Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković poručio Vučiću:

'Velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i BiH'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.12.2016.
u 13:50

Vučić je izjavio da nema namjeru "slušati bilo kakva predavanja onih koji tvrde da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikosrpskoj agresiji".

Premijer Andrej Plenković stigao je u Bruxelles na posljednji sastanak Europskog vijeća u ovoj godini, a uoči početka summita u izjavi novinarima na ulasku komentirao je kratko prekjučerašnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je ustvrdio da je velikosrpska agresija na Hrvatsku “floskula”. – Što se tiče vremena velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, moj stav je sasvim decidiran i jasan. Nažalost, nije riječ o floskuli nego o tragediji koja se dogodila i Hrvatskoj i BiH – rekao je Plenković.

Vučić je, podsjetimo, na press-konferenciji u utorak u Beogradu, na kojoj je kritizirao Hrvatsku zbog blokade otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU, izjavio da nema namjeru “slušati bilo kakva predavanja onih koji tvrde da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

– Ti neka ponovo krenu u školu i neka saznaju kako su postali dio zajedničke nam nekadašnje države i koliko su krvi prolili i za onu fašističku koju su sami stvorili, i na kraju kako se ta agresija o kojoj toliko govore završila. S više od 250.000 Srba protjeranih sa srpskih ognjišta – rekao je u utorak Vučić u Beogradu.

Plenković je tu optužbu da je velikosrpska agresija floskula, danas komentirao prvi put i to gore citiranom kratkom izjavom, a usput je i ponovio razloge zbog kojih je njegova vlada uskratila podršku otvaranju poglavlja 26 sa Srbijom u EU. – Mislim da sam bio vrlo precizan jučer na sjednici Vlade. Rezerva, koju je Hrvatska zadržala u kontekstu poglavlja o obrazovanju i kulturi, argumentirana je. Ona se odnosi na određene obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kad je riječ o obrazovanju. Činjenica da je Hrvatska dala privolu da se otvore dva poglavlja, o javnim nabavama i o znanosti, koje je odmah i zatvoreno, predstavlja vrlo jasan signal o preciznim i jasnim argumentima hrvatske strane, a ne o nekakvom apriornom stavu – rekao je Plenković. 

>>Predsjednica poručila Srbiji da agresivnom retorikom neće u EU te im ponudila savjet

Komentara 117

BR
brojevi
14:24 15.12.2016.

"Nikada srpska krajina, nikada Glina neće biti hrvatska" kaže Vučić. Blago njemu, ne mora ponovno u školu jer je uzrok i sudionik onih strahota što naziva floskulama.

AG
Agricola
14:22 15.12.2016.

Potvrdu o tome da se zaista radilo o velikosrpskoj agresiji ne može dati nikakav politički ili pravni zaključak, već se taj zaključak treba izvesti na postulatima vojne znanosti. Činjenica je da su Srbi početkom kolovoza 1991. potpisali s Muslimanima i BiH pakt o nenapadanju, nakon čega su u Hrvatskoj pokrenuli plan "Ram", gdje se po samim djelovanjima i pravcima udara jasno vidi da je cilj tog vojnog napada bio dosezanje crte Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Do 3. siječnja 1992. odnosno sarajevskog primirja velikosrbi su taj plan ispunili u obujmu od preko 80%. Nakon toga kreće druga faza plana a to je popunjavanje rama (ram znači okvir) odnosno prvi strateški val velikosrpske agresije na BiH u travnju 1992. godine, i usporedo s tim se vrši drugi strateški val agresije na Republike Hrvatsku na njenom jugu, s onim čuvenim klještima gdje su htjeli zatvoriti Dalmaciju sa sjeverne strane preko Kupresa i Livna, a s južne preko Mostara i Čapljine. I to su suhi fakti koje ne nemoguće demantirati i osporiti. I zato se tom terminologijom treba služiti za dokazivanje velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH, a ove političke i pravne zaključke ne treba previše potezati jer je njih lako invertirati i učiniti dvoznačnim. Naspram tome, vojna znanost je egzaktna znanost i pomoću nje je najlakše i njajtočnije dokazati tezu o velikosrpskoj agresiji.

Avatar smile
smile
14:23 15.12.2016.

Pohvala predsjedniku Vlade RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije