Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANOST Općina Zemunik darivala je poklon paketima pravoslavne vjernike za Božić

Velika je sreća da nas baš nitko ne mrzi i ne uznemiruje

06.01.2009.
u 15:57

SMOKOVIĆ – Stariji stanovnici mjesta Smoković u zadarskom zaleđu, njih 22 koji su korisnici programa Hrvatske vlade za pomoć i njegu u kući, a koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, primili su jučer prigodne poklon pakete. Dobili su ih od Općine Zemunik, na čijem se području nalazi Smoković, u koji se od nekadašnjih 1400 stanovnika vratilo samo 70 srpskih povratnika, i to iako je u tome mjestu obnovljeno 130 kuća.

– Velika je sreća da nas nitko ne mrzi i da nas nitko ne dira – kazala je 82-godišnja Slavka Paravinja predstavnicima Županijske koordinacije za ljudska prava, službenicima PU zadarske i djelatnicima Doma za odrasle osobe Zemunik, primajući dar za sebe i supruga Nikolu, s kojim živi u obnovljenoj kući.

– Hvala curama iz zemuničkog Doma što nas svakodnevno obilaze, operu, očiste i donesu ručak. Uvijek nas pitaju “bako, što treba” i “dajte da mi to napravimo”. Hvala i našem Anti Paviću koji nam pokosi travu. I naša djeca Milovan i Zora koji žive u Kanadi jako su zahvalni za pomoć koju nam pružaju ovi ljudi, ali i naši susjedi katolici iz Murvice – istaknula je Slavka Paravinja te dodala kako je i ona katolkinja te da ovih dana slavi dva Božića.

Priključak za vodu
A njezin suprug Nikola kazao je da su se iz izbjeglištva vratili još 2002. godine, no da su isprva živjeli kod prijatelja, dok nije dovršena obnova njihove kuće.

– Sada nam je puno bolje otkako smo svoji na svome. Dobili smo i struju, ali još čekamo priključak za vodu, brojilo za koje smo već uplatili, i to 540 kuna – naglasio je Nikola Paravinja.

U ime Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije Davorka Krnčević, inače i ravnateljica Doma za odrasle osobe Zemunik, rekla je da njihovi djelatnici po Programu pomoći i njege u kući svakodnevno skrbe za osobe starije od 65 godina koje imaju narušeno zdravlje te uglavnom sami žive u obnovljenim kućama.

– Ovim ljudima treba pružiti podršku i skrenuti pozornost na obilježavanje Božića po Julijanskom kalendaru, a što je općina Zemunik pokazala na pravi način, osiguravši za svoje stanovnike poklon pakete. Nažalost, zbog teških okolnosti u kojima žive samo jedan od korisnika te pomoći uspio je za Božić otići u posjet svojoj djeci, dok su ostali sami, tako da im naš posjet puno znači.

Željela bih istaknuti i da pravoslavni vjernici u Smokoviću nisu zaboravljeni jer ih obilazi svećenik. No, u ovom mjestu žive i vjernici iz miješanih brakova, čiji su bračni drugovi zatražili da ih povremeno obiđe i katolički svećenik kako bi se mogli ispovijediti – naglasila je Davorka Krnčević.

Kontakt policajci
A za jučerašnjeg darivanja predstavljena su i dvojica kontakt policajaca, Marijan Baraba i Ante Fuzul, koji će, istaknuo je Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika PU zadarske, svakodnevno biti na usluzi tamošnjim stanovnicima. Inače, služba kontakt policajaca, čulo se jučer, uspostavljena je 2005. s ciljem da se stanovnicima stalno bude na pomoći, a ne da ih se kažnjava.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije