Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO "Joviću sam rekao 'stani, oni se povlače'. Bacio se, ali pogođen je gdje pancirka nije štitila''

Nakon par sati borbe, došlo je do ranjavanja sa smrtnim posljedicama policajca Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom ratu, uz ranjavanje još sedam pripadnika policije.
31. ožujka 2019. u 08:40 41 komentara 8800 prikaza
Domovinski rat - krvavi Uskrs 1991.
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/9

Pojam Krvavi Uskrs je vezan za drugi veliki oružani sukob na području RH. U nastojanju da preuzmu kontrolu nad privrednim subjektima, vlasti samoproglašene SAO Krajine, krajem ožujka zauzele su hotelski kompleks i sam Nacionalni park Plitvička jezera.

Akcija Maslenica - Novigrad OBRANA NOVIGRADA VIDEO Protivnik je bio nadmoćan, onda su došle 'Crne mambe' i razbile im elitne postrojbe

Zaposlenici su otpušteni, a proglašeno je pripajanje Nacionalnog Parka tzv. SAO Krajini. 31. ožujka 1991. specijalne snage policije poduzele su akciju preuzimanja nadzora nad ovim prostorom.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji

 

Akcijom je zapovijedao general Josip Lucić, uz angažman velikog broja policijskih snaga koje su preuzele kontrolu nad prilaznim putevima, dok su snage specijalne policije Rakitje i Kumrovec izvršile direktna napadna djelovanja na sam prostor Nacionalnog Parka.

Aržano: Majka prve žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića Josip Jović Posljednje što je rekao prvi poginuli redarstvenik bilo je: 'Tata'

Za razliku od situacije u Pakracu, ovaj put su se pobunjenici pripremili i postavili zasjede i otporne točke. Specijalne snage MUP-a RH upadaju u zasjedu na cesti od Slunja prema Plitvicama, no odmah kreću u borbena djelovanja. Tom prilikom jedan od autobusa je pogođen tromblonskom minom, no ona nije eksplodirala.

1. veljače 1993. VIDEO Dan kada je poginulo najviše pripadnika HV-a u akciji Maslenica

Žestokom vatrom i ubrzanim pješačkim prodorom, neprijatelj je prisiljen na povlačenje. Nakon par sati borbe, došlo je do ranjavanja sa smrtnim posljedicama policajca Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom ratu, uz ranjavanje još sedam pripadnika policije.

Nakon preuzimanja nadzora nad Nacionalnim Parkom, upad je izvršila JNA sa svojim oklopnim snagama i proglasila se tampon zonom, jasno se svrstavajući na stranu odmetnutih terorista. Prigodom preuzimanja nadzora nad Nacionalnim Parkom, među neprijateljskim zarobljenicima, našao se i Goran Hadžić, tada još uvijek sa statusom Saborskog zastupnika. Oko njega se do danas pletu kontraverze koje su vezane uz tvrdnje Josipa Manolića kako je u tom trenutku bio vrbovani agent hrvatske obavještajne službe.

Maslenica: Obrana položaja na Velebitu 1. gbr Domovinski rat 'Slušam da su stigli srpski dobrovoljci, žene im peku kolače... Rekao sam, bit će gadno'

No ubrzo će fokus ratnih zbivanja sa Plitvica priječi na područje Gline kao pretpostavke za brzi prodor JNA prema Zagrebu. Više možete vidjeti u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Video - Kako je počela agresija na RH: 'Razoružali su Hrvate, ali ročnici JNA tresli su se kao šibe'

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • sudbina x:

  Dežurate na Hrvatskim portalima i pljujete a onda će vam opet biti krivi Hrvati...

 • ilijan1a:

  Pokoj ječni daruj mu gospodine mladi svoj život si za slobodu Hrvatskog naroda poklonio.

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  I, 28 godina kasnije? Srbija još uvijek nije spremna ni sa jednim propustom u svojoj povijesti, a kamoli zločinom, objektivno se suočiti. Zašto? Zato jer dva stoljeća živi pod psihozom mitomanije, misleći da je Bogom dana nacija i sebe držeći ... prikaži još! za svjetski važnog čimbenika. Sve dok ne progleda na oba oka, da je jedna mala nacija, prosječna kao mnoge ostale, negdje na začelju Europe, okružena Bosnom, Albanijom i Rumunjskom. Kad se spusti na zemlju, ako ikad, možda shvati, što je učinila samoj sebi i narodima oko nje u proteklih sto godina. Zločini protiv Srba nemaju opravdanja, ali su uvijek bila posljedica prethodnih politika Srbije i stava srpske pravoslavne crkve.