Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Dioklecijanovog doba

Veliko otkriće: Pronađeni ostaci splitskog amfiteatra!

Dioklecijanova palača
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
13.11.2013.
u 14:57

Ostaci temelja amfiteatra promjera su 800 metara, datiraju iz 4. stoljeća i jedan su od tipičnih atributa Carstva.

Na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas u Ulici Domovinskog rata u Splitu pronađeni su ostaci splitskog amfiteatra iz Dioklecijanova doba, potvrdio je za Hrvatski radio Rade Bužančić, voditelj splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Ostaci temelja amfiteatra promjera su 800 metara, datiraju iz 4. stoljeća i jedan su od tipičnih atributa Rimskoga Carstva.

– Riječ je o zasad nepoznatoj arhitekturi koja upućuje na to da je splitska carska palača imala sve atribute koje carske palače tog vremena imaju. Očekujemo da bi ovaj nalaz mogao navoditi da negdje postoji i hipodrom jer to su instalacije koje carske palače trebaju imati. Nalazi će biti konzervirani, a daljnja prezentacija bit će pomno pripremljena, ona je vrlo složena i skupa, vjerojatno će za nju trebati angažirati europske fondove – izjavio je Bužančić.

>> Crkva i grobnice na mjestu gdje je spaljen sveti Polion?

Komentara 2

Avatar adeodatus
adeodatus
16:42 13.11.2013.

Nije Rade nego Radovan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije