Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan o terorizmu

'Ovo nije vrijeme za zaustavljanje Godine milosrđa niti za strah'

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.11.2015.
u 22:00

Danas kada papa Franjo govori o “trećem svjetskom ratu u dijelovima”, potrebna je poruka milosrđa da budemo odvažni voljeti

“Ne Jubileju milosrđa“, „Izbrišimo Svetu godinu kako bismo izbjegli novi pokolj“, „Rim je osjetljiv kao i Pariz“, „Zašto s Jubilejem pozivati teroriste“, samo su neke od poruka objavljenih na društvenim mrežama. Iz Vatikana poručuju, a s time se slaže i većina talijanskih političara, da ovo nije vrijeme za strah, unatoč pokolju u Parizu i prijetnjama džihadista drugim zemljama, uključujući i Italiju.

Iskušenje nepovjerenja

Prije terorističkog napada u Parizu Sveta Stolica na svoju je web-stranicu www.im.va 13. studenoga postavila obrazac koji oni koji žele proći kroz Sveta vrata Godine milosrđa na bazilici sv. Petra, koja će papa Franjo otvoriti 8. prosinca, mogu skinuti i ispuniti.

Kad bi se odustalo od otvaranja Svete godine milosrđa, to bi zapravo značilo pobjedu terorista kojima je cilj uvođenje straha u živote Europljana. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je kako „ovo nije vrijeme za zaustavljanje Godine milosrđa ili vrijeme za strah“.

– U ovim žalosnim danima, u kojima se očituje ubojito i suludo nasilje, mnogi se pitaju kako na njega odgovoriti. Neki već pitaju kako živjeti ove posljednje dane uoči Jubileja milosrđa, a upravo teroristi, obuzeti bezumnim nasiljem, žele širiti strah. Ako dopustimo da nas zastraše, onda su već ostvarili svoj prvi cilj. Stoga je to još jedan razlog da se odlučno i hrabro odupremo iskušenju straha – kazao je Lombardi.

Dakako, potreban je oprez i uvođenje razumnih mjera, ali se ne smije pasti u zamku i zaustaviti normalno odvijanje svakodnevnog života zbog terorističkih prijetnji.

– Moramo nastaviti živjeti gradeći mir i međusobno povjerenje. Stoga se Jubilej milosrđa pokazuje još potrebnijim. Poruka da Božja ljubav vodi ljubavi prema bližnjemu i pomirenju naš je odgovor u vremenu kad ne smijemo upasti u iskušenje nepovjerenja – kazao je Lombardi. Ivan Pavao II. govorio je kako je poruka milosrđa bila Božji odgovor na teško i mračno vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojem su totalitarni režimi počinili masovna ubojstva te se širila mržnja među narodima i osobama, podsjetio je Lombardi, a kada danas papa Franjo govori o “trećem svjetskom ratu koji se vodi u dijelovima”, potrebna je poruka milosrđa koja će nas osposobiti da budemo graditelji mostova i, unatoč svemu, da budemo odvažni voljeti.

Veće mjere sigurnosti

– Jubilej milosrđa potrebniji nam je nego ikad prije – ponovio je Lombardi i ponovio riječi pape Franje o terorističkom napadu u Parizu rekavši da je to „napad na mir cijelog čovječanstva koji zahtijeva odlučan i solidaran odgovor svih nas kako bismo se suprotstavili širenju ubojite mržnje u svim njezinim oblicima“.

Osim što se svi vjernici moraju upisati ako žele proći kroz Sveta vrata, što se moglo, ponovimo, i prije napada u Parizu, predviđene su (negdje su i uvedene) posebne mjere sigurnosti u Rimu, ali i u drugim talijanskim i europskim gradovima.

>> Papa Franjo: To je jedan dio trećega svjetskog rata

>> 'Vjerujemo u toleranciju. Znamo da je naša sloboda jača od bilo koje vrsta terora'

Komentara 6

MO
mozdaznam
23:43 17.11.2015.

daj ne kenjaj vise

SA
samoborka
05:43 18.11.2015.

Blablabla Papa...I onda opet blabla. Ovaj Papa je za nista. Sumnjiv i nedorecen tip.

BR
Branko102
08:49 18.11.2015.

Ovaj papa se estradizirao.Ponaša se isto kao i današnji političari,odnosno kao estradne zvijezde iza kojih je spektakl kao zaštitni znak .Ne kužim vjernike koji od njega očekuju nešto konkretno i suvislo u doba velike krize.Za RKC se zna da im Rothschildi oplođuju novac i da su u istom talu.Da je suprotno nikad ne bi pristali da se iz europskih ugovora izbaci kršćanstvo kao najveća tekovina zapadnokršćanske civilizacije.Njima lova,a vjernicima molitva .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije