Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za sezonu

Velika potraga za sezonskim radnicima, evo koje se plaće nude

Dan poslova u turizmu
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
18.01.2019.
u 15:03

Najtraženiji su konobari, kuhari, sobarice, spremačice, recepcioneri

Gotovo 4000 građana iz cijele Slavonije slijevalo se danas u Osijek, na Dane poslova u turizmu. Svi su oni voljni raditi u sezoni, mnogi od njih takva iskustva već i imaju, a u potragu za radnicima u slavonsku se metropolu zaputilo 78 poslodavaca.

Prema podacima HZZ-a, koji je proveo anketu među svima nezaposlenima, oko 20.000 njih iskazalo je želju za radom u idućoj turističkoj sezoni. Cilj je domaću radnu snagu zaposliti u našoj zemlji.

VIDEO Evo što je radnicima bitno: Loša iskustva s neplaćanjima

Najtraženiji su konobari, kuhari, sobarice, spremačice, recepcioneri... Plaće su, primjerice, od 3500 do oko 5000 kuna za spremačice, dok kuhari zarađuju tisuću eura i više.

Jadran d.d. iz Crikvenice traži čistačice, sobarice, kuhare, konobare, pomoćno osoblje..., a kažu da je minimalna plaća za sobaricu 3.5000 kuna.

– A onda imamo po kolektivnom ugovoru dodatak za nedjelju, za praznike, za popodnevnu smjenu – rekla je predstavnica tvrtke. Kaže kako se radi 6 dana u tjednu, a višak od 40 sati se posebno isplaćuje te da su Slavonci dobri radnici.

VIDEO Tvrtka iz Crikvenice: Koga traže i koju minimalnu satnicu nude

– Radim 15-ak sezona na moru, više bi volio da nađem nešto stalno, ali takva je situacija. Imao sam loših iskustava u Slavoniji, radio sam po restoranima, ali poslodavci ne plaćaju ili plaću daju na ruke, a ne na račun – ispričao nam je jedan konobar s 15-godišnjim 'stažom' u sezoni.

Dobra iskustva s poslovima u turizmu ima jedna 48-godišnja majka petero djece koja je odradila dvije sezone.

– Nudi se više novaca u turizmu, plaće su se povisile, poslodavci su počeli cijeniti ljude, jer mi radimo, nismo se došli tamo zafrkavati. Iskustva su mi jako dobra– rekla nam je ona.

 

U Osijeku je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Kazao je kako ovim sajmom žele aktivirati domaću radnu snagu i spojiti je s poslodavcima.

– Ovakve aktivnosti doprinose zapošljavanju, najveće hotelske kuće koje zapošljavaju od 3000 do 5000 ljudi, iskoristile su samo 200 kvota za uvoz radne snage. Problem mogu biti mali poslodavci koji na vrijeme ne krenu pripremati sezonu – rekao je on.

>> VIDEO Ministar otkriva gdje je problem 

>> Sajam Poslova u turizmu održava se u dvorani Gradski vrt

Komentara 50

MA
marijaqwer
14:13 18.01.2019.

Nude plaću manju od minimalne ( 3500 do 5000 kn za rad od 12 sati svaki dan ,a pola plaće će potrošiti na stan i hranu. ). Poslodavci se čude da nema radnika, pa čudiće se još i više.

DU
Deleted user
15:36 18.01.2019.

Svi vi koji tu velite da je za sobaricu dosta 3500 kuna: e pa ja vam garantiram da ne bi to radili ni za 5000 ili 6000!!! Problem je da su hoteli podigli broj soba a smanjili vrijeme koje je kao protrebno po sobi tako da se prekovremeni ne plaćaju! Tu foru prodaje Valamar svojim radnicima već godinama i zato i hrmbaju po deset i više sati. Uz to dolazi i fora (koju je usput isto uveo Valamar) a to je da ih zapošljavaju na tri mjeseca, daju im onda otkaz pa ih opet zaposle na tri mjeseca. Tako izbjegavaju da im moraju dati godišnji odmor, a u velikoj većini propadaju i prekovremeni!

AA
aabbcc
13:40 18.01.2019.

Dobri poslodavci problema nemaju i radnici ce uvijek kod dobrih rado doci i posteno raditi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije