Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret

\'Već iduće godine prijatelima 
iz Hrvaške dajemo vizu za EU!\'

Kumrovac
Foto: Mladen Mandić
1/3
02.05.2012.
u 08:22

Kumrovčani i Bistričani ob Sutli susreli su se na mostu koji povezuje Gmajnu i Kunšperk, a Kraljevčani sa svojim susjedima na mostu u Drašama

– Nek’ Čačić i Milanović samo poskupljuju račune. Meni nemreju niš. Mobitela nemam, grijem se na drva, doma imam dve petrolejke, a veš si, bog i bogme, za silu, morem oprati i v Sutli – poručila je jučer Vladi s prvosvibanjskog skupa na granici Hrvatske i Slovenije, s mosta u Gmajni pokraj Kumrovca, 71-godišnja Kumrovčanka Slavica Jurić - Grofica.

 Vlada ih ne baca iz takta

Ona je jedna od desetaka tisuća Hrvatica koje nijedan potez Vlade više ne može izbaciti iz takta. "Nigdar ni bilo da nam nekak’ ni bilo, pa nam valjda ni nigdar ne bu da nam nekak ne bu“, parafrazirala je mudra Zagorka Slavica i samog Krležu. Unatoč silnim poskupljenjima koja nas “tlače”, na mostu preko Sutle pokraj Kumrovca bilo je veselo. Već sedmi put Kumrovčani i mještani susjedne slovenske općine Bistrice ob Sotli, njih oko tisuću, zajednički se uz gulaš, grah, domaće crno i bijelo vino te pun stol slatkih delicija domaćica s jedne i druge strane Sutle i, naravno, "domaču zagorsku i oberštajersku mužiku“ zajednički druže na mostu preko Sutle. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se članovi mješovitog pjevačkog zbora iz Bistrice ob Sotli te kumrovečke etnoudruge Zipka. Ove godine za hranu su se pobrinuli Slovenci, za piće pak Zagorci, no već druge godine uloge će se zamijeniti.  – Već iduće godine nadam se da ćemo našim prijatelima iz Hrvaške moći dati vizu da uđu u Europsku uniju – napomenuo je župan Bistrice ob Sotli Franjo Debeljak.

 Lijeva i desna strana Sutle

I na mostu između Slovenije i Hrvatske u Drašama u općini Kraljevcu na Sutli jučer su se družili mještani s lijeve i desne strane Sutle. Dvije družine prvo su se srele na mostu, a onda su krenuli k Otoku ljubavi gdje su se družili mještani dviju pograničnih općina. I dok su u Kumrovcu u potezanju konopca pobijedili Slovenci, ali je načelnik općine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak ipak na kraju završio u Sutli, u Kraljevcu na Sutli slovenske puce iz Bizeljskog ipak su uspjele prevući konopcem svoje kolegice iz Hrvatske na drugu stranu "meje“.  

Komentara 2

MA
maraton
21:06 02.05.2012.

Kajkavci , blizu ste Slovenaca ali mislin da nisu iskreni.Zašto Pahor nije uvik prića o dobrin susidima ka sad ovi?Možda misle da će dobit dija mora pa su umiljati?A ne, neće dobit ni milimitra za razliku od lani kad san reka - ni cenitimetra.Morate biti oprezniji, gori su od Srba.

AC
actros
21:25 03.05.2012.

lijepo druzenje ,svaka cast ,tako to treba biti ali bez tipova ala eu janez ibrahimovic ,koji samo omalovazava i podcjenjuje ljude na hrvatskom forumu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije