Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

UŽIVO Borić: Uvijek smo oprezni kad CSI Metković izlazi s optužbama

Josip Borić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.11.2017.
u 10:50

– Nemojte se ubacivati, nemojte mi namigivati, čak ste se u mikrofon ubacili – kritizirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Grmoju

Hrvatski sabor ovaj je tjedan zasjedanje počeo dan ranije nego inače, a nakon što je dnevni red dopunjen s 14 novih točaka, zastupnici su zatražili stanke kako bi ponovno progovorili o gašenju Istražnog povjerenstva o Agrokoru. Oporba je poručila da ih vladajući tim potezom neće ušutkati, odnosno da će istina svejedno izaći na vidjelo, dok su iz HDZ-a poručili kako su oni samo poštovali zakon.

Čelnik Mosta Božo Petrov tako kaže kako je povjerenstvo, da nije ugašeno, moglo nastaviti ispitivati svjedoke i dokazati da je postojala sprega politike i Ivice Todorića. Neki će, dodaje, reći da povjerenstvo dosad nije puno otkrilo jer se svjedoci puno toga nisu sjećali ili ništa nisu znali.

    - Kod nekih se događala sinkopa, ali nekad i šutnja govori 1000 riječi. Iako je povjerenstvo ugašeno, stvari ipak izlaze na vidjelo, dobar je primjer Vupika. On je prodan od strane države Agrokoru 2010. godine. Tada je Gordan Jandroković bio ministar vanjskih poslova, državni tajnik u tom ministarstvu je bio Andrej Plenković, Martina Dalić bila je ministrica financija, a državni tajnik joj je bio Zdravko Marić. Danas su to ministri, predsjednik Sabora i premijer, dakle sve su to znali, ali Plenković danas šuti umjesto da ispravi stvar – komentirao je Petrov. Podsjeća da je Ivica Todorić odlukom te vlade 2010. godine kupio Vupik za 30 milijuna kuna, da bi onda od države naplatio 300 milijuna kuna za ratnu štetu.

- U bilancama je stajalo da ta tvrtka može naplatiti ratnu štetu od države u iznosu od 300 mil kuna, nisu se ni Jandroković ni Dalić sjetili da se u kupoprodajnom ugovoru makne ta stavka ili to nisu ni htjeli, a na građanima je da procjene jesu li oni to htjeli, ili jesu li smjeli ili jesu li zaboravili. Ista vlast koja danas ukida istražno povjerenstvo da se ovo ne sazna je sudjelovala u tim aferama – primijetio je Petrov koji smatra kako je zato cilj ove Vlade da se sakrije istina o povezanosti politike i Agrokora.

- Zanimljivo je da tu prodaju potpisao tadašnji državni tajnik Krešimir Kuterovac koji je odmah postao predsjednik uprave Vupika u koncernu Agrokor. To je ta politika i to se pokušava sakriti, to je glavna teza ove vlasti – sakrij, prikrij - ali vrijeme je da se suočimo s istinom – zaključio je Petrov.

HDZ-ov Josip Borić uzvratio je kako Zakon o istražnim povjerenstvima propisuje da se istražno povjerenstvo trebalo ugasiti pravomoćnošću istrage.

- Zakone valja poštivati u državi, povjerenstvo je zastalo s radom i nije istina da je nestalo, ono postoji i ono što smo danas čuli ovdje pokazuje da to zastajanje s radom neće spriječiti kolege zastupnike da govore o Agrokoru tijekom cijelog dana. Kad CSI Metković ovdje izlazi s određenim optužbama, sve smo morali demantirati dokumentima, audio snimkama, sve silne optužbe jedan dan postoje-drugi dan nestajale, sve to govori o ovima koji misle da je paraobavještajni teklič jedini smisao politike. Mi nismo istražitelji, za to postoje tijela koja trebaju utvrditi sve te istine koje vi tu navodite – poručio je Borić Mostovcima.

- Kad ste vi svoju izjavu ovjerili kod javnog bilježnika, istina je poprimila sasvim drugačiji oblik. Niste vi ishod istine, i sad se organizirate unutar jedne Samoborček koalicije koja treba ovoj vlasti svaki dan puhati za vratom i optužiti je za bilo što što se desilo u proteklih 27 godina, ali neće to uspjeti. Možda bi trebali reći javnosti koji je to ministar u vladi imao određene tarife, recimo 3000 eura za podizanje kaznene prijave, to je izašlo javno, vidjeli smo, tko je imao 1000 eura tarifu za sastanak, pa da o tome pričamo. Posao saborskih zastupnika je da raspravljamo o zakonima, pokušamo olakšati život građanima – ustvrdio je Borić, a javio se Mostov Nikola Grmoja koji mu je poručio "reci ime, nemoj se bojati", očito govoreći o spomenutom ministru s tarifama kojeg Borić nije imenovao.

– Nemojte se ubacivati, nemojte mi namigivati, čak ste se u mikrofon ubacili – kritizirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Grmoju.

Anka Mrak Taritaš iz Glasa kaže kako se HDZ ponaša poput djece koja legnu u krevet i pokriju se po glavi misleći da se neće doznati sve što su loše i krivo napravili.

    - Podsjetimo se kako je krenula tema istražnog povjerenstva, kad se radilo sve da do njega ne dođe, pa se sve pretvorilo u sapunicu i na koncu u cirkus, legitimno je pitati zašto. U politici se uči da puno ponavljate činjenice pa kao postanu istina, tako smo toliko puta čuli da ova vlada spašava Agrokor, pa da nitko iz Vlade nije sudjelovao u rođačkom kapitalizmu, no ono što je činjenica jest da 2010. u slučaju Vupik članovi ove vlasti su bili u vladi koja ga je prodala Agrokoru – kaže Mrak Taritaš. Baš zato su, dodaje, u HDZ-u znali zašto su inzistirali da Agrokor krene s istragom od 90-ih godina prošlog stoljeća, a ne od ove godine.

    - Htjeli su neke stvari prikriti. Ja teško vjerujem nečijim riječima, puno mi je draže vjerovati svojim očima. Činjenica je da su oni bili u vladi i ne mogu reći da o Vupiku nisu ništa znali. Činjenica je da su znali. Oni su stvorili ovaj Agrokor gospodina Ramljaka, oni su napravili da Agrokor raste i da se taj duh iz boce više ne može vratiti natrag. Zastupnici nemaju puno alata, ali imaju riječ i govor, i ne može nam nitko oduzeti pravo da ljudima kažemo činjenice. Nećete nam oduzeti riječ ni govor – poručila je Mrak Taritaš vladajućima.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić primijetio je da svaki tjedan u javnost izlazi neka nova afera vezana uz Agrokor, stalno izlaze novi dokazi i nove indicije o umiješanosti vrha naše vlasti u aferu Agrokor.

- To pokazuje i ova afera Vupik gdje je država izgubila 300 milijuna kuna, a ugovor su potvrdili članovi današnje vlasti, to pokazuje jasnu umiješanost vrha današnje vlasti u cijelu priču o Agrokoru – komentirao je Bernardić. Podsjeća kako su prošli tjedan u javnost izašli i detalji o kreditu HBOR-a od 400 milijuna kuna dodijeljenom Agrokoru unatoč upozorenjima na sve lošije stanje u toj kompaniji.

- U samo dva tjedna s dvije afere napravljena šteta od 700 milijuna kuna. Tko će odgovarati? To su isti akteri, iste metode, direktno ste umiješani u afere pa pokušavate sve zataškati – ustvrdio je Bernardić te dodao kako vlast želi sakriti svoju umiješanost u sve afere oko Agrokor.

- Naša je odgovornost da upozorimo što se događa tamo. Ljudi odlaze iz Hrvatske i ne razmišljaju o povratku jer niti jedna reforma nije donesena, hitno treba povećati plaće, za početak minimalnu plaća, moramo riješiti pitanje ugovora za stalno, ne može 90 posto novih ugovor biti na određeno, moramo napraviti sve da potaknemo zapošljavanje mladih ljudi. Možete što hoćete, ali ne možete dokle hoćete, pozivam vam da ne skrivate istinu – ustvrdio je Bernardić.

Komentara 30

Avatar southman
southman
10:14 28.11.2017.

Jednom je nekakav kvazi povjesničar mislim Salinas iz meksika napisao knjigu o otme da se Ilijada događala na području tadašnje Narone iliti današnjeg Metkovića,...,Hector Grmoja i Prijan Petrov sve više potvrđuju istinitost te nekada jednodušno odbačene teze !!

KO
koraknaprijed
10:23 28.11.2017.

http://www.maxportal.hr/vijesti/supruga-novinara-koji-je-objavio-da-je-seks-radio-za-udbu-glavna-je-pr-ovka-most-a/

Avatar nekakav
nekakav
10:48 28.11.2017.

po petrovu, mi smo vupik trebali prodati srbima, koji su bili zainteresirani za to. pa sad bi se u nekom 'sajmištvu' umjesto obilježavanja stradavanja ljudi, obilježavala stoka, udarali žigovi, vagale svinjske polovice... todorić je ovdje upao da smiri nacionalne sukobee kojih bi moglo biti. kad je bio sponzor reprezentacije, hajduka, bilo je dobro, ne? smetaju vam poticaji u poljoprivredi koje dobiva i agrokor? super, zabranite to. neka novac razgrabe seljaci sa dvije svinje, oni će biti temelj naše poljoprivrede, ne? divno, petrovu, bavi se ti psihijatrijom, imaš svoje mostovce, pa na njima vježbaj. kako kuća, jel pod krovom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije