Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njih više od petine

Veliko povećanje računa: Britanski pubovi i restorani skraćuju radno vrijeme zbog troškova energije

Fewer pubs in England and Wales than ever before
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
1/3
14.11.2022.
u 15:43

U cijeloj toj industriji 22 posto poduzeća ističe cijene energije u studenom kao uzrok glavne zabrinutosti. No to je odraz tek manjeg pada, jer je vlada u rujnu obećala subvencije za poslovne račune za energiju.

Više od petine britanskih pubova, restorana i kafića skratilo je radno vrijeme zadnja tri mjeseca, nastojeći smanjiti troškove za energiju.

Analiza britanskog ureda za nacionalnu statistiku ONS-a je pokazala da su kompanije koje nude hranu i piće više nego u drugim sektorima skratile radno vrijeme kako bi se nosile s ogromnim povećanjem računa za energiju.

Statistička agencija otkriva da je 21 posto tvrtki u uslužnom sektoru zbog toga skratilo radno vrijeme, čak i nakon što su nastavile raditi isti broj dana.

Istodobno šest posto poduzeća u tom sektoru navodi da su tijekom zadnja tri mjeseca rad skratili za dva ili više dana u tjednu. Te tvrtke najviše ističu da ih u studenom u najvećoj mjeri straše cijene energije, iako su i usluge smještaja vrlo blizu tome.

U cijeloj toj industriji 22 posto poduzeća ističe cijene energije u studenom kao uzrok glavne zabrinutosti. No to je odraz tek manjeg pada, jer je vlada u rujnu obećala subvencije za poslovne račune za energiju.

Ugostiteljske su tvrtke koje se bave hranom i pićem bile pod posebno oštrim pritiskom viših računa, pri čemu je 58 posto kompanija izrazilo da su im cijene energenata glavna briga, što je skok u odnosu na 39 posto u mjesecu ranije. Zbog toga dvije od pet kompanija sektora, njih 41 posto, očekuje povećanje cijena u studenom.

U međuvremenu je 36 posto kompanija koje se bave pružanjem usluga smještaja na putu da povisi svoje cijene.

VIDEO Plenković u intervjuu za njemačke ugledne novine: Želim da Hrvatska postane energetsko regionalno čvorište

Komentara 2

XA
xaron
05:24 15.11.2022.

Ovaj problem sa pabovima je minoran u poredjenju sa stanjem UK ekonomije. U prošlom kvartalu imaju pad BND od 0.2% sa izgledima da se situacija pogorśa. Mr. Hunt, ministar financija nije imao bolji izgovor , nego da izjavi da se u Njemačkoj i Italiji takodjer “ očekuje “ recesija.

FL
Flajpan
16:47 14.11.2022.

e to je dokaz krize...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije