Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13 kandidata

Večernjakova domovnica 2024.: Ovo su nominirani u kategoriji 'Amaterska sportska momčad'

Večernjakova domovnica
Zvonko Bosnić
26.01.2024.
u 12:00

Nominirani su Croatia Reutlingen, Croatia Zürich, Croatia Singen, Croatia Karlsruhe, Croatia München, Croatia Berlin, SK Cro Vienna, Croatia Stuttgart, Croatia Geislingen, Croatia Fermoy, Dinamo München, KK Komušina Haiterbach i Hajduk Villingen-Schwenningen

Hrvatski amaterski sportski klubovi su jedan od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog identiteta u iseljeništvu. U svijetu djeluje oko 200 hrvatskih nogometnih klubova, a većina ih nosi ime Croatia. Ove godine u izboru za Večernjakovu domovnicu nominirano je 13 sportskih klubova:

Croatia Reutlingen

SV Croatia Reutlingen, koji je posljednjih godina jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih klubova u Njemačkoj, ove godine obilježava 50. godišnjicu svog postojanja. Prošle je godine Croatia postigli izniman uspjeh sa svoje dvije momčadi. Ne samo da su obje momčadi osvojile prvenstvo u svojim ligama, već je prva momčad osvojila i regionalni kup. To dosad nije uspjelo nijednom klubu Regionalnog nogometnog saveza WFV. Povijest Croatije obilježena je strašću prema nogometu koja okuplja i jača hrvatsku zajednicu u Reutlingenu. -Znamo da se kao mali hrvatski regionalni klub ne možemo mjeriti po članstvu sa Croatijama iz Berlina, Münchena, Frankfurta ili Stuttgarta, ali prepoznavanjem našeg prošlogodišnjeg uspjeha te osvajanje najuglednije hrvatske izvandomovinske nagrade bila bi posebna čast i kruna rada svih igrača i članova kluba na promociji hrvatskog imena na širem području Reutlingena, napisao je prvi čovjek SV Croatia Reutlingen e.V. Nikola Šolić.

Croatia Zürich

Kao najstariji hrvatski nogometni klub u Švicarskoj, NK Croatia Zürich godinama kroz sportske uspjehe promovira hrvatsku zajednicu iz Züricha. Trud vodstva i članova Croatije, njihov trud i posvećenost nogometu doprinijeli su zbližavanju Hrvata i promoviranju hrvatskog identiteta i kulture u Švicarskoj. U prošloj godini, NK Croatia Zürich ostvarila dobre sportske rezultate, uključujući osvajanje važnih turnira, te je aktivno sudjelovao u organizaciji događaja koji jačaju zajednicu i promiču sport među mladima. Klub je središte okupljanja, suradnje i ponosa za mnoge Hrvate u Švicarskoj. U sklopu proslave 55. obljetnice kluba, koja će se održati ove jeseni, priprema se izdavanje knjige "55 godina NK Croatia Zürich", koja će dokumentirati bogatu povijest i doprinos kluba hrvatskoj zajednici i sportu, te će biti važan dokument za buduće generacije. Knjiga će naći svoje mjesto i u Hrvatskoj narodnoj knjižnici.

Croatia Singen

Po mnogim pokazateljima, prošla 2023. je bila najuspješnija godina u dugoj povijesti HSK Croatia Singen. A ta povijest seže od 6. lipnja 1971. godine. Unatoč silnim jugo-komunističkim nastojanjima, Croatia nikada nije mijenjala svoje ime, a niti je htjela igrati tzv. jugoligu. Po tome je Croatia posebna jer se oduprijela svim pritiscima, prijetnjama i trpljenju zbog hrvatskog imena. Croatia Singen danas krasi jedno zajedništvo. Na svim događanjima vezanim uz klub aktivno je puno osoba. Među njima najaktivnija je Croatijina skupina „Hrvatske žene“ koje su na svakoj domaćoj utakmici te pomažu na razne načine. Tu svakako treba spomenuti i skupinu bivših igrača koji su također bitna poveznica sa današnjom generacijom igrača i vodstva Croatije Singen. Za kraj, a možda i najvažnije, Croatia Singen će uskoro useliti u svoje vlastite prostorije, što je uspjeh kojim se može ponositi malo hrvatskih klubova u Njemačkoj i svijetu.

Croatia Karlsruhe

SV N.K. Croatia Karlsruhe je jedan od najstariji hrvatskih nogometni klub. Osnovan je 1969. godine i ove godine obilježava 55. godišnjicu postojanja. Počevši od davne 1969. godine do danas, Croatia Karlsruhe više nego uspješno promovira ime svoje domovine Hrvatske ne samo kroz sport već i nizom humanitarnih akcija kojima se odaziva ili koje kao klub organizira. Hrvatski klub iz Karlsruhea jedan je od pionira kreativnih ideja promidžbe imena kluba putem društvenih mreža gdje tvrde kako imaju uvjerljivo najveći broj pratitelja. Uz sve navedeno valja istaknuti kako je Croatia Karlsruhe jedan od rijetkih ako ne i jedini hrvatski klub koji od dana svog osnutka do danas opstaje bez novčane podrške regionalnog nogometnog saveza i gradskih institucija. Klub se oslonjena na vlastite snage i entuzijazam klupskog vodstva kojeg predvodi predsjednica Marija Jaković.

Croatia München

FC Croatia München je desetljećima sportski ponos Hrvata Münchena i jedan od najuspješnijih hrvatskih klubova u Njemačkoj. Klub je osnovan 1970. godine i do dana s ponosom nosi to hrvatsko ime koje poznaju i mnogi Bavarci. Croatia München danas okuplja oko 800 članova među kojima je oko 220 igrača koji igraju za jednu od 13 momčadi Croatije koje se natječu u ligama Münchena i Bavarske. U podmlatku kluba trenira sve više onih najmlađih, od 5 godina pa nadalje. Imaju odličnu suradnju sa regionalnim i bavarskim nogometnim savezom te sa Hrvatskom katoličkom župom München. Ta povezanost se najbolje vidi kad su vjerske i druge proslave u kojima članovi Croatije aktivno sudjeluju kao članovi folklornih sastava, pjevači u klapi ili crkvenom zboru. NK Croatia i HKŽ München su naslonjeni jedni na druge te, po riječima predsjednika Croatije Zorana Zubaja, tako čine najčvršću kariku u okupljanju i povezivanju Hrvata glavnog grada Bavarske.

Croatia Berlin

SD Croatia Berlin je po članstvu godinama najveći, a po uspješnosti je u samom vrhu hrvatskog nogometa ne samo u Njemačkoj već i u svijetu. Osnovana je 1972. godine kao nogometni klub hrvatske iseljeničke zajednice iz Berlina. Uz prvu momčad koja nastupa u Berlin Ligi, Croatia Berlin ima još sedam natjecateljskih momčadi koje se natječu u svim berlinskim ligama, od najmlađih uzrasta do veterana. Za Croatiju većinom igraju igrači hrvatskog podrijetla, ali i ostali koji s ponosom nose dres hrvatskog kluba iz Berlina. U sastavu SD Croatije uspješno djeluje i futsal momčad koja je bila dvostruki prvak Njemačke (2010. i 2011. godine), prvak sjeveroistočne Njemačke te četverostruki prvak Berlina. Ponajveće zasluge za velike uspjehe Croatije Berlin u zadnjih jedanaest godina pripadaju predsjedniku kluba Josipu Begiću. Nevjerojatno je koju snagu i energiju troši skupina ljudi kako bi očuvala klub koji je u svakom smislu ponos Hrvata Berlina.

VEZANI ČLANCI:

SK Cro Vienna

Klub je osnovan 2006. godine kada je tadašnji vukovarski gradonačelnik zamolio hrvatskog veleposlanika u Austriji da mu pomogne prikupiti igrače hrvatskih korijena u Austriji za „Turnir sjećanja“ u Vukovaru. Andrija Bubalović okupio je bečke Hrvate, koji su čak osvojili i pehar na tom turniru. Tako se rodila ideja da osnuju svoj klub, do danas uspješno djeluje i postao je rasadnik talentiranih mladih igrača. Uz okupljanje i druženje, cilj Cro Vienne je da hrvatska djeca u Beču mogu trenirati i igrati utakmice u jednom jakom hrvatskom nogometnom klubu. Njihova nogometna priča u srcu Beča postala je staza prema budućim profesionalcima. Ističu kako s ponosom rade s djecom koja će možda jednog dana postati profesionalci. Sve momčadi Cro Vienne, a njih je od najmlađih do najstarijih, nastupaju u austrijskim ligama.

Croatia Stuttgart

Sportsko društvo Croatia Stuttgart, koje je osnovano 1971. godine, u svom sastavu ujedinjuje četiri sportska odjela: nogometni, futsal, košarkaški te od 2023. godine i rukometni odjel jednog od četiri najveća hrvatska kluba iz Njemačke. Kako bi proširili svoju sportsku ponudu u nadolazećoj 2024/2025 sezoni u Croatiji pripremaju osnivanje teniskog te omladinskog nogometnog pogona. U siječnju 2024. godine potpisali su i ugovor o kupnji sportskog terena i pripadajućeg objekta, a sve u svrhu ostvarivanja svojih dugoročnih ciljeva. A ti ciljevi su iz godine u godinu isti: opstanak momčadi u postojećim ligama i pokušaj ulaska u višu ligu te daljnje povezivanje s hrvatskim kulturnim i sportskim društvima s područja Baden-Württemberga i šire. Croatia trenutačno broji oko 500 članova, a cilj je povećanje članstva na 1.000, što bi Croatiju uvrstilo među pet posto najvećih klubova u njemačkoj saveznoj zemlji Baden-Württemberg.

Croatia Geislingen

Posljednjih godina HNK Croatije Geislingen 2012. koja pod sadašnjim obnovljenim imenom djeluje od 2012. godine ostvaruje značajne sportske uspjehe. Prošle godine Croatia je osvojila naslov prvaka Kreislige B, što je bio povijesni naslov kojim je osiguran ulazak u višu Kreisligu A. Učinjeno je to na trijumfalan način tri kola prije kraja prvenstva. Na kraju ulazak je ostvaren uz 15 bodova prednosti nad drugoplasiranom momčadi lige. Dosta uspješna je i druga momčad Croatije kojoj je prošle godine malo trebalo za ulazak u višu ligu. Croatia iz godinu u godinu povećava broj članova kluba. Koliko je popularnost hrvatskog kluba iz Geislingena pokazuje i veliki broj navijača na utakmicama Croatije. Važnost Croatije za Hrvate tog kraja pokazala je i posljednja redovna izborna skupština kluba kojoj je nazočilo više od sto članova.

Croatia Fermoy

Rijetko je koji hrvatski klub izvan domovine u tako kratkom roku toliko promovirao hrvatsko ime kao Croatia Fermoy u Irskoj. Ideja o formiranju udruge Hrvata u Irskoj nastala je u lipnju 2021. godine kada je nekolicina Hrvata počela igrati na malonogometnim turnirima u Irskoj te su organizirano u grupama gledali utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije. Sjedište Croatije je u Fermoyu, malom gradiću od 7.000 stanovnika koji se nalazi blizu drugog po veličini najvećeg irskog grada Corka. Nakon dvije godine igranja malonogometnih turnira, hrvatska momčadi pod imenom Croatia Fermoy, od prošle je sezone odlučila igrati veliki nogomet u Cork Business League. U kratkom vremenu su napravili izbor igrača i registrirali klub za veliki nogomet. Time je popularnost Croatije Fermoy još porasla, a raste i iz dana u dan jer okuplja sve veći broj kako hrvatskih tako i igrača koji poput Brazilaca, Kirgistanaca ili Koreanaca žele nositi hrvatski kockasti dres u Irskoj.

VEZANI ČLANCI:

Dinamo München

Drugi po organiziranosti i snazi hrvatski klub iz glavnog grada Bavarske je NK Dinamo 1974 München. Prva momčad Dinama uspješno nastupa u Kreisklasi 3 Bayern, u kojoj igra i prva momčad Croatije München. Susreti tih dvaju prijateljskih hrvatskih klubova su uvijek derbiji i poslastica su za sve ljubitelje hrvatskog amaterskog nogometa. Utakmice Dinama na igralištu u Šumi u Lochhausenu redovito prati veliki broj Hrvata koji nakon utakmice nastavljaju druženje uz jelo i piće. Druga momčad Dinama također uspješno nastupa u B-Klasi 3 Bayern. Osim po sportski rezultatima, članovi Dinama poznati su i kao veliki humanitarci koji redovito sudjeluju u gotovo svim humanitarnim akcijama, bilo za pomoć stradalima od potresa ili za druge potrebite. Predsjednik Dinama München je Josip Šarić uspješno vodi klub koji ima i svoje uz geslo: Jedan klub, jedna ljubav, Dinamo München!

KK Komušina Haiterbach

U sklopu Hrvatskog kulturno-športskog društva Komušina Haiterbach, djeluje košarkaški odjel koji je osnovan 1996. godine. Najveći sportski uspjeh Košarkaški klub Komušina Haiterbach ostvario je prošle godine kada su izboriti naslov prvaka u Regionalnoj ligi Baden-Württemberg i ulazak u Regionalligu Südwest Deutschland. To nije samo najveći uspjeh jednog košarkaškog kluba s hrvatskim imenom već i najveći uspjeh košarkaškog kluba s tog područja. Košarkaši Komušine sportski uspješno djeluje već godinama, a staza uspjeha započela je 2002. kada su svoj put do današnje Regional lige, što je apsolutni uspjeh momčadi s hrvatskim imenom, trasirali uspjesima u Kreisligi A, Bezirksligi, Landesligi i Oberligi Baden-Württemberga. -KKK je sportska perjanica za Haiterbach, regiju i šire, rekao je gradonačelnik Haiterbacha koji je ulazak u višu ligu i sam doživio u dvorani s hrvatskim navijačima. Priznanje grada Haiterbacha velikom uspjehu hrvatskih košarkaša iskazano je i novčanom nagradom.

Hajduk Villingen-Schwenningen

NK Hajduk Villingen-Schwenningena je hrvatski amaterski nogometni klub iz istoimenog grada u Schwarzwaldu. Klub u svom sastavu ima dvije momčadi, od kojih prva momčad godinama uspješno nastupa u Kreisligi A, dok je druga momčad 2022. osvojila naslov prvaka Kreislige B. Zanimljivo je kako je tu utakmicu druge momčadi pratilo čak 450 navijača. Jedna zanimljivost iz povijesti Hajduka je utakmica iz 2016. godine kada je za momčad Hajduka uz vratara Ivana Zoricu nastupilo 10 igrača prezimena Jozinović. Jozinovići su i danas dominantni u klubu, od kojih su Boško i Tomislav Jozinović treneri u klubu kojeg uspješno vodi predsjednik Ivan Ivičević. Hajduk tradicionalno jednom godišnje u listopadu organizira Bilu noć Hajduka koju posjeti više od tisuću gostiju, uglavnom Hrvata iz tog dijela Njemačke kao i susjedne Švicarske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije