Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Lozančić:

VIDEO 'Najviše nas zabrinjava mogući povratak lokalnih boraca džihadista'

Lozančić
04.03.2019.
u 11:07

– NATO ostaje najrelevantniji čimbenik hrvatske nacionalne sigurnosti. Ipak će SAD još uvijek dugo ostati vodeća svjetska sila – rekao je Lozančić

Jesmo li danas sigurniji nego prije dvije godine? Događanja u zadnjih nekoliko godina u najmanju su godinu zabrinjavajuća, smatra Dragan Lozančić, savjetnik ministra unutarnjih poslova, koji je na današnjoj Večernjakovoj konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" održao tematsko izlaganje o nacionalnoj sigurnosti.

Istaknuo je nedavnu suspenziju, a vjerojatno i raskid hladnoratnog nuklearnog sporazuma između SAD-a i Rusije.

– Bojim se da je nova utrka naoružanja na vidiku – rekao je Lozančić.

Pogledajte izlaganje:

Rusija se suprotstavlja Zapadu na Balkanu i drugim regijama. Okruženi smo pojasom nestabilnosti od srednje Azije i Kavkaza do Bliskog istoka i srednje Afrike, rekao je Lozančić.

– Iako su ova područja udaljena od nas, ipak ima ozbiljnih posljedica – rekao je Lozančić.

Dobra vijest za regiju je ulazak Crne Gore u NATO savez, a nakon sporazuma Grčka-Makedonija vrlo brzo trebala bi ući i Sjeverna Makedonija kao 30. članica.

Što se tiče vanjskih igrača, malo je gusto na ovom području, rekao je Lozančić, ističući ruski utjecaj i protivljenje euroatlantskim integracijama, kao i turski, a vidljivo je i povećanje ulaganja Kine.

– Opasnost od terorističkih napada i dalje je ozbiljan rizik. Možemo procijeniti da je rizik u Hrvatskoj nešto manji nego u vodećim europskim državama, a najviše nas zabrinjava mogući povratak lokalnih boraca, džihadista, s ratišta Sirije i Iraka, i radikalizirani pojedinci tipa vuka samotnjaka. Ali razmjena podataka ipak je na visokoj razini – rekao je Lozančić.

Uz tehnoloških razvoj povećava se i rizik od kibernetičkih napada. Lozančić je istaknuo i prijetnje klimatskih promjena te novu strategiju nacionalne sigurnosti i sustav domovinske sigurnosti.

– NATO ostaje najrelevantniji čimbenik hrvatske nacionalne sigurnosti. Ipak će SAD još uvijek dugo ostati vodeća svjetska sila – rekao je Lozančić.

Komentara 9

CR
CroVictoria
11:45 04.03.2019.

Ovo je neki humor prošlog vijeka???? Požutila ti štampa...

ST
stefj
11:52 04.03.2019.

Povratak? Zašto povratak? Pa uvest ćemo ih sami kroz radnu snagu jer nema jasne imigracijske politike.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
11:35 04.03.2019.

Lozančićeva najdraža pjesma je od P. Kazališta " Kao J. Bond ".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije