Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Raskol u Hvidri: Umjesto da disciplinira svoje kritičare, Đakić bi mogao dobiti nove

Predsjednik braniteljske udruge ne smije biti na visokim pozicijama u stranci jer je u očiglednom sukobu interesa. Hvidra ne može biti talac jedne osobe – inzistira Željko Dragašević.
03. listopada 2019. u 06:36 61 komentara 15056 prikaza
Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema svemu sudeći, okupljanje Hvidre proteklog vikenda u Makarskoj nije donijelo ni jedinstvo ni potporu čelništvu najbrojnije braniteljske udruge, kojoj se Josip Đakić nadao. Štoviše, čuju se posljednjih dana i disonantni tonovi, ne nedostaje ni javnih obračuna pa i sve glasnijih zahtjeva za odlazak dugovječnog Hvidrina predsjednika, poput onih iz Bjelovara i Vinkovaca. Upravo zato Đakić je za danas u sjedištu Hvidre zakazao izvanrednu sjednicu svih tijela udruge: Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti, na koju su, putem SMS poruke, pozvani svi predsjednici županijskih organizacija, njih 21 iz cijele Hrvatske, te pridruženi, 22. predstavnik iz redova HVO-a.

General Miljenko Filipović General Filipović: 'Ako nam je Pupovac najveći problem, onda mi nemamo problema'

Pod političkom stegom

No, kako doznajemo, umjesto discipliniranja oponenata iz dvije organizacije, o čijim bi zahtjevima za Đakićevu smjenu trebao raspravljati i Sud časti, Josip Đakić mogao bi se na današnjem sastanku susreti s valom nezadovoljstva još nekih predstavnika županijskih ogranaka. Spremnost da zatraži njegovu ostavku proteklih je dana izrazilo njih 12, što čini većinu, a među ograncima koji više nisu spremni tolerirati Đakićevu odanost HDZ-u su i podružnice u Splitu, Dubrovniku i Gospiću, navodno i u Vukovaru. Skupi li se trećina nezadovoljnih, odnosno sedam glasova, prema statutu udruge mora se sazvati izvanredni sabor na kojem se glasa o povjerenju predsjedniku. No naši izvori iz braniteljske zajednice tvrde da su u tijeku “lomljenja” Đakićevih oponenata na sve strane.

I Željko Dragašević, predsjednik bjelovarsko-bilogorske organizacije Hvidre, koji je prvi javno zatražio Đakićevu ostavku, svjestan je da su na današnjem sastanku mogući svi scenariji. – Moguće je da ću ostati sam jer se ljudi, pod pritiskom politike, prečesto mijenjaju. Ali ja imam svoje stavove i od njih ne odustajem. Đakić me ne može isključiti, a slanje “mog slučaja” pred Sud časti može rezultirati samo istupanjem članova i raskolom u Hvidri što ja stvarno ne bih volio – kaže Dragašević, dodajući da je odavno poznato da je Đakić pod političkom stegom, ali “slučaj Pupovac” za njega je, kao i za druge “pobunjenike”, bila kap koja je prelila čašu.

Josip Đakić NARUŠAVANJE UGLEDA? UHVIDR-a Vinkovci traži ostavku Đakića na funkciju predsjednika HVIDR-e

Naime, nakon nekoliko načelnih osuda Pupovčevih izjava kojima je Hrvatsku usporedio s NDH i nešto oštrijih istupa predsjednika Glavnog odbora Hvidre Josipa Periše, Đakić se povukao i tako, tvrde njegovi oponenti, ponovno iznevjerio svoje članstvo, ali i druge braniteljske udruge.

Odbio sjednicu o Pupovcu

Ponajprije, tri najutjecajnije – Udrugu Specijalne policije, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Savez udruga branitelja radnika – koje su se nedavno pismenim putem obratile Saborskom odboru za ratne veterane, kojemu je Đakić na čelu, sa zahtjevom za održavanje tematske sjednice na temu Pupovca.

Međutim, Josip Đakić njihov je zahtjev ovih dana odbio sa sljedećim objašnjenjem: “U kraćoj raspravi naglašeno je da su izjave gospodina Pupovca neistinite i za svaku osudu, ali treba pričekati konačnu odluku DORH-a koji je po tom pitanju otpočeo s izvidima”. No ovakvo tumačenje spomenute tri udruge odbacuju, tvrdeći da nije bilo kvoruma jer se okupilo samo sedam od 15 članova Odbora za veterane, a od njih sedam tek je njih petero potpisalo ovaj zaključak. I u tome, kaže naš sugovornik iz bjelovarske Hvidre, ogleda se sav smisao zahtjeva za Đakićevu ostavku.

Josip Đakić PITANJE IZVIDA Đakić o sastanku HVIDR-e: 'Nezadvoljni smo sporošću rada DORH-a'

– Predsjednik braniteljske udruge ne smije biti na visokim pozicijama u stranci jer je u očiglednom sukobu interesa. Hvidra ne može biti talac jedne osobe – inzistira Željko Dragašević. Današnji sastanak pokazat će hoće li u svojim stavovima biti ostavljen “na čistini” ili će se Đakiću, nakon 14 godina na čelu Hvidre, prvi put opasno zaljuljati fotelja.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • brojevi:

    Mislim da u Hvidri inaće nedostaje pameti. Najglasniji su oni koji rata vidli nisu i na taj način kompenziraju svoju unosnu prijevaru. Vjerujem da svatko u svojoj životnoj sredini prepoznaje te nedolične i mafijaški organizirane prevarante, prijeratne deklarirane jugoslavene i komunjare.

  • IvoDivo:

    Branitelji su najveći neprijatelji braniteljskoj populaciji jer nisu odvojili kuolj od žita, prava branitelje od samozvanih, loših, novokomponovanih branitelja, a takva bagra je najglasnija i ima najveće pretenzije. Pravi brnitelji da dalje na razne načine pridonose razvoju zemlje.

  • IvoDivo:

    Neka na čelo izaberu druga matića ili nekog iz komunjarskih redova, taj će ih sigurno odvesti na pravi put bez HDZ-a