Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nismo bili na razini onih koji su zeljem i selfijima željeli rješavati ovaj problem'

Spomenuo je kako je bilo puno napora da se sruši taj proces i da se time sruši Vlada.
05. srpnja 2018. u 10:54 37 komentara 853 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako snažna podrška vjerovnika nagodbi u Agrokoru pokazuje snažnu podršku uspješno organiziranom i vođenom procesa izvanredne uprave, a da od budućih suvlasnika očekuje nastavak restrukturiranja kompanije.

Vlada PAKET ZAKONA Vlada objavila dokumente kojima planira riješiti probleme blokiranih

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno oni s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

- Činjenica da je jučer za nagodbu glasovalo 80,2 posto vjerovnika je snažna podrška, potpora i potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva, za stabilnost brojnih hrvatskih kompanija, za dovođenje u pitanje brojnih radnih mjesta - istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.

Kazao je da je Vlada djelovala u izvanrednim okolnostima na učinkovit, kvalitetan i uspješan način kako bi spriječila veliku krizu i omogućila opstanak kompanije i ekonomsku budućnost dobavljača te normalno funkcioniranje i isplatu malih poljoprivrednika, koji bi se inače našli na koljenima.

Naveo je i da je Agrokor bio u blokadi, opskrba je stala, a zakon o izvanrednoj upravi, uz privolu tadašnjeg vlasnika (Ivice Todorića), omogućio je njegovu aktivaciju. Po njegovim riječima, taj proces koji je organiziran omogućio je novu likvidnost i restrukturiranje i konsolidaciju kompanije.

Fabris Peruško, Irena Weber, Andrej Plenković Sastanak s premijerom Peruško i Weber: Od danas radimo na budućnosti Agrokora

Plenković je podsjetio da su brojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu.

- Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji bio voditi računa jedino i isključivo o općim interesima hrvatske države i hrvatske ekonomije, radnih mjesta i državnom proračunu. I u tome smo uspjeli - istaknuo je Plenković.

Istaknuo je da se radilo odgovorno, da se odoljelo izglasavanju i pokušajima izglasavanja nepovjerenja Vladi i da su pokazali da su imali ispravni smjer i političku snagu ovaj proces dovesti do ove točke.

Istaknuo je i da ovo nije kraj, jer slijedi potvrda nagode na trgovačkom sudu, te provedba nagodbe i daljnje funkcioniranje kompanije. Plenković je zahvalio koalicijskom partneru HNS-u, koji je lani dao potporu Vladi.

Bila bi šteta ako bi se pokazalo da je odustajanje premijera od puta u Soči posljedica ega Predsjednica s Medvedevom Premijer će u Rusiju tek ako Hrvatska prođe u polufinale

- Došli su u naš brod i odgovorno se postavili sa ciljem da osiguramo i političku stabilnost u zemlji, koja je preduvjet svih mogućih gospodarskih napora, uključujući i najbolju turističku sezonu lani, koja će po svemu sudeći biti druga najbolja jer će ova sada biti još bolja - kazao je.

Zahvalio je svim ministrima koji su intenzivnije bili uključeni u proces izvanredne uprave, među kojima i bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić, kao i izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, njegovoj zamjenici Ireni Veber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku.

- Kad se sve skupa rezimira, ovaj je proces dobar za hrvatsku ekonomiju, dobar za poruku povjerenja da su hrvatske institucije, hrvatska država stvorili kvalitetan pravni okvir - rekao je Plenković, dodavši da je ocijenjeno da je zakon u skladu s Ustavom, kao i da je posredno postao dio EU pravne stečevine.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora Marina Šunjerga Nagodba prošla, Agrokor je sada na prekretnici

Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekuje da nastave s restrukturiranjem kompanije, da vode računa o gospodarskom interesu Hrvatske i zaposlenicima.

Pozitivne vijesti oko obveznice i preuzimanja Jadranske banke

Osvrnuvši se na jučerašnje izdanje državne obveznice, Plenković je ocijenio da je to izrazito pozitivna vijest.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo obveznicu na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna, a najveći dio toga izdanja koristiti za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu šest milijardi kuna.

Dvije su tranše tog izdanja – jedna na rok od 11 godina, u visini od pet milijardi kuna i uz prinos 2,58 posto, a druga na rok od pet godina, u vrijednosti od 5,5 milijardi kuna, uz prinos 1,22 posto.

Ročište vjerovnika Agrokora o nagodbi Izglasana nagodba vjerovnika Agrokora Peruško: Ovo je velik dan za Agrokor, razum je prevladao

U usporedbi s obveznicom koju će refinancirati, to znači uštedu od 200 milijuna kuna na godišnjoj razini.

- Svi ti dosad najpovoljniji uvjeti pokazuju da naši ukupni makroekonomski pokazatelji, naša ozbiljna i odgovorna fiskalna politika i svi trendovi koje imamo, vidjeli ste da se javni dug sada spustio na nešto malo više od 76 posto BDP-a, pokazuju povjerenje financijskih institucija - rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je Hrvatska poštanska banka stekla svih 4,7 milijuna dionica Jadranske banke, Plenković je istaknuo da je to važno okončanje procesa sanacije Jadranske banke, koja je važna za Šibensko-kninsku županiju.

- To je pozitivna vijest i bez tereta za državni proračun. To je pozitivna i dobra informacija - zaključio je Plenković.

Andrej Plenković i Marko Pavić Ključne primjedbe Reforma će se brusiti, HNS želi ojačati drugi stup

Tijek sjednice:

10.48 - Spomenuo je i vijeće za demografsku revitalizaciju gdje je sudjelovala i Kolinda Grabar-Kitarović. Kazao je kako je postignut 'visok stupanj suglasnosti'.

- Nastojat ćemo na tragu naših napora nastaviti maksimalno se zalagati za populacijsku politiku - rekao je Plenković.

10.46 - Govorio je i o sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu gdje se govorilo o migracijama. Rekao je kako Hrvatska štiti svoje interese te se zalaže da se 'cjelovito Europsko rješenje napravi na jedan cjelovit način kojeg će se sve članice pridržavati'.

Rekao je kako su zaključci Europskog vijeća za Hrvatsku 'povoljni'.

10.34 -  Premijer se osvrnuo na aktualna zbivanja. Čestitao je nogometnoj reprezentaciji na uspješnim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Uz njih smo i vjerujemo da će dići do kraja - rekao je Plenković i poželio im uspjeh na utakmici protiv Rusije.

Kasnije je govorio o nagodbi o Agrokoru.

- Činjenica da je za nagodbu glasalo 80,2% posto vjerovnika je potvrda uspješno organiziranog procesa - rekao je Plenković.

- Kompanija je bila u blokadi, opskrba je stala - rekao je Plenković i dodao: 'Mislim da u političkom smislu svi znate koliko je napora bilo da se ovaj proces sruši, da se sruši Vlada. Mi smo svemu tome odoljeli'.

Dodao je kako su se samo vodili očuvanjem ekonomije i radnih mjesta.

- Nismo bili na razini onih koji su zeljem i selfijima željeli rješavati ovaj problem - rekao je Plenković.

Dodao je kako su radili odgovorno i kako ovo nije kraj jer se čeka potvrda na Trgovačkom sudu i implementacija.

Ministrima je poručio da u svakoj komunikaciji o toj temi napominju tko je zaslužan za ovu nagodbu, a tko nije.

10.15 - Premijer Andrej Plenović primio je izvanrednog povjerenika za Agrokor, Fabrisa Peruška, prije sjednice Vlade.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • prajdali100:

  Krizu u Agrokoru bi najbrže riješila osovina Maras- Beljak- Pernar. Savjetima bi mogli pripomoći Stazić- Grmoja- Sinčić - Glavonjašević a bogami i Petrov.Ali eto, sudbina je htjela da nisu imali priliku.Šteta.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Kupusari su pokusali LAGANJEM rusiti proracun i drzavu zajedno sa Stazicem, Jovanovicem , Berom, Mavasom, Pernarom..akademik Bulj , Drmoja, Petrov... sad lazljivci na zadnjim nogama kad im se spomene Zelje, Ha Ha Ha Ha :))) Bravo za Plenkovica i vladu !!!!

 • mulag:

  ajmooo živo živo