Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović poziva na donošenje zakona o zaštiti zviždača

Vesna Balenović,Milan Kujundžić
Žarko Bašić/Pixsell
08.12.2015.
u 23:03

Bilo bi dobro, smatra Balenović, da se kandidati za osvajanje Banskih dvora prisjete kako su u skandinavskim demokracijama, na koje se pozivaju, zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca, pozvala političare da zaštite zviždače posebnim zakonom, upozorivši da Hrvatska ni deset godina nakon potpisivanja UN-ove konvencije protiv korupcije to nije učinila.

Bilo bi dobro, smatra Balenović, da se kandidati za osvajanje Banskih dvora prisjete kako su u skandinavskim demokracijama, na koje se pozivaju, zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima. Naime, navela je u priopćenju, 90 posto kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani, a tek 10 posto represivni državni aparat. Donošenjem zakonske zaštite nestao bi strah od progona i znatno bi se povećao građanski angažman u razotkrivanju kriminala i borbi protiv korupcije, a strah bi se razvio kod lopova, drži predsjednica udruge Zviždač.

- Zašto se u Hrvatskoj razvio kult poslovnog uspjeha kroz kriminal, a ne kroz rad i poštenje? Odgovor na to pitanje vjerojatno bi mogli dobiti od političara koji su svoje bogatstvo stekli upravo na nezakonit način i koji godinama priječe donošenje zakona o zaštiti zviždača- ističe Balenović.

U priopćenju navodi i da je na adrese čeknika Mosta nezavisnih lista, koalicije Hrvatska raste i Domoljubne kolaicije Bože Petrova, Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka uputila pismo s prijedlogom da u reforme uključe i donošenje zakona o zaštiti zviždača, no da do danas nije dobila odgovor.

Konvencija UN protiv korupcije nalaže državama potpisnicama osiguravanje zaštite zviždača, odnosno osoba koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini, ističe predsjednica udruge Zviždač.

>> Ovo je 'zviždač' koji je razotkrio korupciju u Fifi!

Komentara 6

DH
dalibor.hren
07:55 09.12.2015.

Tim zakonom bi Balenovićku odmah trebalo postaviti za ministricu zviždaća, dati joj dvadesetak tisuća kuna plaće i sve ostale beneficije...

Avatar zajutrak
zajutrak
08:56 09.12.2015.

Gđo Balenović, na žalost potrošili ste se , previše namazani i predobro obučeni, ne ličlite mi na nekoga tko bi tražio bilo kakva prava..., osim hrvatske mirovine, hajte doma .

YI
yoca iz amsterdama
08:32 09.12.2015.

Ajde baba odi sadit luk, postala si naporna a i BABA si!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije