Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu e-uputnice

Ministar Varga: Pacijenti neće biti poštari između doktora

varga
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
04.11.2014.
u 17:23

Do kraja godine u polovici bolnica dobivat će se e-nalazi i e-otpusna pisma, dogodine u svima, od 2015. godine i e-kartoni

Pacijenti više neće biti pismonoše između obiteljskog i bolničkih liječnika – kazao je ministar zdravlja Siniša Varga. Do kraja godine, naime, polovica bi hrvatskih bolnica trebala biti informatički spremna pa pacijenti ne bi više fizički nosili uputnice u bolnicu, odlazili po nalaze i otpusna pisma nakon bolničkog liječenja.

Te će dokumente elektroničkim putem razmjenjivati njihov liječnik opće prakse i bolnički liječnici. Za godinu dana to bi trebalo zaživjeti u svim bolnicama, i to će ujedno isključiti mogućnost paralelnog naručivanja jednog pacijenta na isti pregled u više bolnica, napominje Varga. U 2015. godini će se početi raditi i na e-kartonu pacijenta. Tatjana Prenđa Trupec, v. d. ravnateljica HZZO-a, rekla je da je ta ustanova smanjila liste čekanja u dijelu pretraga. – U 36 od 48 bolnica djeca do 18 godina sada dolaze na red unutar 90 dana, što je bio cilj. Na UZV srca se kraće od 90 dana čeka u 14 bolnica od 29, u 12 bolnica od 19 s kojima je ugovorena djelatnost hematologije čeka se kraće od 30 dana te u 18 od njih 23 na onkologiji se čeka kraće od 30 dana – kaže Prenđa.

Varga tvrdi da ortodontsku terapiju sada 1853 djeteta čekaju u prosjeku 387 dana, a prije je 4060 djece čekalo u prosjeku 845 dana. Prenđa je najavila i “češljanje” listi za MR i CT.

>> Varga: Apsolutno nitko neće biti zakinut izlaskom HZZO-a iz riznice

Komentara 8

BU
bubimima
18:30 04.11.2014.

Još samo da i nalaze drugih specijalista riješi na isti način, a ne da unutar jedne zgrade (doma zdravlja), gdje su svi umreženi, specijalist unese podatke u svoj kompjuter, odštampa ga i taj papir pacijent nosi svojem liječniku koji ga prekucava u svoj kompjuter.

NO
Norway
20:14 04.11.2014.

Pacijenti postari? Fantasticna ideja za nove ustede u zdravstvu! Sad ce osnovati novo povjerenstvo za dubinsku analizu.Vizionar

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:44 05.11.2014.

...radi se o projetku informatizacije zdravstva koji je započeo prije njega... i koji će se nastaviti nakon njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije