Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Naletio je srpski specijalac i imao je pušku s prigušivačem. Ubio sam ga'

Gospički kraj bio je pod stalnim udarom uz velike materijalne štete i civilne žrtve. Stoga je Stožer OS RH, odlučio osigurati prostor Ribničkog Džepa, odmaknuti snage neprijatelja od Gospića i skratiti crtu bojišnice na Velebitu.
11. travnja 2020. u 17:30 63 komentara 36513 prikaza
Domovinski rat
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Operacija "Džep '93" je službeni naziv za VRO Medački Džep. Gospički kraj bio je tijekom '92. i '93. pod stalnim udarom uz velike materijalne štete i civilne žrtve. Uz to, Specijalna Policija je morala na Velebitu preživljavati teške planinske uvjete, stoga je Stožer OS RH, odlučio osigurati prostor Ribničkog Džepa, odmaknuti snage neprijatelja od Gospića i skratiti crtu bojišnice na Velebitu.

Maslenica i Medački džep VIDEO 'Neprijatelju sam dao da izvuče svoje snage i rekao: sada je ratno stanje -ili mi ili oni'

Pozicije Specijalne Policije na Velebitu su bili jedan pravac prodora, dok je nosilac drugog pravca prodora iz nizinskog dijela oko Gospića bila 9 gbr. Zanimljivost je kako su specijalne snage neprijatelja bile prebačene u taj prostor s ciljem prodora na cestu Karlobag - Gospić i Divoselo - Visočica. Igrom slučaja, hrvatske snage su krenule sat prije neprijateljskog napada. 9. gbr je operaciju de facto odradila do podne, već u 9 h neprijatelj je bio odsječen i razbijen, a dolaskom snaga Specijalne Policije, operacija je bila gotova oko podneva. Do zuba naorušano lokalno stanovništvo je pušteno da se povuće prema Počitelju i Medaku, dok su neprijateljske snage u protu napadu pretrpjele teške gubitke.

Zanimljiva je uloga mirovnih snaga iz Kanade, gdje su zapovjednici složili lažnu priču o borbama u kojima su sudjelovali kako bi potisnuli hrvatske snage. Čak su napravljene i simulacije za potrebe obuke oružanih snaga Kanade, na temelju ove izmišljene priče. Lažni izvještaj imao je sramotni epilog na sudu u Hagu, gdje je kandidat za ministra obrane Kanade morao priznati kako je lagao radi oportunističkog napredovanja u karijeri.

Maslenica i Medački džep VIDEO 'Ispalili smo 10 raketa i uništili sve što je ostalo. Neprijatelj je panično pobjegao'

Ipak, hrvatske snage zbog nepovoljnog političkog položaja Republike Hrvatske, a zbog sukoba u BiH, su se pod međunarodnim političkim pritiskom povukle, a oslobođeni prostor ostaje potpuno prazan i pod nadzorom međunarodnih snaga. VRO Medački Džep je prva u potpunosti izvršena operacija po predviđenom planu. Od tada će na okupiranom prostoru započeti redovne vježbe evakuacije, svjesni svojeg položaja. 

- Kretali smo se cestom Divoselo-Gospić. Apotom smo išli kroz jedan potok. Područje je bilo minirano. I već oko pola 6 sati uspjeli smo ući u prve kuće. Bacio sam dvije, tri granate, ali nije bio značajan otpor. - ispričao je poručnik Ante Mrkonjić, je brigadir Miodrag Hećimović je dodao:

- Jedan vod je krenuo na Kamenjušu, trigonometar s kojeg su područjem Srbi dominirali. Na tom poznatom bunkeru fotografirala se i baka Danica, četnička heroina. Osvojili smo ga i krenuli u prodor prema Strunjićima.

JUŽNO BOJIŠTE 3 VIDEO Dogodilo se nešto što možda u povijesti nije zabilježeno, brodovi u to područje više nisu uplovljavali

- Na mene je naletio jedan srpski specijalac. Vidio sam da ima pušku s prigušivačem. Ubio sam ga, nisam mogao ništa drugo - dodao je Mrkonjić.

Što se događalo dalje, možete vidjeti u ovoj epizodi: 

 

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Deleted user:

  Sad se izgleda još treba ispričavati što si ucmekao četnika koji je napao Hrvatsku i u njoj činio zločine. Katastrofa!

 • Avatar hrvoje horvat
  hrvoje horvat:

  Neka si ga.Bravo.

 • lijepa_li si:

  da se zlo ne ponovi nužno je da branitelji prenose djeci i mladeži kako je hrvatska napadnuta, razrušena, osakacena od velikosrba uz svesrdnu pomoć zločinačke JNA