Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA VLADAVINU

Veliki udarac Viktoru Orbanu: Fidesz će do kraja godine biti izbačen iz EPP-a

Viktor Orban
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.04.2020.
u 22:12

Europska unija kritizira Mađarsku zbog autoritarnog odgovora na pandemiju koronavirusa. Parlament u Budimpešti u kojem većinu ima Orbanova stranka Fidesz izglasao je krajem ožujka zakone koje vladi daju iznimne ovlasti.

Čelnik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk u četvrtak je objavio da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana. 

Tusk je u razgovoru za njemački Der Spiegel rekao da mađarski izvanredni zakon možda nije sporan s pravnog gledišta, no da „nema nikakve veze s duhom demokracije“. 

„Koliko puta u povijesti smo svjedočili da se političari koriste zakonima donesenima da bi proširili svoje ovlasti? U Njemačkoj vam je to poznato“, kazao je bivši predsjednik Europskog vijeća.

Europska unija kritizira Mađarsku zbog autoritarnog odgovora na pandemiju koronavirusa. Parlament u Budimpešti u kojem većinu ima Orbanova stranka Fidesz izglasao je krajem ožujka zakone koje vladi daju iznimne ovlasti.

Njime se Orbanu daju otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja, a zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja virusa ili šire lažne informacije.

Tusk nije otkrio kad će biti idući sastanak EPP-a, natuknuvši da bi to moglo biti najranije u rujnu. 

„Ali tada će naravno doći vrijeme za donošenje odluke“, zaključio je Poljak. 

 

Ključne riječi

Komentara 54

MA
Marsijanac
23:14 16.04.2020.

Puna podrska Orbanu. Dolje sa ljevicarskom bagrom; kad cete vec jednom provesti LUSTRACIJU ?

Avatar R & I
R & I
22:45 16.04.2020.

Viktor Orban je uspio sacuvati identitet Madjarske i nije dozvolio da europska unija manipulira sa njim.

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
00:04 17.04.2020.

EPP je lijevo centristička grupacija. EU cucks.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije