Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

VIDEO Policija objavila snimke uhićenja bande koja je varala starce, predstavljali se kao policajci i bankari

Sumnja se da su se udružili u zločinačko udruženje i prevarili 27 građana starosti i do 93 godine, objavio je MUP
24. studenoga 2022. u 14:39 23 komentara 15416 prikaza
Foto: PU zagrebačka
Pogledajte galeriju 1/11

Zagrebačka policija je u suradnji s USKOK-om dovršila kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da su se udružili u zločinačko udruženje i prevarili 27 građana starosti i do 93 godine, objavio je MUP. Sada su objavili i snimke uhićenja. 

 

Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Naime, utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

 

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Policija je obavila pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata s kojima su se koristili osumnjičenici, a u kojima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Ukupna protupravna korist koji su okrivljenici na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.299.854 kune.
 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

DESETERO OKRIVLJENIH FOTO Policija i USKOK se oglasili o velikoj akciji uhićenja: Ilegalno prodavali duhan, objavljene fotografije Kupovina preko interneta INOVATIVNI KRIMINALCI Novi slučaj prevare u Varaždinu: Prodavala tenisice preko interneta i ostala bez 20.000 eura Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta UHIĆENO 30-AK OSOBA Predstavljaju se kao policajci i bankari, a nude razne usluge: Policija savjetuje kako spriječiti prevare
Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Znate li zašto je zagrebački Advent toliko važan za hrvatski turizam? Pročitajte ove podatke
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću