Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez reforme

Vanjske čistačice dobre za Rebro, ali ih Vlada za ostale odgađa

Zlatko Giljević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.03.2014.
u 17:15

Sanacijski upravitelj Rebra Zlatko Giljević tvrdi da je kvaliteta čišćenja ista, a privatne ga tvrtke obavljaju za upola manje novca.

Vladina radna skupina za reforme odustala je od brze primjene izdvajanja djelatnosti čišćenja iz zdravstvenog sustava. Odluka da se čistačice iz zdravstva počnu izdvajati tek nakon realizacije aktivnosti iz master plana donesena je protekli tjedan, a upućeni kažu da je Vlada popustila pred velikim pritiskom koji su izvršili sindikati zaposlenih u zdravstvu.

Privatne tvrtke udružene pod kapom HUP-a zatečene su takvom odlukom jer bi “outsourcing” donio velike uštede i poboljšanje standarda pa i ulaganja od 100 milijuna kuna.

Pritisak sindikata

Sindikati su tjednima prije odluke javnost uvjeravali da privatnici nisu u stanju čistiti bolnice, a Vlada je očito prihvatila njihov argument jer je u obrazloženju odluke o odustajanju od brzog “outsourcinga” navedeno da je zdravstvo “specifična djelatnost”. I dok se Vlada povlači pred kritikama, KBC Rebro objavio je natječaj za čišćenje novog dijela bolnice. U tom natječaju piše da je procijenjena vrijednost nabave oko 1,5 milijuna kuna.

– Ne primjećujem razliku između čišćenja bolničkih službi i agencija, osim onu financijsku jer agencije isti posao obavljaju jednako kvalitetno, ali uz dvostruko nižu cijenu – poruka je sanacijskog upravitelja primarijusa Zlatka Giljevića koji podržava “outsourcing”.

Ne idu u operacijske sale

U privatnim tvrtkama izračunali su da cijena koju postavlja Rebro nije isplativa i upozoravaju da se pri natječajima treba voditi računa o tome da se ne nameće dampinške cijene, ali Giljević tvrdi da je cijena procijenjena na temelju ponuda s lanjskog natječaja.

– Trećinu bolnice čiste privatne agencije, a dvije trećine površine, prvenstveno sale i odjele intenzivne njege, čiste naši djelatnici – kaže Giljević i objašnjava da se izdvajanje službi u njegovoj bolnici radi postupno. Umjesto da zapošljavaju nove ljude u službi čišćenja, one koje odlaze u mirovinu mijenjaju uslugama privatnih tvrtki.

>>Unajmljenim radnicima ista prava kao i redovnima

>>HUP: Najmom usluga se može uštedjeti 20 posto

Komentara 8

Avatar tajar
tajar
18:33 19.03.2014.

Nije isto čistiti bolnicu ili prostorije državne uprave!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:04 20.03.2014.

outsourceing… – kome žele namjestiti poslove…. Tko ima pravo o tome odlučiti a da nije javno prezentirao koliko čistačica ima KBC, koliko one rade, treba li ih više ili manje, treba li osnovati zasebnu službu koja bi organizirala rad čistačica, kuhara i kućnih majstora… Naravno da njihov rad ne treba organizirati vrhunski neurokirurg ili internist… ali samo se servira informacija da je ušteda 20% (čega, gdje, kada, kako, zašto, tko ima pravo odlučiti o tome…)…

NV
novo vriijeme
09:38 20.03.2014.

A zašto su vanjski servisi jeftiniji kad je plaća čistačice na Rebru minimalna. Logično bi bilo da je najjeftiniji vlastiti servis, jer od vanjskog ipak živi i neki vlasnik servisa pa su mu troškovi veći. Vole naši direktori bolnica da da ugovaraju poslove , tu se vrti novac, još se sjećamo narudžbi bifteka za vrijeme mandata akademika Reinera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije