Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO

Veliki preokret: Ministarstvo demantiralo glasine oko krivnje Ivana Škaričića

Foto: Pixsell
26.04.2020.
u 13:13

"Istina je da su naši inspekcijski nalazi gotovi, a istina je i da nisu utvrđeni nikakvi propusti u radu djelatnika Doma za starije i nemoćne u Splitu. Pritom se tu misli na glavnu medicinsku sestru Zdravku Đapić Kolak te na cjelokupno zdravstveno osoblje koje radi u toj ustanovi, a ne na ravnatelja Ivana Škaričića", rečeno je Večernjem listu iz nadležnog ministarstva.

Službeni nalazi inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva za socijalnu politiku u slučaju Doma za starije i nemoćne u Splitu još službeno nisu izašli u javnost. Za sada je tek poznato kako su obje inspekcije završile svoje izvide te su izvješća napisana.

U subotu je na presici Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš novinarima otkrio kako inspekcija u sklopu njegovog resora nije otkrila nikakve propuste u radu NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije kao ni u radu liječnice Doma zdravlja Belite Šurjak koja je brinula o štićenicima. 

No, ubrzo se počelo špekulirati u javnom prostoru o rezultatima druge inspekcije, one iz Ministarstva za socijalnu politiku na čijem je čelu Vesna Bedeković. Tako je splitska Slobodna Dalmacija u subotu navečer objavila tekst s prilično tendencioznim naslovom u kojem je između ostalog pisalo "Ivan Škaričić nije kriv...". Svoju tezu iz naslova Slobodna Dalmacija potkrijepila je tek jednom anonimnom izjavom koju su tamošnji novinari navodno dobili iz spomenutog Ministarstva, a kojom se snažno sugeriralo kako ne postoji formalni propust, a samim time i odgovornost HDZ-ovog ravnatelja Ivana Škaričića.

Međutim, u nedjelju ujutro iz istog Ministarstva za Večernji list demantirali su spomenuti tekst, ali i njegovu glavnu tezu iz naslova.

"Istina je da su naši inspekcijski nalazi gotovi, a istina je i da nisu utvrđeni nikakvi propusti u radu djelatnika Doma za starije i nemoćne u Splitu. Pritom se tu misli na glavnu medicinsku sestru Zdravku Đapić Kolak te na cjelokupno zdravstveno osoblje koje radi u toj ustanovi, a ne na ravnatelja Ivana Škaričića", kazali su nam iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dodavši kako naslov iz Slobodne Dalmacije, a kojeg su jučer prenijeli gotovo svi mediji, ne odgovara istini.

U Ministarstvu smo pričali s visokopozicioniranom osobom, izuzetno bliskoj Vesni Bedeković koja nam je potvrdila kako su inspekcijski nalazi detaljno iščitani i analizirani ali da im ostaje nejasno odakle se izvukao takav zaključak o Škaričićevoj nevinosti.

"Nalaz ćemo službeno i javno predstaviti idući tjedan, a tada će biti poznato i više detalja o Ivanu Škaričiću. Mi smo prvenstveno kontrolirali i ispitivali rad djelatnika Doma. To je u našoj ingerenciji, a nakon što nalaz bude gotov bit će po sili zakona poslan ravnatelju Škaričiću i županu Blaženku Bobanu i tu naša nadležnost prestaje", rečeno nam je iz Ministarstva uz nedvosmislenu sugestiju da će se dalje o Škaričiću odlučavati po političkom ključu na razini županijskog HDZ-a.

Kontaktirali smo i Ministra zdravstva Vilija Beroša no on nije odgovarao na pozive. Htjeli smo rastumačiti njegove izjave s jučerašnje presice o tome kako nije bilo propusta sa zdravstvene strane. Prvenstveno u NZJZ-u Splitsko-dalmatinske županije.

Podsjetimo, na čelu splitskog NZJZ-a stoji Željka Karin, inače bliska lokalnom HDZ-u, a koja je nakon serije tekstova Večernjeg lista ipak priznala kako je tamošnja epidemiološka služba (kojom ona rukovodi op.a.) ipak zaprimila poziv iz Doma zbog sumnje na koronavirus i to od glavne sestre Zdravke Đapić Kolak. Taj poziv stigao je 29. ožujka, a iz NZJZ-a je djelatnicima Doma rečeno da "prate situaciju" i da ne mogu izaći na teren dok ih o simptomima štićenika ne obavijesti liječnica opće prakse Belita Šurjak. I sama Belita Šurjak kazala je da je epidemiologe više puta nastojala dobiti telefonski, ali da joj se nitko nije javljao, a za što ima i dokaze koji se mogu provjeriti kod telekomunikacijskog operatera. 

U splitski dom epidemiolozi su stigli tek 7. travnja u noćnim satima kad je dobar dio štićenika i evakuiran. Došli su upravo nakon inicijative Zdravke Đapić Kolak koja je privatnim telefonom kontaktirala poznanika, dr. Peru Rizvana iz NZJZ-a i zamolila ga da pošalje laborante u Dom koji bi testirali štićenike na COVID-19. Dakle, splitski NZJZ znao je punih 10 dana da se u Domu za starije i nemoćne gdje boravi 350 starih i kronično bolesnih štićenika sumnja na koronavirus. No, kako kaže Ministar Beroš, nitko nije kriv.

Za sada je u splitskom Domu preminulo deset štićenika, ravnatelj Škaričić je u samoizolaciji i ne javlja se na telefon, a dobar dio medicinskog ljudstva je zaražen ili u izolaciji. Lokalni HDZ-ovci strepe od Škaričićeve osvete, a župan Boban ne poduzima ništa dok ne dobije nalaze.

To je ukratko sukus situacije u splitskom Domu.

Komentara 27

TH
than
15:10 26.04.2020.

Nakon korona ispiranja mozga vraćamo se na stare, uobičajene teme, gdje nitko za ništa nije kriv, gdje institucije rade svoj posao. Više nije bitna ni poljoprivreda, ni industrija, ni teritorijalni preustroj. Napadaju nam naslovnicama o valjda nikada boljoj turističkoj sezoni, stranci se praktički tuku tko će prije doći. Sve za izbore... Zato nam i je ovako dobro. Kakva nas tužna jesen očekuje, ljudi uopće nisu svjesni toga.

GE
geler203
16:14 26.04.2020.

U ovoj državi nam konačno našoj Hrvatskoj jedini krivci su bakice koje prodaju staru odječu i peku rakiju.

ZA
zac111
15:10 26.04.2020.

nikada u hr nece biti normale dok god takve i slične funkcije dijeli politika! pri tome se uopće ne gleda na stručnost nego koliko je dugo i na kojoj poziciji j politici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije