Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

Velika akcija čišćenja Dravske park-šume

suma
Privatna arhiva
20.05.2011.
u 11:31

Dravska park-šuma u Varaždinu jedina je veća, starija i kompaktna šumska površina u širem okruženju Varaždina

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije  zajedno sa 6. mjesnim odborom Banfica Varaždin pokrenula je veliku akciju čišćenja Dravske park-šume u Varaždinu. U organizaciju akcije uključeni su i Grad Varaždin, gradska poduzeća Parkovi i Varkom, ekološke i druge udruge koje djeluju na području grada Varaždina, kao i ostali korisnici Dravske park-šume. Akcija će se održati sutra, a počinje u 9 sati. 

Dravska park-šuma u Varaždinu jedina je veća, starija i kompaktna šumska površina u širem okruženju grada Varaždina. Kako se nalazi u rubnom dijelu grada, na nekadašnjem poplavnom području uz rijeku Dravu, šuma je ostala očuvana do danas te je najatraktivnije šumsko područje i prirodno izletište uz Dravu u Varaždinskoj županiji i u gornjem dijelu dravskog ekosustava u Hrvatskoj.  Zbog velike biološke i krajobrazne raznolikosti, površina od 87 hektara zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji park-šume. Područje Dravske park-šume je ujedno i sastavni dio nacionalne ekološke mreže, dio šireg zaštićenog područja regionalnog parka Mura-Drava, kao i dio budućeg biosfernog rezervata Dunav-Drava-Mura.

– Unatoč ovoj višestrukoj zaštiti, u Dravskoj park-šumi nesavjesni pojedinci još uvijek učestalo odlažu raznovrsni otpad, posebno u rubne dijelove šumskog područja (uz Bombellesov nasip), kao i uz glavne šumske puteve. Stoga ovom prilikom pozivamo sve građane da poštuju ovaj prostor, te prestanu odlagati otpad u Dravsku park-šumu – poručuju iz Javne ustanove.

Kako bi akcija imala dugoročan uspjeh, Javna ustanova Varaždinske županije uputila je zamolbu Gradu Varaždinu, odnosno inicirala zatvaranje glavnog šumskog puta u sjevernom dijelu Dravske šume za prolaz motornim vozilima. Naime, u tom se dijelu šume odlaže najviše krupnog otpada, a popravak i zatvaranje postojećih rampi onemogućio bi odlaganja otpada u tom dijelu šume.

– Nedopustivo je i odlaganje biljnog otpadnog materijala u rubnim dijelovima šume uz Bombellesov nasip te se nadamo da će se riješiti i taj problem, kao i problem redovitog održavanja park-šume te pražnjenja kanta s otpadom koje se nalaze u Dravskoj šumi – ističu u Javnoj ustanovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije