Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDUSTRIJSKA ZONA PODI

Vallis Solaris dovodi investiciju od milijardu eura i 5000 radnih mjesta u Šibenik

Šibenik: Radovi na pristupnim cestama novoga izlaza sa A1 kod Šibenika
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.10.2023.
u 20:14

U konačnici, planiraju izgraditi zgradu površine 100 hektara, za potpunu realizaciju projekta potrebno im je ukupno 300 hektara, no počinju s 50 do 60 u Podima

Tvrtka Vallis Solaris odobrila je da tekst prijedloga Sporazuma između njih i Grada Šibenika ide pred gradske vijećnike, čime će se pokrenuti proces kupoprodaje zemljišta. Radi se o najvećem ulaganju na prostoru Industrijske zone Podi, ali i u Hrvatskoj, koje bi u osam godina trebalo doseći milijardu eura. 

Prof. dr. Volker Wittwer, jedan od začetnika projekta i suvlasnik društva Vallis Solaris te jedan od osnivača Fraunhofer ISE, pojasnio je za Šibenski portal što se planira u Šibeniku. 

- Ovo ulaganje značit će proizvodnju polisilicija, ingota, wafera, solarnih ćelija, solarnog stakla, sistemskih komponenti i pretvarača, a na to se nadovezuje proizvodnja vodika, metanola i sintetičkih goriva. Riječ je o industrijskom dijelu koji zahtjeva opskrbu vrlo velikim količinama električne energije, koja mora biti ‘zelena’ i koju će investitor morati sam osigurati, a to će povući još znatno veće investicije u solarne i vjetroelektrane - kazao je Wittwer.

U konačnici, planiraju izgraditi zgradu površine 100 hektara, za potpunu realizaciju projekta potrebno im je ukupno 300 hektara, no počinju s 50 do 60 u Podima. Naime, zanimanje ulagača za tu zonu je poraslo od izgradnje direktnog čvora na autocestu, zbog čega je svo raspoloživo zemljište na Podima koje je Republika Hrvatska dala gradu Šibeniku zauzeto, te se očekuje odluka Vlade o darivanju novih hektara.

U razdoblju od osam godina, postrojenje bi zapošljavalo 5.000 ljudi, no krenut će s njih 200-300 koje Wittwer smatra da će pronaći "lokalno". U kasnijim fazama planiraju dodatna ulaganja u smještajne kapacitete za zaposlenike, kao i obrazovanje, u čemu će surađivati s nekoliko Sveučilišta.

VIDEO Ponuda cvijeća i lampiona u Zagrebu povodom blagdana Svih Svetih

Komentara 1

Avatar southman
southman
18:57 22.10.2023.

Sibenik ne da napreduje nego rastura. Tko vlada tamo !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije