Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATI IZVAN DOMOVINE

Večernjakova domovnica 2024.: Ovo su nominirani u kategoriji 'Najpopularniji sportaš/sportašica'

Večernjakova domovnica
Foto: Zvonko Bosnić
1/16
27.01.2024.
u 12:50

Ovo su hrvatski sportaši i sportašice koji su svojim igrama i uspjesima najviše doprinijeli prepoznatljivosti i promociji hrvatskog sporta

U izboru za najprestižniju hrvatsku nagradu izvan domovine ovogodišnje predstavljanje završavamo kratkim predstavljanjem hrvatskih sportaša i sportašica koji su svojim igrama i uspjesima najviše doprinijeli prepoznatljivosti i promociji hrvatskog sporta i Hrvatske u svijetu.

Niko Kovač, trener, Wolfsburg

Hrvatski nogometni trener i legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač je jedan od najuspješnijih i danas jedan od najplaćenijih nogometnih trenera u Bundesligi. Kao nogometaš je igrao za svoj matični klub Herthu BSC iz Berlina, HSV iz Hamburga i Bayern iz Münchena. Bio je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, a uz ostale je trenirao Eintracht Frankfurt, Bayern i Monaco. Navijači frankfurtskog Eintrachta zauvijek će ga pamtiti po osvajanju njemačkog kupa. Aktualni trener VfL Wolfsburga uspješno vodi svoj klub u Bundesligi, a tijekom karijere osvojio je više priznanja i nagrada među kojima je i nagrada Njemačkog olimpijskog sportskog saveza 2017. godine za fair play.

Edin Terzić, trener, Borussia Dortmund

Aktualni trener njemačkog bundesligaša Borussije Dortmund Edin Terzić posljednjih nekoliko godina uspješno vodi svoj klub u Bundesligi. Prošle godine bio je na korak do osvajanja naslova prvaka Njemačke sa svojim klubom. No, sudbina je htjela drugačije. Terzić, koji ima hrvatsko državljanstvo, je kao nogometaš svojedobno igrao za SF Oestrich-Iserlohn, SC Westfalia Herne, SG Wattenscheid 09, BV Cloppenburg i Borussiu Dröschede. Godine 2013. je završio karijeru igrača i posvetio se trenerskoj karijeri. Radio je i kao trener mladih BVB-a prije nego što je angažiran kao pomoćni trener u Besiktas Istanbulu i West Ham Unitedu. U Dortmundu je od 2018. godine. Nakon prvog mandata godinu dana je radio kao tehnički direktor kluba.

Lovro Majer, nogometaš, VfL Wolfsburg

Lovro Majer hrvatski je 26-godišnji nogometni reprezentativac i igrač VfL Wolfsburga u kojem igra na poziciji ofanzivnog veznog. U sadašnji klub je stigao iz francuskog kluba Stade Rennes u kojem se nametnuo odličnim igrama, zbog čega je i kupljen od Wolfsburga. Svoj nogometni put je započeo u Zagrebu igrajući za Dubravu, Trnje i Lokomotivu. Logičan nastavak bio je prelazak u GNK Dinamo gdje je sjajnim igrama izborio i poziv u hrvatsku nogometnu reprezentaciju čiji je i danas član. Jedan je od najperspektivnijih hrvatskih igrača koji je u tekućoj nogometnoj sezoni odigrao sve utakmice za VfL Wolfsburg i postigao dva pogotka.

POVEZANI ČLANCI:

Andrej Kramarić,nogometaš, TSG 1899 Hoffenheim

Zaštitni znak i najbolji strijelac u povijesti TSG 1899 Hoffenheima Andrej Kramarić je i jedan od najupješnijih hrvatskih nogometaša svih vremena u Njemačkoj. Igra na poziciji napadača. Hrvatski navijači dugo će pamtiti njegov pogodak u četvrtfinalu svjetskog prvenstva 2018. godine protiv domaćina svjetskog prvenstva Rusije. Nakon igranja u zagrebačkom Dinamu i Rijeci, put do Hoffenheima vodio ga je preko engleskog Leicestera odakle je Kramarić stigao u Hoffenheim u kojem igra već više od šest godina. Uz to što je najbolji strijelac svog kluba, Kramarić je i najbolji hrvatski strijelac svih vremena u Bundesligi.

Luka Sučić, nogometaš, Red Bull Salzburg

Svojim dobrim igrama na poziciji središnjeg veznog u Red Bull Salzburgu Luka Sučić se nametnuo i hrvatskoj reprezentaciji za koju je igrao i na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. Prošao je sve mlade reprezentacije Hrvatske, od U-15 do U21. Za Red Bull Salzburg je debitirao u utakmici protiv Wolfsburga 13. rujna 2020. i od tada je stalni član prve postave. Svoj prvi pogodak za Hrvatsku postigao je u pobjedi protiv Austrije, zemlje koja mu je nudila da obuče austrijski dres. Sučić je izabrao Hrvatsku i nije pogriješio jer sa Hrvatskom nastupa na svim velikim natjecanjima, a nastupit će najvjerojatnije i ove godina na EP koje se igra u Njemačkoj.

Roko Šimić, nogometaš, Red Bull Salzburg

Roko Šimić je mladi napadač Red Bull Salzburga i U21 reprezentacije Hrvatske. Sin je proslavljenog Darija Šimića. Rođen je u Milanu, u vrijeme kad mu je otac igrao u talijanskoj Serie A. Prema procjeni Transfermarkta Roko Šimić je najskuplji mladi hrvatski napadač čija vrijednost se procjenjuje na 10 milijuna eura. Šimić je u Salzburg stigao 2021. iz Lokomotive. Bio je na posudbi u Lieferingu gdje je zabio 19 golova u 24 nastupa u austrijskoj drugoj ligi. Potom je nakon jedne polusezone s Bikovima otišao u Zürich. Ondje je nastupio 16 puta uz četiri pogotka i jednu asistenciju te se nakon toga vratio u Salzburg.

Hrvoje Smolčić, nogometaš, Eintracht Frankfurt

Raniji hrvatski U-21 reprezentativac Hrvoje Smolčić igra u Bundesligi za Eintracht iz Frankfurta u koji je stigao iz HNK Rijeka gdje je bio najmlađi kapetan momčadi. Pred 23-godišnjim Smolčićem, koji je nogometni put počeo igrajući za NK Gospić 91 pa potom preselio u Rijeku, je lijepa nogometna budućnost. Iako još nije standardni član prve postave Eintrachta, za koju je od početka igrao samo dvije utakmice, često s klupe ulazi u igru i sve više se nameće treneru Eintrachta. Dosad je u bundesligaškoj karijeri odigrao 17 utakmica za svoj klub i postigao jedan pogodak. Mnogi njemački stručnjaci smatraju kako je Smolčić budućnost Eintrachta te igrač koji će vrlo brzo postati nezamjenjivi stup obrane prvoligaša iz Frankfurta.

Ivan Prtajin, nogometaš, Wehen Wiesbaden

Ivan Prtajin je jedan od najzaslužnijih igrača kluba iz Wiesbadena za njegov prošlogodišnji povratak u Drugu njemačku Bundesligu. U 27 prvenstvenih utakmica za SV Wehen, Prtajin je postigao 17 pogodaka i upisao 7 asistencija. I u novoj sezoni za klub iz Wiesbadena Prtajin je nastavio sa sjajnim igrama i dokazivanjem kako je igrač za prvoligaške klubova. Svoj nogometni put Prtajin, koji je rođeni Zadranin rodom iz Vrane, je započeo u Biogradu, nastavio igranjem u Trešnjevci odakle je preselio u talijanski Udinese. Nakon što se 2018. iz Italije vratio u Hrvatsku, bio je godinu dana član splitskog Hajduka odakle odlazi u nizozemski klub Roda JC, potom u švicarski FC Schaffhausen te kratko u Olimpiju iz Ljubljane odakle je preselio u Wiesbaden.

POVEZANI ČLANCI:

Franko Kovačević, nogometaš, Wehen Wiesbaden

Za njemačkog drugoligaša SV Wehen Wiesbaden nastupa i 23-godišnji Franko Kovačević. Raniji mladi reprezentativac Hrvatske, koji igra na poziciji krilnog napadača, u Wiesbaden je stigao iz slovenskog prvoligaša NK Domžale. Prije toga je kratko igrao u zagrebačkom Rudešu te potom prešao u TSG Hoffenheim odakle je bio na posudbi u američkom prvoligašu FC Cincinnati i ciparskom prvoligašu Paos FC. U srpnju 2022. godine nogometni put je nastavio uspješnim nastupima za NK Domžale gdje je u 34 utakmice zabio 14 pogodaka i upisao 6 asistencija. Povratkom u Bundesligu u Wehen Wiesbaden želi se dokazati kao igrač za veće dosege.

Ivona Dadić, atletičarka, Wels, Austrija

Austrijska atletičarka i uspješna sedmobojka hrvatskog podrijetla Ivona Dadić je već kao 18-godišnjakinja nastupila u Londonu na svojim prvim Olimpijskim igrama i zauzela 23. mjesto. Od tada do danas je zabilježila brojne uspjehe, među kojima je osvajanje bronce na europskom prvenstvu 2016. godine te srebra na svjetskom dvornskom prvenstvu 2017. godine i na europskom dvoranskom prvenstvu 2018. godine. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.godine zauzela je osmo mjesto . Nekoliko godina je bila dobitnica nagrade "Austrijski sportaš 2020". Nagradu "Sportaš godine Donje Austrije" osvojila je tri puta. Nakon što joj je nedavno završila duga rehabilitacija zbog operacije koljena, Ivona se bavi olimpijskim pripremama za Pariz 2024. s novim trenerskim timom.

Ana Maria Marković, nogometašica, Grasshopper Club Zürich

Ana Maria je hrvatska nogometna reprezentativka koja igra na mjestu napadačice. Nastupa za švicarski Grasshopper Club Zürich. Rođena je u Splitu, a odrasla je u Zürichu. Nogometnu karijeru je započela kao 13-godišnjakinja u FC Schlierenu. S 15 godina pridružila se U21 momčadi FC Zuricha i bila jedna od najmlađih igračica. Potom je nastupala za Žensku Superligu. Cilj joj je u bližoj budućnosti s hrvatskom reprezentacijom plasirati se u Ligu prvaka te na Europsko i Svjetsko prvenstvo. Osobni joj je cilj unapređenje i približavanje ženskog nogometa široj javnosti. Njemački mediji je često nazivaju najljepšom nogometašicom na svijetu.

Ivan Martinović, rukometaš MT Melsungen

Rukometaš i hrvatski rukometni reprezentativac koji igra na poziciji desnog vanjskog karijeru je započeo u austrijskom rukometnom klubu "Ficers wat Margareten" u Beču. Iz Beča je prešao u VfL Gummersbach, da bi potom tri godine nosio boje kluba TSV Hannover-Burgdorf za koji je odigrao 91 utakmicu i postigao nevjerojatnih 398 golova. Trenutno je igrač MT Melsungena odakle će od iduće sezone nositi dres proslavljenog Rhein-Neckar Löwena iz Mannheima, grada u kojem se ozlijedio nastupajući za Hrvatsku na EP. Za hrvatskog 25-godišnjeg lijevorukog rukometaša koji igra svoju petu sezonu u Bundesligi, njemački mediji pišu kako zbog jačine udarca ima “top u ruci”.

Manuel Bodrožić, kickboksač, Wiesbaden

Manuel Bodrožić (20) je kickboksač i član borilačkog “Fightcluba Wiesbaden” iz Wiesbadena. U kategorijama do 19 godina Bodrožić je osvojio sve što se moglo osvojiti. Bio je višestruki svjetski, europski i njemački prvak te višestruki osvajač njemačkoga kupa. U svojoj kolekciji Manuel ima više od 200 pehara, medalja i boksačkih pojaseva te oko 500 borbi u amaterskoj konkurenciji. Prošle je godine je zbog navršenih 19 godina počeo nastupati u kategoriji profesionalaca te je u prve dvije borbe upisao dvije pobjede na Međunarodnom borilačkom prvenstvu Njemačke (International German Open 2023.) u Eschbornu kod Frankfurta.

Ana-Marija Begić, košarkašica, Milano

Kapetanica seniorske reprezentacije Hrvatske i dobitnica prestižne nagrade Dražen Petrović Ana-Marija Begić, nakon što je u Hrvatskoj u dresu Medveščaka osvojila sve što se moglo osvojiti, i sa oreolom najbolje hrvatske košarkašice, započela je graditi svoju inozemnu karijeru. Igrala je najelitnije europske košarkaške lige Euroligu i Eurocup, a sa kadetskom reprezentacijom Hrvatske, kojoj je također bila kapetanica, postali su viceprvaci Europe u Grčkoj 2010. godine. Osim što je u Hrvatskoj igrala za Novi Zagreb, Croatiju 2005 i Medveščak, nastupala je za španjolski prvoligaški klub Campus Promete Deportivo, švedski Umea Udominate Basket, poljski Energa Torun, Torun i Arka Gdynia s kojim je igrala najjače europsko klupsko natjecanje - Euroligu. Dvije sezone provela je u najjačoj talijanskoj ligi Serie A1 u Virtus Bologni, a trenutno je, drugu sezonu zaredom, u dresu milanskoj prvoligaša Geas Basketa.

Ante Tokić, rukometaš, Alpla HC Hard, Hard

Desnokrilni rukometaš austrijskog HC Alpla Hard Ante Tokić je rukometnu karijeru je započeo u zagrebačkom Medveščaku. Nastupao je i za juniorsku reprezentaciju Hrvatske te s njom osvojio europsko srebro i na europskom prvenstvu do 21. godine u Sarajevu bio uvršten u najbolju postavu prvenstva. Nakon 4 seniorske sezone u Medveščaku, odlazi u Varaždin odakle, nakon jednogodišnjeg oporavka od ozljede, prelazi u HC Metalurg iz Skoplja. Nakon dvije sezone igranja u Ligi prvaka i SEHA regionalnoj ligi za Metalurg, odlazi u Njemačku gdje igra za ThSV Eisenach s kojim je u posljednjoj sezoni izborio ulazak u 1. Bundesligu. Od ljeta prošle godine prihvatio je ponudu austrijskog HC Alpla Hard gdje je dosad postigao 88 prvenstvenih pogodaka te sa novim klubom osvojio kup Austrije.

Marin Ljubičić, nogometaš NK LASK iz Linza

Marin Ljubičić je perspektivni mladi U-21 hrvatski reprezentativac koji kao središnji napadač igra za austrijskog bundesligaša LASK iz Linza. Ljubičić je u Linz stigao iz splitskog Hajduka gdje je bio na posudbi. Nakon dokazivanja u dresu LASK-a, austrijski klub je otkupio njegov ugovor i potpisao novi do 2027. godine. S devet pogodaka u austrijskoj Bundesligi, Ljubičić je trenutačno prvi strijelac tog gornjoaustrijskih kluba. Svojim sjajnim igrama i pogocima skrenuo je pozornost europskih nogometnih klubova. Ponudu jednog portugalskog kluba da otkupe Ljubičićev ugovor za 8 milijuna eura iz LASK-a su glatko odbili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije