Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Već sam dijelio udžbenike svima, a ukidanje te mjere sramotna je odluka'

Bivši ministar osigurao je u dvije godine svog mandata udžbenike svim učenicima osnovnih i srednjih škola što je trebao biti temelj za obvezno srednjoškolsko obrazovanje
22. studenoga 2018. u 23:00 17 komentara 758 prikaza
Dragan Primorac
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Milan Bandić, najviše puta izabrani gradonačelnik Zagreba, svojim se najnovijim prijedlogom da država daruje udžbenike osnovcima u cijeloj zemlji – jednim iz lepeze sličnih kakvi su mu osigurali egzistenciju u Bijelom uredu na zagrebačkom Trgu Stjepana Radića – nasmijao i Vladi i ministrici Blaženki Divjak u lice.

Blaženka Divjak Zakon o udžbenicima Ministrica Divjak: Zanimljivo je što upravo Bandić drži lekciju Vladi

Prijedlogom besplatnih udžbenika, koji su daleko od besplatnih i koji bi državni proračun, budu li nabavljani za sve učenike u Hrvatskoj, koštali pola milijarde kuna, računajući sadržaje i za osnovne i srednje škole, kao i radne bilježnice, praktički je ucijenio Vladu, koliko god ministri tvrdili suprotno.

Uostalom, aktualiziranjem besplatnih udžbenika ponovno je u javni fokus stavio jedno od svojih predizbornih obećanja iz 2009. godine kada je već jurišao na, kako je tada rekao, poziciju “gradonačelnika Hrvatske”. Hoće li se iznova uključiti u predsjedničku utrku, Bandić nije potvrdio, osim što je poručio da sada ima dovoljno iskustva, godina i volje preuzeti veću odgovornost od one koju trenutačno obnaša. Dok se ne odluči, iz “povijesti popularnih poteza” izvukao je besplatne udžbenike koji su u Hrvatskoj u primjeni bili već prije 11 godina kada je ulogu ministra obrazovanja obnašao Dragan Primorac.

Primorac je, podsjetimo, jedini koji je osigurao novac i udžbenike svim učenicima osnovnih i srednjih škola. Besplatni su udžbenici tada “egzistirali” dvije godine i u planu tadašnjeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, uz osiguran besplatan prijevoz svim učenicima, kao i besplatan smještaj za učenike, ti su besplatni udžbenici trebali biti temelj za uvođenje i definiranje obveznog srednjoškolskog obrazovanja koje je planirao uvesti prije nego što je tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu ponudio ostavku.

Pogled u budućnost - obrazovanje pogled u budućnost - boris jokić Zašto škole neće imati ni zgrade ni školska zvona

– Nakon detaljne analize tijekom mandata ustanovili smo samo jednu istinu – da je ispravan put, bez obzira na sve, da se svakom učeniku trebaju osigurati besplatni udžbenici koji se nasljeđuju. Ukidanje tada postavljenih mjera sramota je za sve one koji su tome pridonijeli. Sada, 11 godina kasnije, ponovno se bavimo tim temama i ponovno tome dajem potporu – kazao je Primorac za Večernji list.

Da je uvođenje besplatnih udžbenika ujedno i svojevrstan pritisak na ministricu Divjak, po čijem modelu eksperimentalni programi od sljedeće godine ulaze u sve škole, što u provedbi znači da će učenici prvih, petih i sedmih razreda imati nove udžbenike za prirodoslovne predmete, a svi ostali postojeće udžbenike, svjestan je i sam Milan Bandić.

Ivica Vranjić uvrijedio djecu s poteškoćama Ispad HDZ-ova vijećnika šokirao sve tijekom Skupštine, reagirala i ministrica Divjak

Svojim potezom zapravo ju je “pritisnuo” da nađe zakonski model po kojem se besplatni udžbenici mogu primijeniti, a koji ujedno definira i čiji su ti udžbenici vlasništvo – države, lokalne jedinice, učenika ili škole? Njoj preostaje ili da posebnim aktima takvu mogućnost definira, da mijenja tek nedavno predloženi novi Zakon o udžbenicima ili pak da ruku pomoći traži od Vlade kako bi ona svojom odlukom definirala novu-staru ideju. A upravo je odluka o vlasništvu udžbenika ključna – ne nužno u prvoj godini njihove nabave, već u sljedećim godinama kada mora biti jasno tko i kako distribuira udžbenike učenicima, tko to financira, tko je zadužen i kojim sve modelima za povrat udžbenika i kako će i tko procjenjivati koliki je iznos koji se mora namiriti kao nadomjestak za uništene knjige.

VIDEO SUKOBA U SABORU Glavašević HDZ je kriv za 99,9 posto zla u Hrvatskoj, Glavak: Jeste vi svjesni što ste izgovorili?

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • rimac444:

  Samo dijelite, ali iz svog džepa.. Svatko tko može svojoj djeci će rado kupiti udžbenike, a onima koji to ne mogu društvo će pomoći. Sve ostalo je politikantstvo na račun naroda.

 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  dijeliti udžbenike obitelji koja ima velike plaće je budalaština prve klase

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Važnija mjera je da učenici koji putuju do škole radi ravnopravnosti trebaju imati besplatan prijevoz.