Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krše zakon

Veterinarska inspekcija provodi nadzor zbog prodaje pasa na sajmu u Benkovcu

Foto: Privatni album
1/9
19.02.2019.
u 19:32

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje prodaju kućnih ljubimaca na tržnicama i javnim mjestima, no u Benkovcu na to nitko ne reagira

Što se događa na sajmu u Benkovcu, na kojem se prema informacijama koje smo dobili prodaju kućni ljubimci, istražuje veterinarska inspekcija.

Tako su nam iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili na upit koji smo im poslali, a zanimalo nas je što će poduzeti protiv nelegalne prodaje kućnih ljubimaca u Benkovcu.

– Više informacija o slučaju bit će poznato nakon završetka inspekcijskog nadzora – piše u odgovoru Ministarstva.

A fotografije koje su objavljene i na društvenim mrežama nastale su 10. veljače, no svjedoci kažu – tako je na svakom sajmu. Najviše je pasa, ali ima i svih drugih kućnih ljubimaca. Prodaju se odrasli psi, štenad koja bi trebala biti još uz mamu, a provedu neki od njih na sajmu i cijeli dan. Zavezani špagama i lancima za žičanu ogradu, u kartonskim ili plastičnim kutijama, bez zdjelica za vodu i hranu. Neki od njih pothranjeni, puni buha. Ako ih ne prodaju, često ih 'zaborave' pa ih volonteri pronalaze već uginule. Sve to, kažu svjedoci, vide i nadležni komunalni redar i veterinarski inspektor koji na sajam dolaze, ali ne reagiraju.

Foto: Privatni album

Protuzakoniti prodaju kućnih ljubimaca na benkovačkom sajmu Ministarstvu poljoprivrede prijavili su i Prijatelji životinja.

– Prema Zakonu o zaštiti životinja, svi koji uzgajaju pse, mačke i druge kućne ljubimce moraju biti registrirani pri nadležnom ministarstvu te poštovati pravilnik koji se odnosi na uzgoje kućnih ljubimaca, a što se očito ne poštuje na štetu ljudi, životinja i lokalnih zajednica. U Turističkoj zajednici grada Benkovca ponosno ističu da se Benkovački sajam održava već više od stotinu godina, da je to benkovački brend te su jako ponosni na ponudu sajma. Psi se ne spominju u njihovu vodiču, ali dobro je poznato među posjetiteljima sajma da se tamo mogu kupiti ili prodati psi. Tim više Turistička zajednica trebala bi, i zbog ugleda Benkovca, pripaziti da prodavači ne krše Zakon o zaštiti životinja i prijavljivati ilegalnu prodaju životinja – stoji u dopisu Prijatelja životinja.

Rezultate inspekcijskog nadzora objavit ćemo kad ih dobijemo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije