Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Veto na plažama, nećete pogoditi što je sve zabranjeno!

Za neke stvari slijede velike kazne...
21. srpnja 2019. u 21:43 21 komentara 26297 prikaza
Zadar: Gradska riva najdraže mjesto mladima za sunčanje
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zabranjeno mokrenje

Dok se kupate u moru, ako vam je sila i ako nema WC-a na plaži, malo tko će dva puta razmisliti hoće li "pustiti vodu": tko će primijetiti tu doslovno kap u moru? Ali oprez: mokrenje u moru u općini Lepe na jugoistoku Španjolske najstrože je zabranjeno još od 2012, piše DW. 

Kazna za to iznosi do 750 eura, iako nikome nije jasno kako bi se uopće mogao utvrditi počinitelj tog teškog prijestupa. 

Zadar: Gradska riva najdraže mjesto mladima za sunčanje
1 / 11
Plaža Pasjača

Zabranjene kule od pijeska

Na plažama na otoku Tenerife mogu vas "opaliti" globom ako na plaži odlučite izgraditi "veću" kulu od pijeska ili figuru od istog materijala. Zabrana je "iz estetskih razloga", tumači se. 

Ljetovanje, odmor za potpuno uživanje Nakon koliko dana godišnjeg odmora se zapravo počnemo odmarati? Evo koliko treba trajati

Sakrijte bicikl

Na valencijskim plažama ne samo da ne smijete nego i sve vrste prometnih sredstava – bicikle, skateboardove, role – na plažu morate donijeti kriomice. Taj grad – kao i mnoga druga ljetovališta gdje su turisti uvjereni da prometna pravila ne vrijede za vrijeme odmora – ima golemih problema s biciklima i drugim prijevoznim sredstvima po šetnicama i pješačkim zonama tako da je ovaj propis posljedica tih muka i pokušaja da se "uvede civilizacija", kako je rekao jedan glasnogovornik grada.

TRI PITANJA Glavni kuhar vatrenih: Ljeti su idealne tople povrtne i hladne voćne juhe

Zabranjeno spolno općenje

Divlje zabave na plaži katkada prijeđu i posljednju granicu ćudoređa. U Tossa de Maru u Kataloniji to se događalo previše često tako da je najstrože zabranjen seks na plaži. 

Zadar: Gradska riva najdraže mjesto mladima za sunčanje
1 / 1
Sunčanje

Zabranjen sapun

U Benidormu na španjolskoj obali Costa Blanca zabranjeno je mnogo toga, između ostalog i pranje sapunom ili šamponom u moru. Zabranjeno je i ostati na plaži preko noći, zabranjeno je i igrati tenis ili druge "igre koje smetaju" drugima na plaži, zabranjena je i upotreba kuhinjskog pribora. Tolike zabrane možda nisu posve nepotrebne: u tom gradiću živi tek sedamdesetak tisuća duša, a preko ljeta to postane metropola s milijun i pol "fureštih".

Plaža ljetovanje Pokvarilo im godišnji: Platili apartman 80 eura, a razočarali se kad su stigli na plažu

Zabranjeno uzimanje kamenja

Može se razumjeti zabrana da netko "kao suvenir" uzme komad nekog arheološkog spomenika, ali u Grčkoj je zabranjeno uzimanje bilo kakvog kamenja u područjima antičkih spomenika. Točnije – može vam se dogoditi da provedete noć na policijskoj postaji dok se ne nađe neki gradski arheolog koji će procijeniti je li ono što ste stavili u džep arheološki artefakt ili običan kamen.

Zadar: Gradska riva najdraže mjesto mladima za sunčanje
1 / 17
Spas od vrućina neki su odlučili potražiti na plažama diljem gradova na obali.

Zabranjeno stajanje

U Veneciji se turisti brojnim plakatima upozoravaju da ne smiju stati gdje im puhne i zuriti naokolo: previše je turista u koloni iza njih tako da je zastoj neizbježan. To se događa pogotovo na mostovima, što stanovnike Venecije dovodi do ludila.

Nugal plaža ljepota Hrvatske Britanski Evening Standard hvali Hrvatsku: Ova je plaža pravi dragulj!

Zabranjen "toples"

Ono što će najviše razočarati muški rod jest zabrana sunčanja u toplesu!

No i nježniji spol može biti razočaran jer je u Italiji i muškarcima zabranjeno da ogoljeni do pojasa hodaju cestom ili borave u parku.

Kupanje na Bačvicama | Autor : Ivo Čagalj/Pixsell Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Zabranjeno objedovanje

Firenca vodi rat protiv turista koji ne ručaju u  gradskim restoranima nego jednostavno kupe namirnice u trgovini i sjednu negdje na stube u središtu grada da bi pojeli ono što imaju. Trenutačno su gradske vlasti došle na ideju da oko podneva sva primjerena mjesta poprskaju vodom. U Rimu je na nekim poznatim turističkim mjestima zabranjen i predah: ako netko sjedne – na primjer na Fontanu di Trevi, odmah će biti upozoren zviždukom čuvara. Naravno da je i kupanje zabranjeno – globa je do 500 eura, ali uvijek ima turista koji ne mogu odoljeti.

Kolona na autocesti VODIČ Putujete za produženi vikend? Evo kako možete izbjeći gužve
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Pola ovoga je savim opravdano, kad danas trećina onih koji dolaze na plažu jednostavno nema minimalni kućni odgoj, već smatraju da je sve dozvoljeno, da sd sve smije i da pravila vrijede za nekog drugog ali ne za njih. Takve ... prikaži još! treba opaliti po džepu.

 • avim:

  Svako neka brani svoj grad i Zemlju,bilo bi lijepo kada bi se tako ponašali i kod nas u Hrvatskoj kada dođu,ali problem je što mi ne znamo i nećemo cijeniti svoje ,oni cijene a uništavaju naše

 • dvorskaluda:

  Što ne činiš u svojoj kadi, stanu i dvorištu, nemoj ni na plaži, u parkovima, na ulici i sl. Da, kućni odgoj je manjkav a kod jednog broja ljudi vidljivo je da nije ni postojao.