Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENE SNIMKE

Veliko nevrijeme u Italiji, u Francuskoj došlo do ogromnog odrona: Ista ciklona stiže i u Hrvatsku

Snažno nevrijeme zahvatilo sjever Italije
Foto: EXPA/ laPresse/ Alessandro Bremec
1/3
28.08.2023.
u 15:58

U Italiji zasad nema zabilježenih žrtava, no jaki vjetrovi i grmljavinsko nevrijeme oštetili su desetke automobila i objekata, a vatrogasci su cijelu noć bili na terenu

Snažne oluje, orkanski vjetrovi i tuče veličine oraha poharale su Italiju, a ista genovska ciklona koja se stvorila, kako je ranije objasnio meteorolog DHMZ-a Krunoslav Mikec za Večernji list, prouzročit će jako jugo na Jadranu te donijeti velike količine kiše i u Hrvatsku. Prve kapi već su pale na zapadu Istre gdje je pritom u Rovinju iznad mora snimljena i velika pijavica.

Inače, u Italiji zasad nema zabilježenih žrtava, no jaki vjetrovi i grmljavinsko nevrijeme oštetili su desetke automobila i objekata, a vatrogasci su cijelu noć bili na terenu. Kako javlja La Stampa, crveno upozorenje u Italiji je bilo izdano za sjever zemlje, dok će se danas tijekom dana seliti i na južne dijelove, čak do Toskane. 

Zabilježeno je više od 200 intervencija, a u Genovi je tijekom večeri palo čak 80 mm kiše u sat vremena. U gradu Bormiju, nedaleko od granice sa Švicarskom, poplavila je rijeka Ada, dok su dijelovi Alpa čak i zasniježili. 

Centar Trsta je u ponedjeljak poplavljen nakon što su pljuskovi i oluja zahvatili sjeveroistočni talijanski lučni grad, a nevrijeme je pogodilo i Sloveniju, gdje su vatrogasci zbog poplava morali intervenirati na više područja, a zabilježeni su i nestanci struje. Mnogi građani i turisti su se u Trstu sklonili u ugostiteljskim objektima na priobalnom Trgu talijanskog jedinstva i oko njega. 

Vjetrovi su otpuhali mnoge stolove kafića i drugi vanjski namještaj. Oluja je na središte grada ispustila ogromnu količinu vode u roku od 20 minuta, nakon čega se nebo razvedrilo. Visok vodostaj je također zabilježen u nešto južnijoj Veneciji.

POVEZANI ČLANCI:

Jedna od najdramatičnijih situacija dogodila se u Francuskoj, kod granice s Italijom, gdje je jučer u poslijepodnevnim satima u pokrajini Maurienne došlo do odrona velike količine zemlje. Snimke s mjesta događaja pokazuju kako je nekolicina automobila ubrzano prolazila na mostu kako bi izbjegla golemu prašinu koja se uzdignula, a nakon toga zaustavljen je i željeznički promet do Italije. 

Kod grada Sondrija na sjeveru Italije neke su kuće i evakuirane zbog velike bujice koju su prouzročile jake kiše, a vatrogasci su intenzivno radili na ispumpavanju vode koja se nakupila u domovima. Inače, jaka ciklona dolazi na kraju ovogodišnjeg ljeta u Italiji koje je svrstano među 10 najtoplijih otkada postoje mjerenja.

>> VIDEO Nevrijeme haralo Istrom: Pogledajte snimku tornada – pijavice kod Rovinja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije