Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

VIDEO 'Najviše nas zabrinjava mogući povratak lokalnih boraca džihadista'

– NATO ostaje najrelevantniji čimbenik hrvatske nacionalne sigurnosti. Ipak će SAD još uvijek dugo ostati vodeća svjetska sila – rekao je Lozančić
04. ožujka 2019. u 11:07 9 komentara 594 prikaza
Lozančić
Pogledajte galeriju 1/2

Jesmo li danas sigurniji nego prije dvije godine? Događanja u zadnjih nekoliko godina u najmanju su godinu zabrinjavajuća, smatra Dragan Lozančić, savjetnik ministra unutarnjih poslova, koji je na današnjoj Večernjakovoj konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" održao tematsko izlaganje o nacionalnoj sigurnosti.

HRVATSKA KAKVU TREBAMO 'Plaća mora biti barem 7.500 kuna'

Istaknuo je nedavnu suspenziju, a vjerojatno i raskid hladnoratnog nuklearnog sporazuma između SAD-a i Rusije.

– Bojim se da je nova utrka naoružanja na vidiku – rekao je Lozančić.

Pogledajte izlaganje:

Rusija se suprotstavlja Zapadu na Balkanu i drugim regijama. Okruženi smo pojasom nestabilnosti od srednje Azije i Kavkaza do Bliskog istoka i srednje Afrike, rekao je Lozančić.

– Iako su ova područja udaljena od nas, ipak ima ozbiljnih posljedica – rekao je Lozančić.

Dobra vijest za regiju je ulazak Crne Gore u NATO savez, a nakon sporazuma Grčka-Makedonija vrlo brzo trebala bi ući i Sjeverna Makedonija kao 30. članica.

Anđelko Akrap Hrvatska kakvu trebamo VIDEO Akrap: Hrvatska dugoročno ne može riješiti problem radne snage vlastitim resursima

Što se tiče vanjskih igrača, malo je gusto na ovom području, rekao je Lozančić, ističući ruski utjecaj i protivljenje euroatlantskim integracijama, kao i turski, a vidljivo je i povećanje ulaganja Kine.

– Opasnost od terorističkih napada i dalje je ozbiljan rizik. Možemo procijeniti da je rizik u Hrvatskoj nešto manji nego u vodećim europskim državama, a najviše nas zabrinjava mogući povratak lokalnih boraca, džihadista, s ratišta Sirije i Iraka, i radikalizirani pojedinci tipa vuka samotnjaka. Ali razmjena podataka ipak je na visokoj razini – rekao je Lozančić.

Uz tehnoloških razvoj povećava se i rizik od kibernetičkih napada. Lozančić je istaknuo i prijetnje klimatskih promjena te novu strategiju nacionalne sigurnosti i sustav domovinske sigurnosti.

– NATO ostaje najrelevantniji čimbenik hrvatske nacionalne sigurnosti. Ipak će SAD još uvijek dugo ostati vodeća svjetska sila – rekao je Lozančić.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  Povratak? Zašto povratak? Pa uvest ćemo ih sami kroz radnu snagu jer nema jasne imigracijske politike.

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Lozančićeva najdraža pjesma je od P. Kazališta " Kao J. Bond ".

 • CroVictoria:

  Ovo je neki humor prošlog vijeka???? Požutila ti štampa...