Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJENAC ŽRTVAMA NS-REŽIMA

Veleposlanik Glunčić na komemoraciji u dvorcu Hartheim u Gornjoj Austriji

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
1/4
02.10.2020.
u 12:33

Veleposlanik Glunčić je zajedno s predstavnicama diplomatskog zbora ostalih europskih zemalja položio vijenac za sjećanje na žrtve NS-režima stradale u Hartheimu.

Hrvatski veleposlanik u Austriji  Daniel Glunčić sudjelovao je u četvrtak u gornjoaustrijskom dvorcu Hartheim na komemoraciji žrtvama nacionalsocijalističkog režima stradalima u tadašnjoj zloglasnoj ustanovi za eutanaziju osoba s tjelesnim i psihičkim invaliditetom i mentalnim bolestima smještenim u tvom dvorcu, izvijestilo je u petak Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču.

Isti izvor navodi kako je goste uvodno pozdravio zemaljski poglavar austrijske pokrajine Gornje Austrije Thomas Stelzer, a nazočnima se je obratila i predsjednice Udruge „Dvorac Hartheim“ dr. Brigitte Kepplinger.

Veleposlanik Glunčić je zajedno s predstavnicama diplomatskog zbora ostalih europskih zemalja položio vijenac za sjećanje na žrtve NS-režima stradale u Hartheimu. Nakon polaganja vijenaca i molitve gosti su imali prilike vidjeti i prostorije u kojima su počinjeni stravični zločini.

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč

U dvorcu Hartheim je od 1940. do 1944. godine ubijeno oko 30.000 osoba s mentalnim i tjelesnim ograničenjima, psihičkim bolestima ali i ostale tamo dopremljene osobe. Među njima su bili i slabi ili bolesni zatočenici iz koncentracijskih logora Mauthausen, Dachau i Gusen, koji su u ovu ustanovu smrti dopremani na „poseban tretman“ i ubijeni u plinskoj komori. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije