Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolijao na Tenerifima

Velika akcija Europola: Uhićen Hrvat zbog prevara teških pet milijuna eura

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
20.10.2022.
u 16:42

Prevarant je uhićen 6. listopada na Tenerifima u Španjolskoj, kao rezultat složene istrage koja uključuje četiri zemlje.

Europol je objavio kako je u velikoj policijskoj akciji 6. listopada na Tenerifima u Španjolskoj uhićen 50-godišnjak za kojeg se vjeruje da je Hrvat. U složenu istragu bile su uključene četiri zemlje, a tijekom nje obavljeno je 37 pretraga nekretnina u Njemačkoj (18), Nizozemskoj (12), Španjolskoj (4) i Mađarskoj (3).

Istragu je u prosincu 2019. pokrenula njemačka policijska uprava u Ludwigsburgu uz potporu Europskog centra za financijski i gospodarski kriminal Europola, a utvrđeno je kako je osumnjičeni 50-godišnji hrvatski državljanin počinio višestruke prijevare ulaganja kojim je iz nesuđenih ulagača izvukao najmanje pet milijuna eura. Do sada je identificirano preko 70 oštećenika u Njemačkoj.

Europol uhićenika smatra visokovrijednom metom zbog svoje umiješanosti u brojne slučajeve visokog profila diljem Europe. Istraga je otkrila da se predstavljao kao zaposlenik investicijske tvrtke sa sjedištem u Ženevi i time došao do žrtava kako bi ih uvjerio da odvoje svoju ušteđevinu, obećavajući unosne investicijske tvrtke.

Zaštita autorskih prava, ilustracija 26.03.2019., Sibenik - Zastita autorskih prava. rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Kako bi stvorio osjećaj vjerodostojnosti, prevarant je napravio lažnu mrežnu stranicu koja je izgledala gotovo identično mrežnoj stranici prave tvrtke. Investicijski dokumenti za koje se činilo da su ih izradile poznate banke i osiguravajuća društva također su davani potencijalnim žrtvama s namjerom da ih se prevari.

Investitorima je naloženo da pošalju sredstva bankovnom doznakom na bankovne račune koje je kontrolirao kriminalac. Nakon što bi plaćanja bila izvršena, prevarant bi nestao s novcem, premještajući ukradena sredstva iz jedne jurisdikcije u drugu kako bi prikrio njihovo nezakonito podrijetlo. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
18:54 20.10.2022.

Jel to onaj Rvat izbosne kaj je u Hrvatskoj "gradil" tvornice kanabisa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije