Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA

VIDEO Nevjerojatne scene u Dalmaciji: Napadalo toliko tuče da su je morali micati bagerom

Tuča u Sv. Filipu i Jakovu
Foto: Facebook/Dobrovoljno vatrogasno društvo Sv. Filip i Jakov
1/9
02.03.2024.
u 14:48

Mještani Svetog Filipa i Jakova svjedočili su neobično jakoj tuči, koja je u kratkom razdoblju zatrpala rivu.

Nakon što je ranije Večernji list pisao da je Split zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme, sada nam stižu nove fotografije i snimke iz Dalmacije, i to poprilično nevjerojatne. Naime, mještani Svetog Filipa i Jakova svjedočili su neobično jakoj tuči, koja je u kratkom razdoblju zatrpala rivu.

Lokalni DVD objavio je da su ranije jutros četiri člana njihova društva i dva vatrogasna vozila sudjelovala na intervencijama ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća i ugostiteljskog objekta te otvaranja vrata stana zbog poplave. "Riva je bila zatrpana krupom, a zahvaljujući radnicima i strojevima komunalnog pogona općine, ista je očišćena. Bravo, ekipa", napisali su na Facebooku iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov.

Diadora TV, koja donosi vijesti iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, na svojem Facebook profilu objavila je video na kojemu se može vidjeti kako je tuče napadalo toliko da su se prometnice morale čistiti ni više ni manje nego - bagerima. "Nevjerojatno! Samo par kilometara dalje mirno, malo kišice zarominjalo", "Što je ovo? Je li ovo moguće?", "Bože sačuvaj, užas", pišu u nevjerici komentatori na društvenoj mreži.

Podsjetimo, DHMZ je najavio da će u subotu u Hrvatskoj biti promjenljivo uz sunčana razdoblja, mjestimice i s kišom. Kiše će, pisali smo ranije, glavninom biti na Jadranu i predjelima uz njega, popodne i u središnjim krajevima. Puhat će slab vjetar, tek ponegdje umjeren jugozapadni i južni, a na moru većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura kretat će se između 3 i 8, duž obale i na otocima od 8 do 12 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 13 do 18 °C.

U nedjelju će, pak, biti djelomice, ponegdje na sjeveru i pretežno sunčano. Na kopnu ujutro moguća magla, a na Jadranu te predjelima uz njega, uz prolazno više oblaka, lokalno će pasti malo kiše, većinom prijepodne. Navečer naoblačenje sa zapada. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Na moru će jačati jugo na jako, prema noći i olujno. Najniža temperatura zraka između 4 i 8, duž obale od 9 do 13 °C. Najviša dnevna od 14 do 19 °C, dodaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, u petak je meteorolog Zoran Vakula javio da je, prema još preliminarnim analizama, koje trebaju provjeriti i potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnje veljače diljem Hrvatske rekordno visoka. Odstupanja od prosječnih vrijednosti iz razdoblja 1991. – 2020. uglavnom su od 4 do 6°C na Jadranu te od 6°C do čak 8°C u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Također, kako piše meteorolog Vakula za HRT, svi dani u mjesecu u gotovo svim mjestima bili su barem malo topliji od prosječnih. Pritom je u većini Hrvatske zabilježen manjak oborina u odnosu na prosjek, ponegdje i znatan, osim na sjevernom Jadranu i dijelu Gorskog kotara, gdje je veljača imala i za oko 80 % veću količinu oborina od prosječne.

Iznadprosječna toplina veljače te pozitivno odstupanje od prosječne temperature zraka u siječnju i pogotovo prosincu pridonijelo je i srednjoj sezonskoj temperaturi zraka visokoj kao rijetko kada, ponegdje i kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih meteoroloških mjerenja, koja su u našim krajevima počela još sredinom 19. stoljeća. Odstupanja od prosjeka većinom su od 3 do 5°C.

"Dugoročne prognoze za ožujak i dalje su postojane – postoji prilično velika vjerojatnosti još jednog barem malo toplijeg mjeseca od prosječnog u sada već dugom nizu koji traje od lipnja 2023. godine, u dijelu Hrvatske čak i od svibnja. Naime, posljednji diljem Hrvatske barem malo hladniji mjesec od prosječnog bio je travanj prošle godine", podsjeća Vakula.

Naravno, ostvarenje te prognoze pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka ožujka ne znači izostanak povremenih hladnijih razdoblja. Uostalom, ožujak je, podsjeća Vakula, poznat po promjenjivosti, kao i po mrazevima, i to ne samo slabijima. I dok mnogi govore kako je to neprijeporno nakon ovako tople veljače i cijele zime te kako "mora doći do znatnijeg zahladnjenja" koje bi barem malo "izjednačilo" ovu toplinu zimskih mjeseci, Vakula podsjeća na slučajeve u prošlosti kada i nije bilo tako. Primjerice, 2014. godine, unatoč veljači znatno toplijoj od prosjeka, i ožujak je bio takav, ponegdje čak i bez temperaturnih minusa ili uz samo "blage" minuse.

Ukratko, Vakula ističe da "sigurne prognoze" ne postoje. Preporučuje praćenje prognoza 7 do 10 dana unaprijed, uz naglasak da se ne oslanjamo samo na izračun jednog modela atmosfere, nego na ansambl prognoze – skupa izračuna više različitih modela, na temelju kojih stručnjaci DHMZ-a svakodnevno pripremaju prognoze.

"I ne samo za ožujak, nego i za cijelo proljeće i ljeto, u dugoročnim prognostičkim izračunima postoji umjerena do velika vjerojatnost – štoviše, većinom čak i veća od 80 % – da će srednja sezonska temperatura zraka biti barem malo veća od prosječne iz posljednjeg klimatološkog niza od 1991. do 2020. godine! Naravno, prognoze mjesečnih i sezonskih količina oborine manje su pouzdane. Ostvare li se trenutačne, tijekom proljeća još su i moguće lokalno znatnije količine na mjesečnom nivou, ali u ljetnim mjesecima povećana je vjerojatnost za sušu – piše još poznati meteorolog za HRT.

VIDEO Split pogodilo grmljavinsko nevrijeme

Komentara 7

UM
Umjereni
22:53 02.03.2024.

Ajme koja komedija od moderiranja. Izbriše lik moj komentar, a ostavi ovaj od teoretičara zavjere i komentar na moj komentar koji postaje potpuno besmislen izvan konteksta. U redu, moderatoru: u Dalmaciji je pala tuča jer je duboka država na Petrovoj gori pokrenula haarp sustav koji je ciljano izazvao nevrijeme u Dalmaciji. Sve to učinjeno je s ciljem da se smanji broj stanovništva na planeti, a to je agenda hazarske mafije. Ako već, mogli ste pobrisati sve, a ne da vam u novinama na sredini 21. stoljeća komentiraju likovi koji vjeruju u bajkice i misle da vrijeme izazivaju nekakvi strojevi.

KR
Krolo
16:30 02.03.2024.

Svojevremeno je Bandić u Zagrebu to jeo za doručak...

EV
evoba
01:37 03.03.2024.

Pa šta fali? Bijele se ko biseri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije