Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Valentin Ćorić odustao od tužbe protiv Manolića za klevetu

Ćorić je odlučio tužiti Manolića nakon što je objavio knjigu “Politika i domovina – moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”.
11. veljače 2021. u 19:30 4 komentara 1349 prikaza
Valentin Ćorić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nekadašnji zapovjednik Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Valentin Ćorić povukao je tužbu za klevetu protiv Josipa Manolića, budući da je zbog toga prijetila opasnost da ga Haaški tribunal vrati u pritvor na izdržavanje 16-godišnje kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima.

Global Firepower indeks Objavljena rang-lista vojnih sila za 2021., pogledajte kako stoji Hrvatska

Ćorić je tu tužbu pokrenuo prije odluke o prijevremenom puštanju na slobodu. Kazneni sud u Zagrebu je nakon zahtjeva Ćorićeva odvjetnika Dražena Plaveca 1. veljače donio rješenje kojim je obustavio kazneni postupak protiv Manolića koji se vodio 1. listopada 2015. zbog klevete.

Josip Manolić | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Odvjetnik je naveo da postoje smetnje za vođenje tog postupka budući da Ćorić ima zabranu sukladno odluci Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, koja je donesena pri privremenom puštanju 16. siječnja 2019. ICTY i njegov nasljednik rezidualni mehanizam za kaznene sudove smatrao je problematičnim progon danas 101-godišnjeg Manolića budući da je on pred Haaškim tribunalom svjedočio u predmetu šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg-Bosne.

Takvo upozorenje objavio je predsjednik rezidualnog mehanizma Carmel Agius navodeći da bi nastavak inzistiranja na procesuiranju Manolića koji je bio svjedok na suđenju mogao voditi Ćorićevu povratku na izdržavanje kazne zatvora, odakle je pušten na privremenu slobodu. Objasnio je da ti uvjeti podrazumijevaju kako Ćorić “neće imati nikakav kontakt, izravno ili neizravno pokušati naštetiti, zastrašiti ili na bilo koji drugi način upletati se sa žrtvama ili svjedocima koji su svjedočili na njegovu suđenju”.

HEROJ U NJEMAČKOJ Spasio vozačicu u nesvijesti vještim potezom: Vozač 'zarobio' auto svojim kamionom

Ćorić je odlučio tužiti Manolića nakon što je objavio knjigu “Politika i domovina – moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”. Jedan dio posvetio je BiH, a za V. Ćorića naveo je da je bio dio dvostruke linije zapovijedanja te da je “Tuđmanov režim opisao kao filoustaški”. Istina je da su Ćorić i njegova obrana pobijali optužbe o tzv. dvostrukoj liniji zapovijedanja

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Talleyard:

    Zločinac manolić je odavno trebao biti strpan doživotno u najstroži zatvor i trebalo mu je oduzeti svu imovinu koju je stekao pljačkom države i naroda. Svi smo mi krivi što nismo proveli lustraciju i spremili zločince kamo im je mjesto, ... prikaži još! barem toliko zaslužuju tisuće nedužnih žrtava i njihove obitelji

  • misho32:

    ti komunistički zločinci zaštićeni su u ovakvoj"hrvatskoj" državi kao lički medvjedi i dozvoljava im se da publiciraju svoje laži a da nitko na njih ne smije reagirati.

  • bob1000:

    rugala se svraka vrani