Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vatrogasci zaustavili curenje, nema opasnosti od eksplozije

Marina Kolarić, glasnogovornica varaždinske policije, za Večernji list izjavila je kako policija osigurava područje, kako opasnosti nema i evakuacija stanovništva neće biti potrebna.
03. prosinca 2012. u 21:19 5 komentara 15 prikaza
cisterna (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

U Varaždinu se umalo dogodila nezapamćena katastrofa. Iz jedne od cisterni u kompoziciji koja stoji na varaždinskom željezničkom kolodvoru počeo je curiti plin, a da je 97 kubika ukapljenog naftnog plina eksplodiralo udarni val eksplozije pogodio bi područja u promjeru 332 metra!

Unutar tog promjera nalaze se dvije ulice sa stambenim zgradama, studentski dom, kafići...

Ipak, intervencijom varaždinskih vatrogasaca, katastrofa je spriječena. Curenje je potpuno zaustavljeno.

"Županijski centar 112 Varaždin u 19:55 sati zaprimio je informaciju da je na željezničkom kolodvoru u Varaždinu primijećeno istjecanje plina iz jedne od cisterni u kompoziciji. U 22:40 sati curenje plina - propan-butan je sanirano od strane djelatnike specijaliziranog poduzeća, dok se na terenu nalaze vatrogasci i policija. Otvoren je promet na željezničkom kolodvoru", izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

- Uspjeli smo smanjiti curenje plina i opasnosti od eksplozije više nema. Ipak, još se čekaju stručnjaci iz HŽ Carga da u potpunosti saniraju kvar na ventilu koji još pušta malu količinu plina. Mi nemamo opremu ni potrebne "dihtunge" da zatvorimo taj ventil – rekao nam je zapovjednik varaždinake Javne vatrogasne postrojbe Ivica Labaš istaknuvši kako opsanosti za ljude ipak više nema.

Na teren je po dojavi izašlo desetak vatrogasaca i policija koja je osigurala cijelo područje oko kolodvora koje je bilo okupirano i nikome nije bio dopušten pristup.

Marina Kolarić, glasnogovornica varaždinske policije, za Večernji list izjavila je kako policija osigurava područje, kako opasnosti nema i evakuacija stanovništva neće biti potrebna.

>>Kod Malovana se zapalila lokomotiva s cisternama plina

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • prava istina:

    Pazi ti sada teatralna vijest. Malo prije sam se prepeljala pokraj,, jesu dvoja vatrogasna vozila i policija i promet se odvija normalno i po ničim osim plavih rotirki ne izgleda zabrinjavajuće. Ako je kod marketa cisterna (cisterna ima više)onda je ... prikaži još! to do studentskog doma preko 100-200 m. Zašto ovakovim informacijama raditi paniku i nelagodu?

  • crocro:

    Samo je puka sreća spasila građane Varaždina. Siguran sam da je mogućnost tragedije ublažilo i hladno vrijeme a ne znam što bi se digodilo u ljetno doba na temperaturi preko 35 stupnjeva. Što bi se dogodilo da je neki prolaznik ... prikaži još! zapalio cigaretu, a na svakom kolodvoru hodaju poneki pješaci tamo gdje ne bi trebali hodati, dakle neposredno hodaju pokraj vagona, a svi smo vidjeli da pješaci ponekad prelaze čak i preko parkiranih kompozicija ako se pješacima nađu na putu kretanja. Sama spoznaja da bi netko od takvih pješaka mogao zapaliti cigaretu u blizini vagona iz kojega curi plin, zamrzava krv u žilama. Dragi Bog je sačuvao Varaždince.

  • crocro:

    prava istina, To je zato što vam nisu poznate karakteristike pojedinih plinova i koliko je potrebno da dođe do eksplozije jedne cisterne plina i što bi se dogodilo lančanim eksplozijama. Mir i spokoj koji ste osjećali kada ste svojim vozilom ... prikaži još! prolazili pokraj cisterni, u takvim okolnostima bi se pretvorio u pakao, a vaše vozilo moglo je završiti na krovu neke udaljene kuće. Naravno, vi to ne bi ste niti osjetili. Zato ponavljam svoju prethodnu tvrdnju, da su sreća i dragi Bog čuvali Varaždince, a vi ste samo jedna osoba na tom popisu.