Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Balenović poziva na donošenje zakona o zaštiti zviždača

Bilo bi dobro, smatra Balenović, da se kandidati za osvajanje Banskih dvora prisjete kako su u skandinavskim demokracijama, na koje se pozivaju, zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima.
08. prosinca 2015. u 23:03 6 komentara 314 prikaza
Vesna Balenović,Milan Kujundžić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca, pozvala političare da zaštite zviždače posebnim zakonom, upozorivši da Hrvatska ni deset godina nakon potpisivanja UN-ove konvencije protiv korupcije to nije učinila.

Bilo bi dobro, smatra Balenović, da se kandidati za osvajanje Banskih dvora prisjete kako su u skandinavskim demokracijama, na koje se pozivaju, zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima. Naime, navela je u priopćenju, 90 posto kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani, a tek 10 posto represivni državni aparat. Donošenjem zakonske zaštite nestao bi strah od progona i znatno bi se povećao građanski angažman u razotkrivanju kriminala i borbi protiv korupcije, a strah bi se razvio kod lopova, drži predsjednica udruge Zviždač.

- Zašto se u Hrvatskoj razvio kult poslovnog uspjeha kroz kriminal, a ne kroz rad i poštenje? Odgovor na to pitanje vjerojatno bi mogli dobiti od političara koji su svoje bogatstvo stekli upravo na nezakonit način i koji godinama priječe donošenje zakona o zaštiti zviždača- ističe Balenović.

U priopćenju navodi i da je na adrese čeknika Mosta nezavisnih lista, koalicije Hrvatska raste i Domoljubne kolaicije Bože Petrova, Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka uputila pismo s prijedlogom da u reforme uključe i donošenje zakona o zaštiti zviždača, no da do danas nije dobila odgovor.

Konvencija UN protiv korupcije nalaže državama potpisnicama osiguravanje zaštite zviždača, odnosno osoba koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini, ističe predsjednica udruge Zviždač.

>> Ovo je 'zviždač' koji je razotkrio korupciju u Fifi!

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Ministar Vili Beroš:
'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • dalibor.hren:

  Tim zakonom bi Balenovićku odmah trebalo postaviti za ministricu zviždaća, dati joj dvadesetak tisuća kuna plaće i sve ostale beneficije...

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Gđo Balenović, na žalost potrošili ste se , previše namazani i predobro obučeni, ne ličlite mi na nekoga tko bi tražio bilo kakva prava..., osim hrvatske mirovine, hajte doma .

 • yoca iz amsterdama:

  Ajde baba odi sadit luk, postala si naporna a i BABA si!