Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGAN PRIMORAC
Povratak na članak

'Već sam dijelio udžbenike svima, a ukidanje te mjere sramotna je odluka'

Bivši ministar osigurao je u dvije godine svog mandata udžbenike svim učenicima osnovnih i srednjih škola što je trebao biti temelj za obvezno srednjoškolsko obrazovanje

Komentari 17

RI
rimac444
23:13 22.11.2018.

Samo dijelite, ali iz svog džepa.. Svatko tko može svojoj djeci će rado kupiti udžbenike, a onima koji to ne mogu društvo će pomoći. Sve ostalo je politikantstvo na račun naroda.

VL
Avatar Asterix
Asterix
23:39 22.11.2018.

Važnija mjera je da učenici koji putuju do škole radi ravnopravnosti trebaju imati besplatan prijevoz.

VL
Avatar prahrvat
prahrvat
06:20 23.11.2018.

dijeliti udžbenike obitelji koja ima velike plaće je budalaština prve klase

VL
TT
TTjac
08:24 23.11.2018.

Udžbenici koji se nasljeđuju su u praksi loše rješenje, jer su oštečeni već nakon prvog korištenja. Sljedeći naraštaj dobiva udžbenike koji su u pravilu išarani, bez stranica, a nerjetko u poluraspadnom stanju. Nastavu, pa tako i udžbenike treba digitalizirati.

VL
Avatar krcedolac
krcedolac
07:43 23.11.2018.

Neka priskoči Ministarstvo branitelja i pomogne....njihov proračun od 1.4 milijarde ne bude ni osjetio tih 50 milijuna za udžbenike. I tako im je Hrvatska na prvom mjestu. Valjda je onda i u obrazovanju.

VL
Avatar Asterix
Asterix
23:42 22.11.2018.

I besplatan smještaj bi bila dobra mjera za obitelji čije dijete ne može pohađati školu u mjestu stanovanja.

VL
Avatar puky
puky
11:47 23.11.2018.

Izvan svake pameti je dijeliti besplatne udžbenike svima bez obzira na imovinsko stanje. Siromasima je to blagodar a onima koji imaju dvojba što kupiti djeci - mobitel od 6000 ili 7500 kuna za "ušteđeni" novac.

VL
IB
iva.begovic
05:55 23.11.2018.

Da, to je jednako sramotno kao i nedopustiti oprost dugova za komunalne račune Bobanu, Burić, Mamićima i ostalima. I jednoga dana, eventualno, Draganu Primorcu. Zalažimo se za jednakost u neplaćanju bez obzira na financijske mogućnost. Nadam se da se prepoznaje da pokušavam biti sarkastična, a u osnovi sam zgrožena.

VL
Avatar mdoresic
mdoresic
09:37 24.12.2018.

Eh, pravi se javio. Taj je dijelio sebi i svom sefu Salamaderu. Neka odgovori zasto je njegov prijatelj iz Splita gradio zgradu na Sveticama Donjim ciji najam Vlada placa vise od milijum eurica godisnje plus parkiralisna mjesta zaposlenika?! Sto radi DORH?

VL
JE
JelicaSmodlaka
11:10 23.11.2018.

Hrvatski narod je intelektualno, moralno, duhovno uništen. To je očito i iz komentara vezanih uz besplatne udžbenike. Dakle, Primorac je po prvi put u povjesti osigurao besplatne udžbenike, prijevoz učenicima i smještaj u domovima za sve učenike koji idu u škole izvan mjesta prebivanja. To je bio preduvjet za uvođenje obvezne srednje škole do prve kvalifikacije. Kad su Jadranka Kosor i Radovan Fuchs ukinuli taj projekt, niti novinari, niti građani, niti mudraci komentatori s portala, nitko nije progovorio. To je bio jedini period kad je hrvatska sirotinja iz Vukovara, Knina, ali sirotinja iz svih gradova Hrvatske znala da je za njihovu djecu osigurana barem besplatno školstvo. Inače, mudraci koji nosom nisu provirili izvan RH i ne znaju da su besplatni udžbenici civilizacijski iskorak (od SAD-a do Japana) i da u konačnici kad Ministarstvo dobije autorska prava da ih može digitalizirati i raditi što hoće. Međutim, komentatori po ovim portalima su toliko zatupljeni da će prije glasovati za Todorića (na slijedećim izborima) nego dati potporu besplatnom obrazovanju u Hrvatskoj. Zato sam tužna, ali Hrvatska neće propasti usprkos njima.

VL
IB
iva.begovic
20:18 23.11.2018.

Komentira danas, na prigodnoj tiskovnoj konferenciji, Bandić ministricu Divjak. I pita koliko je škola ona tj. Ministarstvo sagradilo u ove dvije godine. Ni jednu odgovara, a Grad Zagreb ipak jest. Jednu ili dvije, čini mi se, a novinari ga propustiše pitati koje to točno. No,nevažno koliko je škola Zagreb sagradio ključno je to da gradnja škola jest zadaća županija pa time i županije Grad Zagreb, a nije zadaća ministarstva. Tako je prema Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi. Gradonačelnik to zna dobro ali svjesno manipulira i populistički navodi u zabludu. Novinari ne bi trebali prenositi njegove manipulatorske tendenciozne izjave. Jer to ne doprinosi građanskoj kulturi i demokratskoj zrelosti. Šteta, velika šteta da takve smeće izjave nalaze put do medija.

VL
Avatar nekakav
nekakav
08:30 23.11.2018.

besplatni udžbenici su bili povod drastičnom poskupljenju udžbenika, ma cijelom školskom priboru i opremi, koju je nabavljala država. sjetite se tužbi i prijetnji nakladnika, autora knjiga, sjetite se silnih nagrada učiteljima i ravnateljima škola od strane predstavnika nakladnika, samo da se uzmu njihove knjige... zar netko misli da se za 10 godina zaboravilo kolko su nakladnici podijelili laptopa školama, mobitela, samo da bi uzeli njihove knjige? kakve su knjige bila nakon jedne godine, kad su ih trebali naslijediti drugi? pola ih nije bilo, ostatak je bio uništen. projekt je zaustavljen zbog ogromne cijene, sukoba autora i ministarstva koje je davalo odobrenje, ali i zbog totalne nebrige za knjige. u načelu pohvalna akcija, ali svi u tom lancu su podbacili. roditelji koji nisu djecu naučili čuvati knjige, škole koje su podlegle 'ponudama', nakladnici koji u u državi vidjeli zlatu koku koja će im omogući život u vremenima kad se tiskarska djelatnost više ne isplati. knjige su se čitale i trebale prije 50 godina, sad imate 'tablet' u kojem možete čuvati cijelo gradivo. to što nam djeca ne znaju olovku držati, nevažno. ionak je otisak prsta danas zakonit dokaz, potpis, ovjera... u kini pred koje stoljeće...

VL
Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
01:21 23.11.2018.

Kako je samo uspio svoj djeci podijeliti udžbenike, kad je sve to stigao? Mora da je lik na slici neki čarobnjak sličan super-inženjeru Radimiru Čačiću koji je sam gradio auto-ceste.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.