Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euroizbori

Velika pobjeda Renzija, Demokratska stranka osvojila više od 40% glasova

Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.05.2014.
u 09:18

Ni jedna stranka u povijesti talijanske republike nije osvojila nikada više od 40% glasova

Talijanski premijer Matteo Renzi veliki je pobjednik izbora za Europski parlament ne samo u Italiji, već i među 28 zemalja Europske unije, jer je njegova Demokratska stranka osvojila povijesnih više od 40 posto glasova i najjača je stranka lijevog centra cijele Europe. Demokratska stranka (PD) Mattea Renzija, koji je na njezino čelo došao 8. prosinca 2013. godine i koji je premijerom postao prije manje od tri mjeseca, osvojila je 40,8% glasova. Druga stranka je pokret Pet zvijezda (M5S) bivšeg komičara Beppea Grila koja je osvojila 21,2% glasova, treća stranka je pokret Naprijed Italijo (FI) bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa samo 16,8% glasova.

Za Demokratsku stranku glasovalo je više od 11 milijuna talijanskih birača, a za M5S glasovalo je 5,8 milijuna. Grillo je najavljivao kako će njegova stranka biti prvom u Italiji, a dobila je manje glasova od onih dobivenih prošle godine na talijanskim parlamentarnim izborima kada je osvojila 25% glasova. To znači kako sami prosvjed, bez davanja mogućih rješenja, ne donosi pobjedu. Renzi je preko Twittera obznanio kako je nakon tih povijesnih rezultata još odlučniji u želji da promijeni ne samo Italiju već i Europu.

Ni jedna stranka u povijesti talijanske republike nije osvojila nikada više od 40% glasova, osim samo jednom na prvim parlamentarnim izborima poslije Drugog svjetskog rata 1948. godine kada je DC čelnika Alcidea De Gasperija osvojila 48% glasova. Nikada više ni jedna stranka nije prešla 40% glasova. Sada je Renzi osvojio glasove kakve mu nisu ni jedno ispitivanje javnog mišljenja ni približno davali.

>> HDZ-ovi pučani i dalje vladaju Europom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije