Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera

Večernjakovi ’Žumberački uskoci’ večeras u Zagrebu

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
14.06.2022.
u 11:30

Dokumentarno-igrani film u produkciji Večernjeg lista oduševio je publiku na pretpremijeri u Sošicama

Strmom cesticom preko Noršić Sela. Od strane Bregane oštrim serpentinama preko Tomaševaca. Ili nešto manje vijugavom cestom od Krašića. Sa svih strana Žumberka dolazili su znatiželjnici u kasno nedjeljno poslijepodne prema Sošicama, jednom od najvećih naseljenih mjesta na toj planini. Točnije, put im je vodio prema lokalnom DVD-u koji je na nekoliko sati postao kinodvorana u kojoj se prvi put prikazivao dokumentarno-igrani film “Žumberački uskoci” u produkciji Večernjeg lista.

Na ovu pretpremijeru, jer drugo je gledanje u Zagrebu, večeras u Branimir Mingle Mallu, stigli su uglavnom Žumberčani i oni koji s tog masiva potječu, ali i prijatelji Večernjaka željni netaknute prirode i divljine svojstvene Žumberku. Stigli su tamo i pripadnici lokalne i regionalne vlasti čiji teritorij pokriva planinu, svećenstvo tog kraja, ali i žitelji koji su na neki način bili povezani s filmom ili specijalom na istu temu koji je izašao krajem siječnja. Priču o uskocima iz Žumberka podržati su došli, među ostalima, i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, izaslanik gradonačelnice Ozlja Dejan Tržok, načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, ali i križevački biskup u miru mons. Nikola Kekić, župnik iz Krašića, vlč. Ivan Vučak, sošički župnik...

Znatiželja je ponijela i voditelja, urednika i producenta Joška Lokasa, ali i jednog od vodećih poznavatelja hrvatskog povijesnog oružja i kolekcionara, ujedno i suca Tomislava Aralicu. No najviše smo uzbuđeni od svih bili mi, ekipa Večernjeg lista, koja je posljednjih šest mjeseci radila na filmu i željno iščekivala prvo prikazivanje. Kao ispit tretirali smo tu projekciju. Jer – bila je to kruna projekta koji je počeo zapravo godinu i pol ranije prilogom “Idemo na izlet”, potom se nastavio povijesnim specijalom od 150 stranica, a sada, u nedjelju predvečer, trebalo je u videoformatu prikazati mističnu priču o ratnicima 16. stoljeća koji su sa sobom na Žumberak ponijeli i specifičnu grkokatoličku vjeru, sa svim kontroverzama i polemikama koje je prate. Nismo bili sigurni kako će sve to skupa prihvatiti potomci uskoka, koji i danas žive u Žumberku i okolici. Napet je bio i glavni urednik Večernjaka, ujedno i režiser filma Dražen Klarić, koji je i sam to priznao svima okupljenima. Trema se osjetila i kod ostalih večernjakovaca i pridruženih članova Večernjeg lista koji su doprinijeli da se film prikazuje, a tehničkim poteškoćama unatoč, kamen sa srca pao je svima kad je cijela dvorana počela pljeskati. No do pljeska je trebalo proći nama dugih 10-ak sekundi odjavne špice, tijekom koje je među stotinjak prisutnih vladao potpuni muk.

– Došao sam bez ikakvih očekivanja, ali ovako nešto – mogli su se čuti tek neki od komentara. A bez teksta su ostali čak i oni koji su glumili u igranim scenama, a nisu dotad uspjeli pogledati cijeli film.

– Zahtjevno je bilo ući u vašu zatvorenu zajednicu, ali malo-pomalo, povjerenje se gradilo i uspjeli smo, uvelike zahvaljujući udruzi Žumberački uskoci, ponajviše njezinu predsjedniku Milanu Radiću Mići – kazao je Klarić koji je zajedno sa scenaristicom, autoricom ovih redaka, za uspomenu udruzi poklonio uokvirene postere za premijeru u Sošicama i u Zagrebu. I Žumberčani su njima poklonili sitnicu, uz zahvalu i zaključak – prava istina o uskocima i grkokatolicima konačno je izašla van. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije