Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužnica

Vidaković i Čubrilo odgovorni za ubojstvo 19 osoba u Tenji

žrtve
Arhiva VL
10.02.2012.
u 09:48

Vidakoviću se stavlja na teret ubojstvo ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Republike Hrvatske Đure Kiša

Tužiteljstvo Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Bože Vidakovića, zvanog Ustaša i Trafikant, bivšeg zapovjednika TO Tenje, i Žarka Čubrila, pripadnika TO-a, za kazneno djelo ratnog zločina protiv jednoga ratnog zarobljenika i 18 civila od 7. srpnja do kraja kolovoza 1991. godine na području općine Tenja.

Ovo je prva optužnica koju je tužiteljstvo podiglo po odredbama novog zakona o kaznenom postupku. Vidakoviću se stavlja na teret ubojstvo ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Republike Hrvatske Đure Kiša. Prema navodima optužnice, on je Kišu, kojem su ruke bile vezane bodljikavom žicom, pucao u glavu i tijelo iz automatskog oružja.

Vidaković je protuzakonito zatvorio sedam hrvatskih civila – Mariju i Marka Kneževića, Mandu Banović, Franju Fučeka, Nedeljka, Elizabetu i Franju Gotovca te ih predao  nepoznatim osobama koje su ih ubile na poljani iza Ulice Branka Radičevića u Tenji. Njihova su tijela pronađena u Betinu Dvoru, a ekshumirana su u veljači 1998. godine.

Čubrilo je optužen za protuzakonito zatvaranje i ubojstvo 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote. U optužnici se navodi da je uz pomoć još dvojice pripadnika TO Tenje jednog po jednog civila ubijao pri njihovu izlasku iz tovarnog dijela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani. Pucao im je u glavu iz automatskog oružja. Tijela Ivana Valentića, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipa i Evice Penića, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burča do danas nisu pronađena jer su premještena s mjesta gdje su ubijeni.

Vidaković i Čubrilo nalaze se u pritvoru od 10. kolovoza 2011. godine. Inače, predmet Tenja ustupljen je Tužiteljstvu Srbije na osnovu sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Komentara 3

CH
chemica
13:38 10.02.2012.

Sudi se samo rvackim braniteljima, a četnički zločinci nikako da dođu na red. Jel da? Rvatine, gdje mi nestadoste?

Avatar Byker
Byker
11:03 12.02.2012.

Ako če im sudit po kriterijima po kojima su sudili Generalu Mirku Norcu onda im ne gine svakom po 250 godina!!

Avatar Byker
Byker
11:04 12.02.2012.

Jedino me čudi da i ova dvojica nisu amnestirani!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije