Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Poljska, Češka i Mađarska su krive jer nisu željele primiti izbjeglice

Te države članice ne mogu se pozivati na svoje odgovornosti u području očuvanja javnog poretka i zaštite unutarnje sigurnosti ni na navodnu nefunkcionalnost mehanizma premještanja kako bi se izuzele iz provedbe tog mehanizma, zaključio je Sud.
02. travnja 2020. u 10:43 47 komentara 3607 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Poljska, Mađarska i Češka Republika prekršile su europsko pravo kad su odbile prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke u migrantskoj krizi 2015. po usvojenim kvotama raspodijeljenima po svim članicama EU, odlučio je danas Sud EU.

Hungarian Prime Minister Orbán meets Schaeuble reagiralo i Vijeće Europe U Mađarskoj prihvaćen 'koronazakon'. Mnogi ga kritiziraju, tvrde da vodi u diktaturu

Te države članice ne mogu se pozivati na svoje odgovornosti u području očuvanja javnog poretka i zaštite unutarnje sigurnosti ni na navodnu nefunkcionalnost mehanizma premještanja kako bi se izuzele iz provedbe tog mehanizma, zaključio je Sud.

Europska Komisija podnijela je tužbu  protiv Poljske, Mađarske i Češke zbog toga što nisu navele odgovarajući broj podnositelja zahtjeva za  međunarodnu zaštitu koji se mogu brzo premjestiti na njihovo državno područje i time što, posljedično, nisu ispunile svoje naknadne obveze premještanja.

Sud je zaključio da su tri države članice povrijedile odluku koju je Vijeće donijelo s ciljem premještanja na obveznoj osnovi 120.000 podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije u druge države članice Unije.

Migranti, Grčka Koronavirus Prvi slučaj zaraze u migrantskom kampu u Grčkoj

Također, Sud je utvrdio da su Poljska i Češka Republika također povrijedile svoje obveze koje proizlaze iz prijašnje odluke koju je Vijeće donijelo s ciljem premještanja na dobrovoljnoj osnovi 40.000 podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije u druge države članice, kaže se u presudi.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • MAX127:

    I? Koja je kazna? Izbacivanje iz unije? Raspast ce se ova unija poslije ove krize.. Što prije to bolje..

  • FONZA:

    EU je masonska tvorevina....cilj-unistenje krstjanstva....

  • Krotila*:

    Zaštitili i obranili su kršćanske vrijednosti.