Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE GRANICE

Slovenija će na jesen sastaviti zakonodavni okvir za provedbu rješenja o graničnoj arbitraži

Granica sa Slovenijom
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
06.07.2017.
u 18:13

Brglez je kazao kako će se vlada prvo usredotočiti na promjene koje će pomoći ljudima koji su ostali na hrvatskoj strani granice.

Glasnogovornik slovenske Narodne skupštine, Milan Brglez, priopćio je u četvrtak kako će se na jesen biti sastavljen zakonodavni okvir za provedbu rješenja o graničnoj arbitraži, javlja agencija STA.

Brglez je kazao kako će se vlada prvo usredotočiti na promjene koje će pomoći ljudima koji su ostali na hrvatskoj strani granice.

Slovenija pozvala SAD da u sporu oko arbitraže podrži međunarodno  pravo

Slovenski dužnosnik predao je u četvrtak savjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa pismo u kojemu se SAD poziva da u sporu s Hrvatskom oko primjene arbitražne presude o granici "podrži međunarodno pravo", objavio je slovenski radio.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič pismo je predao na summitu Inicijative triju mora u Varšavi na kojem je Trump bio gost.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora nisu željeli reći je li u kratkom razgovoru s Trumpom Pahor rekao kako Slovenija želi da se prošlotjedna presuda arbitražnog suda primijeni, iako je Hrvatska odbija i tvrdi da neće imati pravnih posljedica, objavili su popodne slovenski mediji.

Ljubljana smatra kako je presuda pravno obvezujuća i za Hrvatsku koja je iz arbitražnog sporazuma zbog kompromitacije suda istupila prije dvije godine i o tome obavijestila Sloveniju, arbitre i Ujedinjene narode.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu je nakon objave arbitražne odluke objavilo da SAD neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i smatra da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje.

Iz hrvatskih izvora se saznaje da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se u Varšavi sastala s Trumpom, rekla američkom predsjedniku kako cijeni taj američki stav.

O arbitražnoj presudi i kako je primijeniti na terenu u četvrtak je na konferenciji za novinare u Ljubljani govorio i predsjednik parlamenta Milan Brglez, ponovivši službeno stajalište Slovenije da je i Hrvatska pravno obvezna provesti presudu, ali da se to mora činiti strpljivo i u međuvremenu voditi dijalog sa Zagrebom.

"Vrlo je značajno što se Europska komisija ponudila za medijatora u implementaciji presude ako izostane bilateralni dogovor o tome jer je Komisija u tom pitanju neutralna", kazao je Brglez.

Komentara 8

DU
Deleted user
18:07 06.07.2017.

Sve u stilu trla baba lan da joj prođe dan.

SI
sikter
17:55 06.07.2017.

Sad sad se zele drzati zakona ,a za vrijeme arbitraze su zakon kršili

DU
Deleted user
17:39 06.07.2017.

ja sam mislio da samo četnici vrte ploču u krug i slovenci imaju svoje četnike samo da ne dožive sudbinu jna i četnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije