Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITRI USKOK

V. Cetinski i obiteljima Hrvatin i Sorgo blokirani računi sa 2 mil. €

vinka cetinski (1)
Duško Marušić/Pixsell
09.05.2011.
u 11:00

Član obitelji Ž. Hrvatina htio je s dva računa podići milijun eura i milijun kuna, ali je sud u Puli to spriječio

Bliski član obitelji pulskog odvjetnika Željana Hrvatina, okrivljenog da je zajedno s Vinkom Cetinski sudjelovao u potkradanju Danka Končara pri kupoprodaji zemljišta u Istri, pokušao je 14. travnja 2011. podići novac s dva bankovna računa, na kojima je položeno oko milijun eura i milijun kuna. Banka je prihvatila takav nalog, ali odmah istog dana Županijski sud u u Puli privremeno je stopirao provođenje financijske transakcije. Već sljedećeg dana sud je privremeno blokirao ta dva i još sedam računa osoba povezanih s "aferom Cetinski".

Pojedinosti iz spisa

Večernji list doznao je pojedinosti iz sudskog spisa o blokadi računa Vinke Cetinski i drugih okrivljenika, na kojima je ukupno bilo oko 2 milijuna eura. Najviše novca blokirano je upravo na računima Željana Hrvatina ili članova njegove uže obitelji. Oko pola milijuna eura blokirano je i na računima koji glase na člana uže obitelji Borisa Sorga, agenta za nekretnine kojeg se s Vinkom Cetinski i Hrvatinom tereti za kazneno djelo.

Na računu V. Cetinski blokirano je, kako neslužbeno doznajemo, oko 170.000 eura. Iz obitelji Cetinski navodno se pravdaju da je taj novac bio oročen u banci kao dio lombardnog kredita kojim je Vinka Cetinski financirala kupnju stana u zagrebačkom naselju Gračani. I taj je stan, kako je Večernji već pisao, privremeno blokiran rješenjem Županijskog suda. Privremena blokada imovine okrivljenika u "aferi Cetinski", kao i blokada u aferama Sanader, Mladineo i drugim slučajevima koje istražuje USKOK, pokazuje koliko su široka nova ovlaštenja državnih odvjetnika i sudaca istrage, koji preventivno mogu blokirati sve: i stanove, i zemljišta, i bankovne račune ne samo okrivljenika, nego i njihovih najbližih članova obitelji.
Državni odvjetnici uspijevaju ishoditi privremene blokade i bez prevelikih dokaza da je imovina zaista stečena nezakonito. Dovoljno je učiniti opravdanom sumnju da su okrivljenici činili kaznena djela i da su u istom razdoblju stjecali imovinu. Na okrivljenicima i njihovim odvjetnicima je da, u kasnijem tijeku postupka, dokazuju da je imovina stečena zakonito.

Končareva istraga

Danko Končar tijekom vikenda je doputovao u Istru i izjavio da je V. Cetinski navodno ukradeni novac prebacivala po cijelom svijetu. Njegovi privatni istražitelji, rekao je Končar, ušli su u trag ulaganjima u stanove u N. Yorku i Trstu, a navodno je novac prebacivan i u Kinu. Odvjetnik Vinke Cetinski izjavio je da su to obične laži.

Komentara 4

TV
tvrdi
11:06 09.05.2011.

Ma tako i treba. Blokiraj sve pa neka se onda kur**. Oni će potkradat \" poštena\" čovjeka.

KA
kapt56
11:35 09.05.2011.

Neka mi netko kaže na koji način netko u hrvatskoj može imati 2 milijuna eura, a da nije ukrao ili prevario. Obitelj Cetinski su poznati HDZ-ovci, jel vam to ne govori sve?

OB
-obrisani-
11:58 09.05.2011.

Isao podici milijun eura...ha,ha,ha. Sigurno je stao pred bankomat... Kako su ogulili ovaj narod, pa to nije za vjerovat. Kako su pokrali ovu jadnu drzavu...za plakat. Imamo Hrvatsku...i bacise se na nju kao gladni vukovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije