Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENO 30-AK OSOBA

Predstavljaju se kao policajci i bankari, a nude razne usluge: Policija savjetuje kako spriječiti prevare

Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Slavko Midzor/PIXSELL
23.11.2022.
u 10:53

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare, upozorava već duže vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova. Razlozi su, dodaju, vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u odvojenim je akcijama uhićeno 30-ak osoba na području Koprivnice i Zagreba, a neke od njih veže se uz lažno predstavljanje i prevare.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

- Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara - navode u policiji. Zabilježeni su razni oblici prijevare kad se prevaranti lažno predstavljaju kao policajci, bankari, djelatnici centra socijalne skrbi, nude medicinsku masaže, pomoć u kući i drugo.

S ciljem sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijima), policija savjetuje:

•    Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ! 
•    Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! 
•    Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima! 
•    Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku! 
•    Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih! 
•    Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži! 
•    Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila! 
•    Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)! 
•    Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta 

>> VIDEO Planirate zamijeniti kovanice uoči uvođenja eura? Morate napraviti jednu stvar prije odlaska u banku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije