Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOTKRIVENA SKUPINA KRIJUMČARA

VIDEO Nude VIP usluge koje naplaćuju 20.000 eura po osobi, koriste se dugim i skupocjenim rutama

Europol
Europol
05.07.2023.
u 08:32

Europol navodi da je ovakva krijumčarska ruta neobična  i zato što se sirijski državljani obično  krijumčare kroz istočni Mediteran, od Turske do Grčke. Iako su neki ilegalni migranti ostali u Španjolskoj, krajnje odredišne ​​zemlje za većinu onih koji su uspjeli doći do španjolske obale bile su Francuska, Belgija, Njemačka i Norveška.

Europol je u suradnji s policijama Španjolske, Francuske, Njemačke i Norveške razotkrio skupinu koja se bavila organiziranim krijumčarenjem migranata iz Sirije u EU. Istragom je utvrđeno da je kriminalna skupina vjerojatno bila aktivna od 2017. te da je osim u krijumčarenje ljudi, bila involvirana i u krijumčarenje droge i oružja.

Bili su dobro organizirani, imali su svojevrsne baze i ogranke u nekoliko zemlja EU i Bliskog istoka, uočeno je i da su se koristili neobično dugom i skupom rutom za krijumčarenje ilegalnih migranata iz Sirije u EU. Polazišna točka za krijumčarenje ilegalnih migranata bila je Sirija, od kuda su onda preko Sudana ili UAE ti nesretni ljudi krijumčareni prema Libiji. Iz Libije bi bili odvedeni u Alžir, nakon čega ih se preko  Mediterana krijumčarilo u EU. Sumnja se da je ilegalnim imigrantima potom bio omogućen ilegalni ulazak u Španjolsku preko zapadnog Sredozemlja.

Europol navodi da je ovakva krijumčarska ruta neobična  i zato što se sirijski državljani obično  krijumčare kroz istočni Mediteran, od Turske do Grčke. Iako su neki ilegalni migranti ostali u Španjolskoj, krajnje odredišne ​​zemlje za većinu onih koji su uspjeli doći do španjolske obale bile su Francuska, Belgija, Njemačka i Norveška. Tijekom spomenute operacije pretraženo je 13 lokacija, uhićeno je 15 osoba, zaplijenjena su dva brza čamca, šest automobila, mobiteli, laptopi, GPS uređaji, droga, gorivo, 42 mobitela, preko 500.000 eura u gotovini, dokumenti...

VEZANI ČLANCI: 

Spomenutu kriminalnu skupinu vodio je sirijski državljanin, imala je infrastrukturu u zemljama duž rute kojom se koristila;  Libanonu, Sudanu, Libiji i Alžiru. Sumnja se da je skupina prokrijumčarila najmanje 200 migranata kroz rijetko korištenu migracijsku rutu iz Sirije preko Sudana ili Ujedinjenih Arapskih Emirata. U Libiji su krijumčari svoj "posao" obavljali uz "pomoć" korumpiranih službenika, koji su im omogućavali da ilegalne migrante prebace u Alžir, od kud su potom brzim  brodovima prevezeni u Španjolsku.  

Kriminalna skupina imala je svoje ogranke i u Belgiji, Njemačkoj i Španjolskoj od kud su koordinirali pomorske prelaske ilegalnih imigranata te njihovo kretanje po zemljama EU. Taj "put" naplaćivao se između 7.000 i 20.000 eura po osobi. Cijena je uključivala kompletnu logistiku putovanja u koju je spadao prijevoz, sređivanje papirologije u pojedinim zemljama, avionske karte te smještaj na ruti. Postojala je čak i VIP usluga za koju se plaćalo 20.000 eura, a uključivala je neke posebne dodatke, poput transfera od mjesta dolaska na španjolskom kopnu, do smještaja u Španjolskoj. Kriminalna mreža provodila je stroge sigurnosne mjere kako bi osigurala uspješan ishod svojih nezakonitih operacija. Čak su bili postavili i videonadzor na nekoliko tajnih točaka duž obale gdje se očekivalo da će ilegalni migranti biti dovedeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije