Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Glavni kuhar vatrenih: Ljeti su idealne tople povrtne i hladne voćne juhe

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
25.06.2019.
u 07:12

Treba jesti češće, ali manje, i koristiti sve zelenilo koje nas okružuje. Najbolje je piti vodu, i to sobne temperature, ne hladnu da nam ne opterećuje želudac

Chef u hotelu Osijek i glavni kuhar vatrenih Tomica Đukić otkrio nam je tajne svog ljetnog jelovnika.

Zašto je za vrućih dana važno paziti na prehranu?

Organizam ljeti sam traži laganiju hranu jer nam nije nužna ekstra energija, nego tijelo treba što lakše proći kroz visoke temperature. Više se znojimo pa su nam potrebne namirnice bogate vodom, mineralima, vlaknima, hrana koja će nas osvježiti. Priroda je to sama uredila, već u travnju prispijeva voće i povrće te se iz mjeseca u mjesec nadopunjuju. Već sazrijevaju rane jabuke, stižu mladi listovi cikle, špinata, ima višanja i bresaka. Izbjegavajmo suhomesnatu i zasoljenu hranu, jedimo više voća, a od mesa piletinu, puretinu te kuhanu teletinu. Savjetuje se smanjiti kofein i alkohol jer su diuretici, gubimo zbog njih tekućinu i tijelo se ne hladi dovoljno. Sve je to, zapravo, zdrava logika.

Imate li savršen ljetni recept?

Jedem sve što trenutačno mogu naći u vrtu, primjerice grašak, špinat... Slavonci se vole hvaliti smuđem, pa file smuđa možemo lagano ispeći s dvije strane, bez duže termičke obrade. Od mladih listova cikle, špinata, rikule napravimo salatu, dodamo svježi sir s manjim udjelom masnoće i sve začinimo jabučnim octom i s malo bučinaulja. Dobro je dodati i šampinjone sa žara je imaju jako malo kalorija i masnoća. Bogati su, s druge strane, vitaminom D, kalijem... Takva salata, uz file smuđa sa žara, savršen je obrok za bilo koje doba dana, čak i za večeru.

Koja hrana ljeti može biti opasna za zdravlje, što izbjegavati?

Izbjegavajmo suhomesnatu, dimljenu, tešku kuhanu hranu koja je masna i opterećuje nam organizam i u probavnom i u hedonističkom smislu, kao i šećer i gazirana pića. Jutro bi moglo početi sa smoothiejem od jogurta, borovnica, malina, kupina i to je dovoljno.

Treba jesti češće, ali manje, i koristiti sve zelenilo koje nas okružuje. Najbolje je piti vodu, i to sobne temperature, ne hladnu da nam ne opterećuje želudac. I ne treba bježati od juha, povrtnih i hladnih juha od voća koje su savršene. Uživajmo u ljetu, uzmimo što god imamo u vrtu ili nađemo na tržnici i dajmo mašti na volju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije