Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGNUTA TUČNJAVA

VIDEO Incident u Crnoj Gori: Na Badnjak se sukobili pravoslavci, morala intervenirati policija

Sukob na Cetinju
Screenshot/Twitter
07.01.2024.
u 00:12

Nakon što su se na trgu pojavili mitropolit CPC Mihailo i doskorašnji episkop iste crkve Boris, koji su u otvorenom sukobu, došlo je do napetosti, guranja i verbalnih provokacija među njihovim pristalicama.

Brzom reakcijom crnogorske policije tijekom tradicionalnog loženja badnjaka Dvorskom trgu na Cetinju u subotu, spriječen je veći sukoba pristalica Crnogorske pravoslavne crkve, nakon što su se na istom mjestu pojavila dvojica mitropolita te crkve.

Nakon što su se na trgu pojavili mitropolit CPC Mihailo i doskorašnji episkop iste crkve Boris, koji su u otvorenom sukobu, došlo je do napetosti, guranja i verbalnih provokacija među njihovim pristalicama. Reakcijom policije situacija se smirila, a mitropolit Mihajlo je nakon kraćeg obraćanja napustio skup. 

"Ovo je badnjak s ulice. Ja ovaj badnjak neću posvetiti jer nije badnjak CPC-a, jer ga posvećuje onaj koji nema nikakve ingerencije. Badnjak koji je naložen s ulice, crnogorski nije", rekao je Mihailo okupljenima. 

Raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) dogodio se u rujnu kada je na takozvanom "opće-crnogorskom zboru" od dijela vjernika prisilno umirovljen mitroplit crnogorski Mihailo, a na njegovo mjesto postavljen vladika nikšićki Boris Bojović.  

VEZANI ČLANCI:

Na tu odluku Mihailo je odgovorio isključenjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC-a te je pozvao vjernike da se ne odazovu Bojovićevom pozivu da s njim lože badnjake, istodobno je priložio dokument crnogorskog ministarstva pravosuđa prema koje je odbilo da upiše Borisa za čelnika CPC-a.

Crnogorska pravoslavna crkva je ukinuta 1920. godine, a obnovljena je 1993. godine. Naime, nakon što je 1918. nezavisna Crna Gora nasilno prisajedinjena Srbiji, i tako ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, srpske vlasti su dekretom ukinule CPC. Time je ona svedena na mitropoliju unutar SPC-a sa sjedištem u Beogradu. 

Iako je Crna Gora obnovila neovisnost 2006. godine, CPC još uvijek nije kanonski priznata od gotovo svih pravoslavnih crkava, a vjerske službe obavlja u svega nekoliko crkvenih objekata, jer su ostali preneseni u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. 

VEZANI ČLANCI:

Vjernici Srpske pravoslavne crkve nalagali su badnjake ispred Cetinjskog manastira, a taj vjerski obred predvodio je mitropolit SPC Joanikije, koji je čestitao Badnji dan i predstojeći Božić. "Da se zavađeni izmire, rastavljeni sastave, da procvjeta mir dobrota i ljubav u našim srcima i dušama i domovima i cijeloj našoj voljenoj otadžbini. Neka Bog blagoslovi sve vas koji praznik dočekujete s vjerom i ljubavlju", rekao je Joanikije. 

Među ostalima, skupu je prisustvovao i predsjednik crnogorskog parlamenta, čelnik proruske I prosrpske koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić.  

Tradicionalno, više od 30 godina, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, pripadnici CPC-a i SPC-a odvojeno slave Badnji dan i Božić.  Ispred Cetinjskog manastira nalažu vjernici Srpske pravoslavne crkve, a stotinjak metara dalje, na Dvorskom trgu na Cetinju, vjernici Crnogorske pravoslavne crkve. Iako godinama nisu zabilježeni incidenti između vjernika i pristalica dvije crkve, mediji su i danas zabilježili povećano prisustvo policije na Cetinju.  

VIDEO Pravoslavna crkva u Bjelovaru išarana ustaškim i nacističkim simbolima

Komentara 10

CR
crnaguja1950
06:33 07.01.2024.

Gdje srpska pravoslavna crkva kroči na tlo tu trava više ne raste,tu caruju sukobi,podmetanja,laži,obmane.

Avatar Seurat
Seurat
08:25 07.01.2024.

Neka CPC prebaci Božić, kao i Ukrajinci i neke druge pravoslavne crkve, na 25. 12. i tim se činom odvoje od ludnice i zla koju sa sobom nosi SPC.

AV
avangero
08:01 07.01.2024.

Teroristi iz SPC

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije