Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJELO ELONA MUSKA

VIDEO Dalmatinci snimili neobične svjetleće objekte, otkriveno o čemu se radi

Screenshot
07.05.2021.
u 17:22

Ne radi se ni o kakvim neidentificiranim letećim objektima već o mreži komunikacijskih satelita Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska

Brojne građane tijekom četvrtka navečer iznenadio je neobičan prizor svjetlećih objekata na noćnom nebu koji se pojavio iza 21 sati i trajao nekoliko minuta. Kako su opisali, radilo se o desecima svjetlećih objekata u pravilnoj formaciji koji “putuju” po noćnom nebu.

No ipak se ne radi ni o kakvim neidentificiranim letećim objektima, javlja Dalmacija danas, već o mreži komunikacijskih satelita Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska.

Sateliti su gusto grupirani dok se polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomjerno rasporediti oko cijelog opsega planeta Zemlje. Novih 60 Starlink satelita lansirano je s Floride 4. svibnja. U trenutku kada su bili vidljivi s našeg područja nalazili su se na visini od oko 220 kilometara i kretali su se brzinom od oko 27.000 km/h

Starlink je buduća konstelacija od 12 tisuća satelita koja bi trebala pružiti globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom, a investitor je američka svemirska kompanija SpaceX koja ih lansira na vlastitoj raketi Falcon 9.

Dok je Muskov cilj omogućiti bolju pokrivenost internetom diljem Zemlje, piše isti portal, astronomi su mahom zgroženi ovim što se događa jer će se bitno zagaditi noćno nebo. Tako što može, primjerice, otežati potragu za tijelima iz svemira koja predstavljaju potencijalnu prijetnju Zemlji.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
18:05 07.05.2021.

Promptno zvati Ćiru Blaževića da objasni što je ovo...

OD
Ostanite_doma
17:32 07.05.2021.

Strasno. Kome će on plaćati najam ili koncesiju za korištenje mog dijela neba ??? Meni je i ovaj internet prebrz bolji mi Ne treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije