Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Đureković

Vanja Špiljak gradi marinu u Novom, u HDZ-u oduševljeni

Špiljak Smokvica
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
05.11.2014.
u 23:06

Iz Švicarske – 
U gradnju marine sa 170 vezova uložit će oko pet milijuna eura

Iako se posljednjih mjeseci Vanja Špiljak, sin nekadašnjeg visokorangiranog jugoslavenskog dužnosnika Mike, spominje u kontekstu likvidacije Stjepana Đurekovića i njemačkog suđenja Perkoviću i Mustaču, u Novom Vinodolskom toj priči ne pridaju preveliku važnost.

Ondje je taj uspješni naftni biznismen, čija se tvrtka ubraja među najjače iz te branše u Švicarskoj, zapravo “domaći” i njegova namjera da sagradi marinu u uvali Muroskva nikoga nije iznenadila, kao investitor je više nego dobrodošao.

Nije tražio povlastice

Njegov je otac još 60-ih godina prošloga stoljeća u malom mjestu Smokvica, desetak kilometara od Novog, sagradio vikendicu u kojoj je obitelj Špiljak cijeli život ljetovala, a danas je ta preuređena i nadograđena kuća i ljetna baza obitelji Vanje Špiljaka. Mlađi Špiljak, danas 70-godišnjak, kažu Novljani, oduvijek je pokazivao da mu je stalo do razvoja toga kraja, a sada će njegova hrvatska tvrtka Navicon, u 100-postotnom vlasništvu Špiljakove švicarske firme Mitan Handels A.G., u gradnju marine sa 170 vezova u uvali na izlazu iz Novog u smjeru Senja uložiti oko pet milijuna eura. Usto, u novljanskoj poslovnoj zoni gradi se i hala za zimovanje plovila, što Špiljakovu investiciju u nautički turizam u Novom zaokružuje na 8 milijuna eura, bez kredita, kako se doznaje, iz dobiti Špiljakova švicarskog naftnog biznisa u kojem se vrte milijuni. U marinu bi prva plovila trebala uploviti u proljeće 2016., dok će suha marina biti gotova već za nekoliko mjeseci. U gradsku blagajnu od tog se dijela investicije već slilo 700 tisuća kuna komunalnog doprinosa.

– Kad bi svi investitori bili kao Vanja Špiljak, nijedan projekt ne bi propao, riječ je o ozbiljnom i korektnom investitoru koji, za razliku od mnogih drugih koji nas obilaze, nije tražio nikakve pogodnosti ni olakšice – kaže gradonačelnik Novog Oleg Butković, inače i predsjednik županijskog HDZ-a. Gradnja luke otvorene za javni promet u uvali Muroskva, koja nikad nije bila plaža jer je prehladna za kupanje zbog brojnih izvora, predviđena je urbanističkim planom čiju je izradu financirao Špiljak. To je omogućilo raspisivanje natječaja za koncesiju, na kojem je njegova ponuda bila jedina i potkraj tjedna Upravno vijeće Lučke uprave kojem je, pak, na čelu SDP-ovac, saborski zastupnik Saša Đujić, trebalo bi donijeti odluku o dodjeli koncesije nakon čega je otvoren put do građevinske dozvole.

Politika po strani

– Politika je u toj investiciji bila potpuno po strani, kao i u svim drugim pričama o Vanji Špiljaku, svatko je napravio svoj dio posla za dobrobit Novog. To je investicija koja otvara radna mjesta i potiče razvoj drugih djelatnosti – zaključuje Butković.

>>Partijska je arhiva očišćena, baš iz vremena ubojstva

>>Sudac Dauster: Svjedoci iz Hrvatske se 'prave mrtvi'

Komentara 79

MU
Mućanin
23:19 05.11.2014.

To je krvavi novac!

Avatar Bakunin
Bakunin
23:19 05.11.2014.

Nakon Štroka još jedan uspješni ,,poslovni čovjek,, ulaže svoj teško zarađen novac!

SA
sablja810
23:12 05.11.2014.

Tipicno. Sta se ceka sa lustracijom. Svu imovinu jugoslavenskih komunista, dati opcinama. Ionako su oteta 45.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije