Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA 'MREŽA'

Oporba traži Plenkovićevu ostavku: 'Dok nam se ne maknu s grbače, ova zemlja neće moći ići naprijed'

Premijer Andrej Plenković prisustvovao Svečanoj sjednici Grada Varaždina
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
12.12.2023.
u 20:34

Smatraju da je vrijeme da premijer Plenković preuzme odgovornost za "loš izbor suradnika".

Ne smiruju se reakcije na nedavne događaje u hrvatskoj Vladi, gdje je premijer Andrej Plenković u utorak stavio potpis na Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Tom odlukom istovremeno završava i funkcija posebnog savjetnika u kabinetu ministra Jurice Lovrinčevića, kako je priopćeno i službeno iz Vlade.

O Jurici Lovrinčeviću, da podsjetimo, u utorak je pisao Nacional, tvrdeći da imaju snimke na kojima se čuje kako Lovrinčević pokušava od novinara Mreže TV iznuditi dio državnog novca od oglašavanja. Večernji list je, pak, objavio tekst o tome kako su povjerljive informacije iz Ministarstva curile u Most upravo preko Lovrinčevića. Suradnja mostovaca s Lovrinčevićem išla je toliko daleko da je Lovrinčević dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi "Plin za cent" niti da se traži njegova odgovornost.

Zbog posljednjih događanja u Vladi stranka Republika zatražila je ostavku premijera Andreja Plenkovića, za kojega smatraju da je, kako pišu u priopćenju za javnost, vrijeme da konačno preuzme odgovornost za loš izbor suradnika i kriminalne radnje koje su obilježile njegov mandat.

- Ako ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odlazi zbog lošeg izbora suradnika, onda je jasno i da je Andrej Plenković trebao otići nakon tridesetak ministara koji su smijenjeni mahom zbog korupcije. Želimo biti dio uspješne i civilizirane Europe gdje premijeri i ministri znaju što je politička odgovornost, a ne da vođenje države koriste isključivo za privatne svrhe - smatraju u stranci Republika, na čijem je čelu Damir Vanđelić.

- Osim što godinama tolerira korupciju svojih suradnika, Plenković isto tako godinama kupuje naklonost medija, što je sad jasno potvrđeno posljednjom aferom u kojoj je posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević nudio lokalnoj televiziji zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, tražeći povrat dijela tog javnog novca u svoj džep. Ili stranački?

VEZANI ČLANCI:

Ovo nije prva situacija gdje se javnim novcem plaćaju mediji za stranačke i osobne svrhe, stoga tražimo transparentnost financiranja medija te USKOK-ovu reviziju svih natječaja i da se do zadnje lipe objavi kako država, njene institucije i posebice javne tvrtke poput HEP-a raspolažu novcem građana i ugrožavaju slobodu medija i samu demokraciju. Kad bi postojala transparentnost oko financiranja medija, ne bi se moglo dogoditi da posebni savjetnik lokalnoj televiziji na ovaj način nudi zakup oglasnog prostora.

Borba protiv korupcije jedna je od glavnih mjera stranke Republika, a to uključuje i potpunu transparentnost trošenja javnog novca, kao i zaštitu i nagrađivanje novinara i zviždača koji javnosti ukazuju na nepravilnosti i korupciju u trošenju javnog novca. Bez pritiska javnosti i istraživačkih novinara većinu ministarskih smjena predsjednik Vlade Andrej Plenković ne bi ni proveo, stoga je jedna od mjera Republike i uvođenje ranog odbacivanja SLAPP tužbi podnesenih radi sprječavanja objave vijesti/teksta - dodaju u priopćenju za medije.

Smjenu ministra Filipovića i njegova savjetnika komentirao je i šef SDP-a Peđa Grbin na svojem Facebook profilu.

- Zločinačka organizacija HDZ je već osuđena zbog ovakve situacije. Krali su novac hrvatskih građana prije, kradu ga i sada. To je kontinuitet njihove politike. I dok nam se ne maknu s grbače, ova zemlja neće moći ići naprijed. Zaustavit ćemo ih u tome! - piše Grbin.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u utorak je komentirao najnoviju aferu nakon koje je premijer Andrej Plenković smijenio još jednog ministra u nizu te ustvrdio da promjene ministara ne pomažu, već da je Hrvatskoj potrebna promjena političke kulture, a iz Republike traže i reviziju svih natječaja.

- Nakon najnovije afere premijer Plenković je smijenio još jednog ministra u nizu. Promjene ministara ne pomažu, treba nam promjena političke kulture. Zato je IDS, zajedno s koalicijskim partnerima, ponudio opciju za bolju Hrvatsku temeljenu na primjerima razvijenih i uspješnih sredina koje je moguće primijeniti na cijelu zemlju - poručio je Paus u priopćenju.

Podsjetio je da je IDS prva stranka u Hrvatskoj koja je uvela imovinske kartice za članove koji obavljaju visoke dužnosti u IDS-u, kao i e-transparentnost proračuna u jedinice lokalne samouprave, što još nije učinila niti jedna stranka u RH, a što je, kako kaže, očito goruća potreba za suzbijanje takvih afera.

VIDEO Plenković smijenio Davora Filipovića i Juricu Lovrinčevića

 

Komentara 2

HR
hrUsrcu
08:19 13.12.2023.

a tko bi iz oporbe mogao sjesti na njegovo mjesto? grbin (gdje su novci), beljak, mrak, raspudici? tko? a za ove mostvce ne treba trositi rijeci

AB
abcabc
12:35 13.12.2023.

Zar ovaj Grbin još nije uhapšen za krađu novca hrvatskih građana? - jel itko normalan u Hrvatskoj vjeruje tom nesposobnom dugonji i njegovim prozivanjima - uskoro će izbori i on je prošlost za sdp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije