Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.12.2016. u 09:00

Znao sam da se Srbija uvijek može osloniti na majčicu Rusiju, ali sada vidim da su joj prijatelji SAD i Njemačka

H rvatska je sasvim opravdano zaustavila Srbiju na putu prema Europskoj uniji, ali to se očito nije svidjelo nekim moćnim zemljama koje su, da stvar bude gora, naše saveznice. Već se za vrijeme posjeta našeg premijera Berlinu moglo vidjeti da Angela Merkel napadno želi ostati neutralna u prijeporima između Hrvatske i Srbije.

Hladno je savjetovala premijerima Srbije i Hrvatske da sve možebitne probleme rješavaju na bilateralnoj razini.

Kao da Hrvatska inzistiranjem na manjinskim pravima Hrvata u Srbiji ne brani europske vrijednosti iza kojih bi trebale stati sve članice. Tek što se vratio iz Berlina, Plenkovića je, ako pravilno iščitavam suhoparni diplomatski govor, na red pozvao i potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Znao sam da se Srbija uvijek može osloniti na majčicu Rusiju, ali sada vidim da su joj prijatelji SAD i Njemačka.

Osokoljen podrškom na osovini Moskva, Berlin i Washington, srbijanski premijer Vučić održao je konferenciju za novinare na kojoj nije branio legitimne interese Srbije, nego je, baš onako balkanski i čaršijski, izvrijeđao Hrvatsku.

Nekadašnji posilni četničkog vojvode Vojislava Šešelja, koji je tijekom Domovinskog rata zazivao krvoproliće po Hrvatskoj, sada se pokušava prometnuti u zaštitnika demokratskih vrijednosti.

Hrvatska se ne treba previše osvrtati na Vučića jer se njegov čaršijski nastup mogao očekivati. Mora se, međutim, zabrinuti zbog stavova EU (prije svega Angele Merkel) i Obamine administracije na odlasku.

Činjenica je da Zapad želi što prije vidjeti Srbiju u EU, a jednog dana i u NATO-u. Međutim, činjenica je i to da javno mnijenje u Srbiji više voli cara Putina nego Mutti Angelu. Srbi bi htjeli voziti BMW i zarađivati eure, ali se u isto vrijeme osjećaju puno bolje u pravoslavnom zagrljaju moćnog slavenskog medvjeda.

Obama i Merkel žele izvući Vučića iz Putinova stiska tako što mu nude razne kolačiće koji bi mogli ići na štetu ne samo Hrvatske nego i takozvanih europskih vrijednosti s kojima su nas do jučer toliko gnjavili. Zapad nema kriterije prema Srbiji koje je imao prema Hrvatskoj zato što mu je glavni geopolitički cilj Srbiju pridobiti na svoju stranu.

Toga je svjestan i Vučić pa konstantno ucjenjuje Zapad, a istodobno vrijeđa Hrvatsku. Nije ovo prvi put da EU i SAD rade ovakve ustupke. Svojedobno su preko reda ubacili Rumunjsku i Bugarsku u EU samo zato što su ih željeli potpuno zaštititi od ruske sfere utjecaja, što se ipak nije dogodilo.

Kako sada stvari stoje, Hrvatska će biti jedna od rijetkih članica EU koja će inzistirati da Srbija prihvati “europske vrijednosti”. Plenković i Stier će imati vraški težak zadatak jer sada moraju slomiti osovinu između Beograda, Moskve, Washingtona i Berlina. Bio bi to zahtjevan posao i za neku velesilu, a kako neće za inkluzivnu Hrvatsku. 

>> Njemački ministar nakon sastanka sa Stierom: 'Mi smo bili za to da sva poglavlja u pregovorima Srbije budu otvorena'

Komentara 4

DU
Deleted user
18:06 15.12.2016.

Je, Plenković je ovdje pokazao svu raskoš svog talenta za diplomaciju. Ni bivši ministar Kovač mu nije ravan, a kamoli Milanović.

ŠA
šalata
18:32 16.12.2016.

Ha,ha

DU
Deleted user
01:42 18.12.2016.

Vrlo je interesantno da se sada ne iavljaju brojne udruge za promicanje demokracije i europskih vrijednosti. U vrijeme zatvaranja pregovora hrvatske i Eu bili su gorljivi kritičari svih vlada plačući nad slabasnom hrvatskom demokracijom! Sada kritiziraju Plenkovićevo naivno cjepidlačenje za neka tamo prava neke tamo neke male, beznačajane manjine u velikoj Srbiji i njegovo "prkosno" ponašanje prema svjetskim velesilama! U isto vrijeme plaču što ovdje u Hrvatskoj nisu prava manjina ( čitaj Srba) veća pa se bore i za njihovu prednost u zapošljavanju kao što imaju i branitelji! Ovdje u komentarima se javljaju sa he he!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije