Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra NASTAVAK

Završila burna sjednica Sabora. Reiner sjeo u Petrovu stolicu, Grbin ga napao

Željko Reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.05.2017.
u 14:55

Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak

Hrvatski sabor završio je d poslijepanasodne s radom, nakon što je svih deset prijavljenih zastupničkih klubova odustalo od rasprave može li potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) nastaviti voditi sjednicu nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, a sjednica se nastavlja u petak nakon što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade tumačenje je li Reiner ispravno postupio.

Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak.

Goran Aleksić (Snaga) je rekao da su sutra svi pozvani na konzultacije kod predsjednice pa se upitao hoće li to biti u koincidenciji sa sjednicom.

- Ja mislim da ćemo to moći uskladiti. Koliko sam shvatio, to ne bi trebao biti veliki problem - rekao je Reiner.

Šeks dao za pravo Reineru

Oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Reiner je ustrajao u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) dao je za pravo Reineru. Saborskim je novinarima tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentarne većine.

"Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani", rekao je Šeks i ustvrdio kako je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjedničku stolicu.

Zanimljivo će u petak ujutro biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom na to da u njemu većinu čine SDP i sada oporbeni Most.

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sazvana je za 10 sati, a nastavak sjednice za 11 sati.

Samo par minuta

Sve ste lijepo izveli, rekao je Reiner Petrovu i objasnio kako je na njegov stolac sjeo samo par minuta, kako bi odredio stanku u kojoj bi se zastupnici mogli konzultirati o daljnjim postupcima "vezano uz ovaj izvanredni događaj". Osim toga, dodao je, Poslovnik kaže da predsjednika Sabora, ako ne odredi zamjenu mijenja potpredsjednik Sabora iz parlamentarne većine. 

Peđa Grbin (SDP) zatražio je od Reinera da napusti predsjednički stolac. Nemate apsolutno nikakvo pravo sjediti na toj stolici. Svakome je jasno da Hrvatska od glasovanja od prije 2 sata i 11 minuta (glasovanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću) nema parlamentarnu većinu što znači da ni vi više niste potpredsjednik iz te većine, poručio je Reineru.

Reiner uzvraća da Sabor nije glasovao ni o povjerenju Vladi, ni premijeru Andreju Plenkoviću.

Znam da nekima odgovara stvoriti saborsku, ustavnu, političku i slične krize, no građanima, a i nekima ovdje kriza ne odgovara, odgovara im dogovor koji bi omogućio normalno funkcioniranje Sabora, rekao je Reiner i na traženje gotovo svih klubova odredio još jednu, ovoga puta polusatnu stanku.

Furio Radin pritom je naglasio da "ni izdaleka" nitko nije uspio skupiti 76 potpisa za samoraspuštanje Sabora. Skupljeno je 11-12, ostali zastupnici nisu dali potpis što znači da Sabor nastavlja dalje, zaključio je Radin.

Komentara 11

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
15:58 04.05.2017.

Peđa je 100 puta do sada pokazao da je teška neznalica. Čl 34. st. 2 i 3. Poslovnika: "U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora. Ako predsjednik Sabora ne odredi ili ne može odrediti potpredsjednika, dužnost predsjednika obnaša potpredsjednik biran iz reda zastupnika parlamentarne većine." Parlamentarna većina postoji, utvrđena je: davanjem mandata Plenkoviću od strane predsjednice, konstituiranjem Sabora i davanjem povjerenja vladi. Ta parlamentarna većina nikada nije poništena. Ustav, zakoni i poslovnik su jasni, jedan od tri podpredsjednika izabrana iz redova parlamentarne većine obavlja dužnost predsjednika. Odbor za Ustav i poslovnik je tu zadnja rupa na svirali i nije mjerodavan za ništa.

ZC
zcuvalo
16:01 04.05.2017.

Poslovnik Sabora kaže: Članak 34. Potpredsjednici Sabora pomažu u radu predsjedniku Sabora te obavljaju poslove iz njegova djelokruga na koje ih on ovlasti. U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora. Ako predsjednik Sabora ne odredi ili ne može odrediti potpredsjednika, dužnost predsjednika obnaša potpredsjednik biran iz reda zastupnika parlamentarne većine. Peđa Grbin, notoran po nepoznavanju Ustava RH ne poznaje ni odredbe Poslovnika Sabora u kojem je već godinama. Jadno da jadnije ne može biti.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
02:20 05.05.2017.

Peđa nevoli Tomsona ali ga rado sluša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije