Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

VIDEO 'To je bilo ono što su oni zvali 'opća bježanija''

Maslenica: Glavni pravac napada kojeg je nositelj 4. gbr
Foto: Studio23
24.01.2019.
u 08:15

Udar je bio žestok, velikom brzinom su probijene prve linije i već prvi dan se ovladalo Islamom Grčkim i Paljuvom, no uslijedio je i brz protunapad neprijateljskih snaga

Obljetnica VRO Maslenica obilježava se 22. siječnja, a tim povodom prisjetili smo se prve velike i važne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Glavni smjer napada čiji je nositelj 4. gbr

Na najtežem smjeru napada, raspoređene su snage 4. gbr, koje su ojačane novoformiranom oklopnom bojnom. Brigada je imala dodatnu potporu dijelova 7. domobranske brigade, a napadna djelovanja išla su u dva smjera preko vrlo zahtjevnih položaja u Podgradini, koja ima dominantnu utvrđenu kotu, i preko Islama Latinskog i Islama Grčkog uz potporu snaga na pravcu Islama Grčkog s pomoćnim smjerom napada iz pravca sela Rupalj.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji:

Udar je bio žestok, velikom brzinom probijene su prve linije i već prvi dan ovladalo se Islamom Grčkim i Paljuvom, no uslijedio je i brz protunapad neprijateljskih snaga, koji je privremeno potisnuo 4. gbr iz Paljuva, ali je već idući dan neprijatelj razbijen, a oslobođen je Novigrad, Pridraga, Kašić. Zarobljeno je više neprijateljskih tenkova i materijalno-tehničkih sredstava. 

Na smjeru djelovanja 4. gbr našlo se Debelo Brdo, s prednjim položajima u Smilčiću i povišenim, dominantnim položajima iznad Pridrage. Na ovim položajima bila su teško utvrđena artiljerijska sredstva, fortifikacijski sustav i pomoćni aerodrom koji je bio namijenjen odbijanju eventualnog napada snaga NATO-a. Tek po zaustavljanju daljnjeg napredovanja uslijedit će jedna od najtežih bitaka koju je vodila 4. gbr u Domovinskom ratu.  

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Pogledajte glavni pravac napada na lijevom krilu

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
09:03 24.01.2019.

al je perje letilo sve do pašaluka!pregazili ih hrabri hrvatski vojnici!živjela nam HRVATSKA!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Avatar Mi sami
Mi sami
09:36 24.01.2019.

Strucni naziv je "Velika bežanija br.49" jer su servi stalno nekuda bježali.

DU
Deleted user
08:44 24.01.2019.

Krf je sjever za srpsku busolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije