Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o lokalnim izborima

Vanđelić već ima prebivalište u Zagrebu

Damir Vanđelić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
12.11.2020.
u 13:45

Po trenutačnom zakonu prebivalište se mora imati najmanje šest mjeseci prije izbora

Kandidiranje za čelne funkcije u županijama, gradovima i općinama Vlada namjerava olakšati zakonskim izmjenama po kojima kandidati prebivalište u jedinicama koje žele voditi mogu prijaviti sve do dana raspisivanja izbora. Po Zakonu o lokalnim izborima koji je još uvijek na snazi, kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike općina morali su imati prebivalište najmanje šest mjeseci prije raspisivanja izbora, a Vlada ih mora raspisati najkasnije 30 dana prije njihova održavanja.

”Lex Vanđelić”

Kako su lokalni izbori 16. svibnja iduće godine, po važećem zakonu svi koji se žele kandidirati na ove funkcije morali su imati prijavljeno prebivalište najkasnije do 16. listopada, i to pod uvjetom da ih Vlada raspiše na najkasniji mogući datum. Prijedlog zakonskih izmjena koje je ovih dana u javno savjetovanje uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave u oporbenim je redovima odmah dobio nadimak “lex Vanđelić”, zbog neslužbenih najava da bi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba mogao biti Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Zagreba, ali i špekulacija, također potaknutih iz dijela HDZ-a, da Vanđelić ne može biti kandidat jer mu je prebivalište u Rovinju.

Ministar uprave Ivan Malenica pritom se uzalud trudio objasniti da se u zakonske izmjene nije išlo zbog Vanđelića, nego radi ujednačavanja uvjeta za kandidiranje u općinska i gradska vijeća i županijske skupštine s uvjetima što ih moraju ispuniti kandidati za članove predstavničkih tijela.

Naziv “lex Vanđelić” je, međutim, neprikladan za ove zakonske izmjene već zbog same činjenice da Vanđelić javno govori kako mu ne pada na pamet kandidirati se za zagrebačkog gradonačelnika, iako se u vrhu stranke o tome ozbiljno razgovaralo. U međuvremenu se ispostavilo i kako informacija o tome da Vanđelić nema prebivalište u Zagrebu uopće nije točna. Da je tomu tako, potvrdio nam je jučer sam Vanđelić, koji nam je kazao kako je prebivalište u Rovinju bio zadržao iz praktičnih razloga, budući da ondje ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo pa bi mu, kaže, promjena prebivališta stvorila administrativne probleme praktički kod svake registracije traktora. Kada se točno odjavio iz Rovinja i prijavio u Zagrebu, nije nam mogao precizirati, no kaže da je zagrebačko prebivalište imao u vrijeme potpisivanja ugovora s Vladom vezanih uz Fond za obnovu. Ti su ugovori potpisani 20. listopada pa je sva prilika da bi se Vanđelić, ako bi se predomislio, na čelo Zagreba mogao kandidirati i po važećem zakonu.

Bez zamjenika

To, naravno ne znači da HDZ i druge stranke novi zakon neće iskoristiti kako bi pokrpale rupe u kadrovski devastiranim stranačkim organizacijama u kojima neće moći naći prikladne kandidate koje bi ponudili biračima.

Kad je riječ o Vanđeliću, mnogi u stranci, unatoč njegovim izjavama, vjeruju da njegova kandidatura i dalje nije posve isključena i rezoniraju kako se “svakoga, pa i Vanđelića dade nagovoriti”.

Što se tiče ostalih izmjena koje donosi Zakon o lokalnim izborima, riječ je uglavnom o usklađivanju s prijedlogom izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim se smanjuje broj zamjenika izravno izabranih čelnika. Uz župana će se dva zamjenika ubuduće birati samo u županijama koje imaju više od 250 tisuća stanovnika. Dva zamjenika birat će se i u gradovima koji imaju više od sto tisuća, a gradovi koji imaju između 35 i 100 tisuća stanovnika ili su sjedišta županija imat će jednog zamjenika. Gradonačelnici gradova koji imaju manje od 35 tisuća stanovnika i nisu sjedišta županija, birat će se bez zamjenika, kao i načelnici općina.

Komentara 1

BR
branka1958
15:52 12.11.2020.

Islo se u izmjene zbog mog tate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije